Riscograma
Lucian Davidescu

De ce raportează patronii şi angajaţii salarii mici

Doar un milion de angajaţi plătesc integral taxe la cotele pretinse de stat. Cât de repede pot fi ei pierduţi?

 

Dintre cei şapte milioane de români care raportau în 2008 venituri salariale, 20% luau 57% din bani. Media primei cincimi era de 3800 de lei pe lună brut, iar media restului, doar 700 de lei.

Ce arată datele:

1. Două milioane de contribuabili în plus (liber-profesionişti) faţă de numărul salariaţilor cu contracte de muncă. Liberi să plătească doar cota de 16% pe veniturile declarate şi ce contribuţii sociale doresc.

2. 2,5 milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie sau mai puţin, fie pentru că atâta merită, fie pentru ca să nu plătească taxe pe suma reală. Probabil, o mică parte dintre ei se regăsesc la punctul 1.

3. Dacă îi scădem pe cei 1,5 milioane de angajaţi la stat (doar un număr neglijabil intră la punctul 2, rămân un milion de angajaţi. La patron, cu salarii în jurul mediei naţionale care la sfârşitul lui 2009 ajunseseră la 1400 de lei net. Mai exact, între 1000 şi 2600 de lei în funcţie de judeţ, potrivit unei statistici publicate de Gândul.

Un milion de români. Ei şi angajatorii lor sunt cei care se conformează voluntar la fiscalitatea impusă de stat. Restul fie sar pe deasupra, fie se strecoară pe dedesubt, fie stau deoparte. Ce-i de făcut?

Varianta 1: Guvernul să aştepte până când şomajul, lehamitea sau consultanţii fiscali îi vor înjumătăţi.

Varianta 2: Guvernul să taie sever povara fiscală a patronului, care acum depăşeşte salariul net pentru fiecare angajat.

Chiar şi cu preţul majorării TVA: nu trebuie să se uite mai departe de Ungaria, care a mărit taxa la 25%, dar a micşorat impozitele pe salarii. Diabolicul mecanism fiscal, inventat de un birocrat francez, are meritul că şi în condiţii de evaziune fiscală mare tot găseşte pe lanţul comercial o verigă de unde poate să ia ceva.
În schimbul unor scumpiri generalizate care se întâmplă o singură dată, sarcina fiscală se redistribuie mai uniform. Inclusiv către cei care scuipă-n sân doar când văd un sediu de Fisc.

Să ne-nţelegem! Sigur că lucrurile s-ar putea rezolva doar din lărgirea bazei de impozitare şi din tăierea până spre jumătate a cheltuielilor de la bugetul de stat, dacă am avea un guvern competent. Din ce ţară să-l împrumutăm?

11 comentarii
razvan

Fenomenal, ce de lucruri noi. Si pana la urma de ce raporteaza patronii si angajatii salarii mai mici? Pentru ca nu a crescut TVA? :)) SAu pentru ca sunt impovarati de imozite? Sunt sufocat sa aflu atatea lucruri noi!!!

SI cum pot raporta angajatii salarii mai mici?

NoMoneyNoTime

Bah, degeaba scrieti voi aici ce si cum. Ii pasa cuiva? Nu!

Eu toata viata am avut salariul minim pe economie, puteam sa lucrez 20 de ani la acelasi patron. Tot salariul minim aveam. Am lucrat si cate un an intreg fara o zi libera. Pensia mea ar fi in jur de 25 euro/luna.

Dar poate tai gatul vreunui bugetar si intru la puscarie. Acolo n-am nevoie de pensie. Nu platesc chirie, iar cele trei mese sunt garantate.

Romani blestemati!

tudor

Errata: La BC fie procentul nu e -12.5% fie culoarea ar trebui sa fie rosu, nu-i asa?

Lucian Davidescu

@razvan

Pentru noutăţi, îţi recomand site-ul tău.

@NoMoneyNoTime

Am un milion de prieteni cărora le pasâ 🙂

@tudor

Culoarea era greşită, mulţumesc

seth

Calarasi si Ialomita sunt inversate. Nu stiu ce soft a fost folosit pentru cartografiere, dar e o problema de cromatica. De obicei, albastru se foloseste pentru valori negative si rosu pentru pozitive. Conventii…In alta dezordine de idei, de ce Bihor si Satu Mare au valori atat de mici la salariile nete? Le intrece Salajul sau Alba…Daca excludem Gorj (energie), Arges (Dacia), singura surpriza placuta pe harta ramane Sibiu. Daca mai continua un an criza, reconfigurarile salariale vor fi si mai interesante…

Lucian Davidescu

@seth

Mersi, am schimbat şi aici.

La riscograma, codul culorilor este rosu/orange scăderi, galben echilibru, verde/albastru creşteri, violet – comportament contra curentului.

Andrei

Salut, eu pot sa zic ca sunt unul din angajati care am vrut sa am trecut pe cartea de munca mult mai putin decat castigam…

explicatia ar fii faptul ca vroiam sa iau de la stat si pensia de urmas care se acorda in anumite conditii..sunt si cazuri din acestea

Respect

Victor

Din cauza formularii, la punctul 1. nu am inteles daca e considerat ca numarul liber-profesionistilor ar fi cu 2 mil mai mare decat nr angajatilor SAU daca este facuta aprecierea ca prezenta liber-profesionistilor sporeste cu doua milioane numarul contribuabililor, iar la punctul 3. nu am prea inteles deloc CE anume este intentionat a comunica: in functie de interpretare, sensul se schimba.

Poate ca doar sunt eu prea "adormit"!

Lucian Davidescu

@Victor

1. 7 mil. contribuabili, adică 5 mil. salariaţi şi 2 mil. liber profesionişti

2. Un milion de salariaţi care nu lucrează la stat au mai mult de salariul minim.

Dan

trecand peste faptul ca pentru a da salariu brut corespunzator salariului net trebuie sa platesti inca odata acel net la stat … ceea ce-i o mica hotie, as vrea sa stiu daca exista vre-un om, roman, sanatos la cap, care sa vrea sa plateasca darile la stat in urmatoarelele conditii :

– are salariu net de 2000 de lei

– ca sa ia acei 2000 de lei vre-o 700 si ceva se vor duce la stat

– din impozitul retinut acum statul roman organizeaza un buget al tarii in care sanatatea si invatamantul incaseaza "taieri" iar "serviciile secrete" incaseaza majorari bugetare.

De ce as plati eu impozite cand stiu ca banii mei vor fi folositi pentru a ingrasa niste conturi ale unor oameni din umbra care fie lucreaza la un "serviciu secret" fie paraziteaza unul ??

DE CE ?

asta este marea intrebare ..

manu

ce se mai tot plang bugetarii astia si fac atata teatru pe la stiri ca vai s-a micsorat chenzina cu 25% numai la ei, ce muncesc ei asa de se spetesc, ce produc ei de fapt, sa vad un bugetar sa vina sa munceasca la patron pentru 6 mil pe luna un salariat cu studii universitare si de program nu mai zic -ore fara numar, daca se poate sa muncesti non stop adica si week -end si stress…si bineinteles sa nu ai familie sa faci suplimentare si neplatite, sa vada si ei cum la patron nu se mai acorda prime sau al 13-lea salar sau ma rog alte facilitati. Au fost alintati si privilegiati iar acum pentru reducere de 25% au dat de greu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *