Riscograma
Lucian Davidescu

Lecţia scutirii de impozit pentru programatori

Este scutirea de impozit pentru programatori o discriminare? Desigur! Însă şi dacă s-ar elimina, cei patru milioane de angajaţi tot discriminaţi ar rămâne. Să moară sau să scape capra vecinului?

„Pentru fiecare leu pe care statul nu îl ia din impozitul pe salariu, statul primeşte 13 lei”. Acesta este argumentul în faţa căruia Guvernul şi sindicatele au fost de acord să păstreze scutirea de impozit pentru programatori.

Să nu se înţeleagă că statul nu se alege cu nimic. Ce impozite plătesc anagajaţii şi angajatorii:

Contribuţii pentru pensii (CAS):
– 20,8% – conditii normale de munca, 25,8% – conditii deosebite de munca, 30,8% – conditii speciale de munca (valabil la ce datoreaza un angajator)
– 10,5 % – conditii normale de munca, 10,5% – conditii deosebite de munca, 10,5% – conditii speciale de munca (aferente contributiilor datorate de angajat)

Contribuţii pentru sănătate (CASS)
– 5.2% (angajator)
– 5.5% (angajat)
– 0.85% (angajator) – contributia aferenta concediilor si indemnizatiilor

Contribuţii pentru şomaj:
– 0.5% (angajator)
– 0.5% (angajat)
– 0.25% (angajator) – fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale

Accidente si boli profesionale. – intre 0,15% si 0,85%.

Comision ITM – 0,25%-0,75% – in functie de locul unde se tin cartile de munca – adica la angajator (se aplica 0,75% la fondul de salarii) sau la ITM (se aplica 0,25% la fondul de salarii).

IMPOZIT PE VENITURILE DIN SALARII – 16%

Sursa: Blog Contabilitate

Din tot acest hăţiş de taxe, programatorii sunt scutiţi doar de impozitul pe venit.
O scurtă traducere. Salariul mediu net al celor 16.000 de programatori este 1.000 de euro

În mod normal, pentru un salariu net de 1.000 de euro, o companie obişinuită trebuie să plătească 1835 de euro. Rata reală de impozitare este de 45,5%.

În cazul programatorilor, tot pentru un salariu net de 1.000 de euro, o companie de IT plăteşte pentru un programator 1542 de euro. Rata reală de impozitare de 35%.

Şi psihologic şi pentru afacere, efectul este enorm. Angajatorul nu mai plăteşte ” jumătate” ci doar „o treime”.

E suficient cât să facă sectorul IT românesc competitiv. Dacă da, de ce n-am face România competitivă cu totul?

E suficient cât să aducă înapoi la buget 13 lei pentru fiecare leu scutit de impozit. E drept, sectorul IT are o valoare adăugată mare. Dar dacă e aşa, orice sector care are o valoare adăugată cât de mică ar trebui să aducă înapoi la buget măcar un leu pe leu scutit.

Cu doar 4,3 milioane de angajaţi care-şi plătesc integral contribuţiile (din care o treime sunt bugetari), România e deja un stat eşuat în privinţa muncii. Spre comparaţie, statul american New Jersey are 5 milioane de salariaţi la o populaţie de 8,5 milioane.

Pentru ce mai vorbim de pensii, pentru ce mai vorbim de sănătate, pentru ce mai vorbim de impozite? Deja nu mai are cine să le plătească! Pentru că cei puţini care încă mai muncesc n-au niciun chef să-şi împartă banii pe din două cu statul. Preferă, eventual, să-i împartă pe din două cu un stat unde veniturile sunt de trei ori mai mari.

Aşa că, repet: cota unică a fost o glumă: 25% impozit pe întreg efortul angajatorului – pentru toată lumea – e suficient, fie şi dacă toţi banii strânşi merg pentru plata pensiilor.

Dacă nu, o să ne trezim abia atunci când toată lumea va munci la stat, va admira felul conştiincios în care îşi plătesc bugetarii impozitele şi va calcula că din banii strânşi e posibilă până şi creşterea salariilor: „Sfânt trup şi hrană sieşi, Hagí rupea din el”.

16 comentarii
canadianu'

mi se pare mie sau in articol pomenesti si de statul ala aflat in faliment … New Jersey ii zice ?

Cristina

Eu sunt uimita de urmatorul fapt : perioada 1967-'68 este perioada "decreteilor" , perioada in care a explodat natalitatea in Romania. Teoretic persoanele nascute atunci sunt de cca 40 de ani , deci in deplinatatea fortei de viata, la jumatatea perioadei de activitate in campul muncii . Daca nici dupa o perioada in care s-a luat asa o masura, Romania nu face fata cu acoperirea pensiilor atunci cand? Dupa '89 avorturile au fost "la liber" deci nu va mai fi alta generatie atat de numeroasa ca cea din anii '70. Ce ne facem cand generatia decreteilor ajunge la pensie?

MeTeo

Şi psihologic şi pentru afacere, efectul este enorm. Angajatorul nu mai plăteşte ” jumătate” ci doar “o treime”.

Gresit – jumatate nu este 45,5% iar o treime nu este 35%. Nu-ti baga bani in buzunar din buget ca nu te mai votez. 🙂

Aici o "minte luminata" ar spune ca mai e loc ptr impozitare suplimentara, doar val adaugata e mare.

Iar CASS*ul TREBUIE sa mearga in alta parte, asa cum scriai intr-un post : spitale private sau carmuite in sistem privat. Ptr ce/cine sa le mai platim ?

Cristina

legat de impozit pe venit la programatori …

Un programator lucreaza pe calculator , daca vrea sa se mute intr-o tara cu impozit mai mic, nu cara in spate o uzina ca sa faca un produs "gata de vanzare in piata" . Eu cred ca statul este intr-un contract leonin , doar ca pozitia de forta o are programatorul. Si asa fara impozit pe venit luat de la programator , statul tot ii ia TVA pe ceea ce cumpara din salar , impozit pe proprietati , impozit pe masina , acciza pe combustibil , acciza pe tigari si alcool , taxa de drum , taxa de statiune , taxa verde , taxa de autostrada , taxa de aeroport , txa pe acreditare , taxa de studii ( pentru un masterat ceva sau cursuri profesionale), etc… se stange cate putin, cate putin dar acest " se strange" exista doar daca exista si programatorul ca cetatean sau ca rezident aici .

contabil

multumesc inca "one time" si pentru linkul de aici. numai bine.

Lucian Davidescu

@canadianu'

nu ţi se pare, probabil confunzi…

@Cristina

Exact! Cap de linie.

@meteo

… de unde şi "ghilimelele"

@contabil

mulţumesc şi eu, pentru date

bogdan

Sunt in domeniul asta numit generic "programatori" din 1998. Deci am ceva experienta. Impozitarea programatorilor e intr-adevar morala, dar ilogica economic. Din cei ~50.000 de programatori, doar 16.000 beneficiaza de scutirea asta de impozit. Restul au ales forme mai ieftine gen PFA. Dar mai sunt si altele, de exemplu dividende de la o firma din tarile calde, unde nu poti face nici un control financia r.

Deci cei care mai sunt inca cu salariul pe cartea de munca sunt cei care platesc cel mai mult, fraierii din domeniu, care au spus ca vor sa fie cinstiti pina la capat si sa nu-si faca PFA sa scape de 35% din impozitul actual. Daca se baga acel 16%, foarte multi din acesti fraieri ori isi bagau shutul si plecau afara, unde inca se angajeaza, fie treceau pe PFA sau alte variante alternative, mai ieftine.

Si scapa tara de ei, si de impozitele platite si de cheltuirea celor 1000 eur net din care doar TVA e 19%.

P.S. Si mi se pare si ilogic economiceste sa vii azi si sa-i spui unei firme ca de miime trebuie sa platesca cu 20% mai mult impozite la stat (ca atita iese daca calculam la acelasi net), mai alesw ca firmele din IT nu au multe alte costuri inafara de plata salariilor.

Sorin

Mi se pare o discriminare ca din cei ~50000 de programatori doar 16000 sa beneficieze de scutire de impozit. Si asta se intampla de mai bine de 10 ani. In primii ani cand s-a aplicat aceasta aberatie (ordonanta de guvern), nu mi-a picat prea bine pentru ca nu ma incadram cu facultatea in lista facultatilor data de aceasta ordonanta aberanta. Si cum credeti ca ma simteam eu si alti cativa colegi care prestam aceleasi servicii cand ceillalti colegi ai nostri aveau salariile marite? Nu prea bine… Corect era ori sa aplice ordonanta la toti angajatii care prestau servicii IT ori la nimeni….

MESE

Ai dreptate!

Cezar

Marian Sarbu este retardul care a facut actualul Cod al Muncii.

un cod de stanga , care este gandint parca pentru perioada feudala a Romaniei.

Vom suferi multi ani din cauza inflexibitatii acestui cod al muncii .asa suntem noi Romanii , prosti.Reusim sa excelam doar in hotie si tradare.Varfuriel le culcam imediat din invidie si frustrare.Imi DORESC sa emigrez. Colegi de ai mei au plecat deja , eu de ce mai stau ?!

marcu

@cezar

Du-te tata, fuga in vest, ce mai astepti? Ca baietii cand aud ca mai vine un programator roman il asteapta la aeroport cu covor rosu, delegatie de primire, sampanie, flori, tot tacamul. Plus limuzina sa il duca la hotelul de 5 stele rezervat pentru el. Desigur, pt programatorul roman totul e platit in avans, inclusiv prostituata de lux ce e inclusa in pachetul de primire, cum sa nu!

Si asta pentru ca vesticii sunt fericiti sa aiba (inca) un programator roman.

Evident, nu conteaza ca la ei e plin de programatori din India care muncesc din greu pe salarii mici sau ca producerea de soft a fost expediata in India pt ca acolo se plateste a zecea parte din salariul din vest.

Asta nu conteaza. Programatorul roman e un caz special. El e destept. E frumos. E bland si bun.

Si de aici, tratamentul special, covor rosu, hotel de 5 stele, limuzina cu sofer etc.

Succese!

punk

Nu a zis nimeni ca sunt asteptati cu covorul rosu, dar absorbtia in vest pe un salariu de 2,5 – 4 ori mai mare pentru marea majoritate a specialistilor este un fenomen real. In cazuri deosebite si pentru cei exceptionali, salariul poate creste si de 10 ori, tot asa cum exista si reversul medaliei – cei slabi sau inadaptabili se intorc in Romania.

Lucratorul intelectual este un individ extrem de mobil care nu cunoaste frontiere – va pleca fizic sau virtual (teleworking) in jurisdictia care-i maximizeaza bunastarea.

Intrebarea nu este "e oare moral ca programatorii sa plateasca un impozit mai mic ?" ci "e oare moral ca toata populatia Romaniei sa plateasca un impozit asa mare pentru dreptul de a munci?".

MIA

>ci “e oare moral ca toata populatia Romaniei sa plateasca un impozit asa mare pentru dreptul de a munci?”.

Restul populatiei plateste asa de mult ( si ) din cauza timpeniilor la care fratii lor mai mari ( sau parintii, depinde de virsta ) s-au dedat intre 1993 si 2000(1) – cind s-au dat la greu legi care de mai care mai absurde de "trecere in pensie", "salarii compensatorii", "pensionari anticipate", "privatizari pe un leu", "preluari de datorii la bugetul public" s.a.m.d. 😉

Gabriel

de ce raportezi rata de impozitare la brut si nu tot la net? sa vada fiecare salariat ca pt. fiecare leu pe care il primeste se mai da aproape 1 leu la stat si atunci poate reactioneaza la modalitatile folosite de guvern pt. a cheltui acesti bani.

VictorCh

1. "E suficient cât să facă sectorul IT românesc competitiv. Dacă da, de ce n-am face România competitivă cu totul?"

Poate pt ca majoritatea celelaltor produse romanesti – in ciuda bunului raport calitate-pret – nu au o calitate propriu-zisa, ca atare, suficient de buna incat sa devina vandabile "afara"? (La asa plata, asa-i si calitatea muncii…)

2. "…statul american New Jersey are 5 milioane de salariaţi la o populaţie de 8,5 milioane."

a). E vorba de atatia salariati, SAU de atatea job-uri?

b). Daca atatia or fi salariatii, bagsama sunt luati in evidenta si copiii care distribuie ziare dimineata pe "bani de acadele", nu numai angajatii "part-time" cateva (putine) ore lunar.

Altfel cred ca nu se explica proportia mentionata, daca sunt luati in calcul si copiii inca neproductivi, si pensionarii, si somerii, si productivii ne-salariati (asa-zisa "initiativa libera", echivalentul aprox al PFA si al asociatiilor familiale), si "casnicii", etc. Sau acolo nu este "moda" cu tinut sotia casnica pt ca "sa vada de" gospodarie si de copii?

@ Cristina: "Dupa ‘89 avorturile au fost “la liber” deci nu va mai fi alta generatie atat de numeroasa ca cea din anii ‘70. Ce ne facem cand generatia decreteilor ajunge la pensie?"

Nu imi sunt cunoscute date statistice care sa imi sprijine opinia, dar eu cred ca acum sunt disponibile MULT mai multe persoane care ar putea deveni salariati – daca salariilr oferite ar oferi posibilitatea unui trai cat-de-cat decent. Pt comparatie, sunt curios CAM CATI din angajatii tarilor "civilizate" si-ar pastra aceasta "calitate" daca salariile lor le-ar asigura implinirea nevoilor lor in aceeasi proportie cum are la dispozitie salariatul roman.

Iar daca nu vom avea destui lucratori autohtoni, daca nivelul salarizarii va deveni atractiv ar exista MIRIADE de doritori sa emigreze in Romania pt a munci pe asa salariu.

@ bogdan: "…vor sa fie cinstiti pina la capat si sa nu-si faca PFA sa scape de…"

N-au decat sa fie mai putin "cinstiti pana la capat" si – cu respectarea legii – sa-si faca totusi formele pt PFA (daca-i tin curelele, ca simpu nui; SAU sa nu se planga ca pt simplitatea de a ramane salariat castiga mai putin).

@ Sorin: Si in atatia ani cat ai fost nemultumit nu ti-a trecut prin minte (sau n-ai fost in stare) sa obtii SI o diploma din domeniu, care sa te indreptateasca si pe dumneata la respectiva reducere? (Daca oricum desfasori aceeasi activitate, bagsama nici obtinerea unei diplome echivalente ar fi trebuit sa nu-ti puna probleme – in caz contrar insasi aceasta diferenta justifica diferenta de plata.

@ MIA: NU "…fratii lor mai mari ( sau parintii, depinde de virsta ).." sunt vinovati pt ca "…s-au dedat intre 1993 si 2000(1)…" la "tampenii" – ei n-au facut altceva decat sa utilizeze sitemul legislativ in folosul lor – ci vinovati sunt cei care "…au dat la greu legi care de mai care mai absurde…".

Lucian Davidescu

@MIA
Da şi nu. Fiscalitatea nu e neapărat mare, doar disproporţia în defavoarea muncii.

@Gabriel
Ba la net o raportez

@VictorCh

1. De acord, dar ăsta nu-i un motiv să le-ngropăm şi mai rău.

2. Şi poate că sunt număraţi de două ori cei care au două joburi, dar rezultatul e acelaşi.