Riscograma

5 mituri despre cursul valutar al dolarului

Euro a atins pragul de 1,4 dolari după o apreciere de peste 17% în doar 4 luni, iar pieţele valutare par să fi luat-o razna după ce Fed a sugerat că va tipări bani. A început întrecerea către fundul prăpastiei? Sau nu?

Întrebare la Radio Erevan: E adevărat că dacă-ţi slăbeşti moneda vei exporta mai mult?
Răspuns: Da, dacă mai ai cui.

5 mituri despre benzină. Când se va mai ieftini?
5 mituri despre benzină. Când se va mai ieftini?

1. Nu e un război al monedelor. Nimeni nu încearcă să-şi deprecieze moneda, ci doar să oprească aprecierile faţă de dolar. China, care încearcă să scape de cât mai mulţi dolari, pare să fie cauza creşterii yenului, realului sau a dolarului australian.

2. Euro nu creşte, doar se întoarce la paritatea de echilibru. 1,4 e o paritate mai mică decât cea de la începutul anului. Însă posibilitatea ruperii zonei euro începe să fie socasă – treptat – din preţ.

3. Aurul nu creşte, doar dolarul îşi pierde din valoare. Faţă de euro – de exemplu – cotaţia maximă a fost atinsă în iunie. Aşa se face că de atunci şi până acum, investiţia în aur a fost profitabilă pentru americani şi perdantă pentru aproape oricine altcineva.

Și totuşi, elevii de azi sunt mai buni, nu mai proşti decât părinţii lor
Și totuşi, elevii de azi sunt mai buni, nu mai proşti decât părinţii lor

4. Leul nu este stabil faţă de euro ci este suspect de mult ancorat de dolar. Zlotul, forintul, coroana s-au apreciat cu 4-6% faţă de euro şi chiar mai mult în faţa USD.

5. Deprecierea monedei nu este reţeta redresării economice ci – la fel ca inflaţia – o metodă de-a mai tăia din prosperitate şi de-a munci mai ieftin pentru bunăstarea altora. În vremuri de creştere economică, matoda „beggar thy neighbour” (ruinează-ţi vecinul) poate fi un sacrificiu asumat, dar în recesiune se poate dovedi un risc catastrofal: degeaba vinzi ieftin, dacă „vecinul” tău nu mai are bani să cumpere.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou