Riscograma

Ultima lopată pe mormântul României: Vlădescu pregăteşte impozitul progresiv

Nu e nicio exagerare: În ritmul ăsta România se îndreaptă către un deceniu pierdut.

Ce mai e de mirare în cazul unui Guvern care drege fiecare boacănă cu alta şi mai mare? Anunţul lui Sebastian Vlădescu cum că Ministerul Finanţelor pregăteşte impozitul progresiv pentru 1 ianuarie 2011 surprinde printr-un singur lucru: vine devreme şi (probabil) neforţat.

Rapid, consecinţele politice: PDL rupe principala ancoră care-l leagă propriul electorat, dar şi punţile dintre cele două partide de opoziţie. Însă, ce-i mai important, dă sponsorilor semnalul că încă se mai poate. Şi, probabil, redesenează viitorul relaţiilor dintre prim-ministru şi preşedinte. Pe scurt, aceeaşi melodramă sâcâitoare.
Pentru economie, însă, consecinţele sunt teribile.

O dovadă că birocraţii de la FMI sunt la fel de cretini ca birocraţii din guvern
O dovadă că birocraţii de la FMI sunt la fel de cretini ca birocraţii din guvern

1. România avea nevoie acum, ca de aer, de o reducere a impozitelor pe muncă. Până şi creşterea TVA s-ar fi putut dovedi într-un târziu utilă, dacă în schimb era redus CAS. Altfel, orice creştere a impozitării nu face decât să strice şi mai rău echilibrul bugetar. Vor trece în zona gri sau neagră mai ales veniturile mari.

„Pentru fiecare lucru există o anumită perioadă de viaţă. Cota unică a fost o epocă, dar acum s-a încheiat”, argumentează Vlădescu în ZF. Cum aşa? Cu 4 milioane de salariaţi din care o treime lucrează la stat şi încă jumătate raportează salariul minim?

2. România avea nevoie de semnalul că s-a terminat cu povara mutată pe umerii sectorului privat şi că statul se va ajusta la posibilităţi. Dacă România umblă şi la ultimul robinet la care încă nu umblase, e clar: nu se face Nu trebuie să ne mai surprindă niciun anunţ, de la tipărirea de bani până la încetarea de plăţi.

3. România avea nevoie, măcar, să fie lăsată în pace pentru ca, după ce a ratat şansa de-a ieşi anul acesta din recesiune, să n-o rateze şi în 2011. Nu se mai poate. Pentru ţările UE (poate mai puţin una sau două baltice), 2010 va fi anul ieşirii din criză. Pentru România, în cel mai bun caz 2012. Evident, lucrurile pot sta şi mai rău, însă e deja penibil: doi ani de repetenţie naţională.
De ce impozitul progresiv va ţine economia pe minus? Pentru că în puţinele locuri unde îşi va atinge scopul va duce la scăderea consumului, iar în multele locuri unde va da greş, va goni banii cu totul din ţară. Ar fi începutul depresiunii.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou