Riscograma

Iată de ce TVA mare înseamnă mâncare mai ieftină

Și de ce ministrul-trâmbiţă ar trebui trimis acasă iar ministerul agriculturii – desfiinţat

Propunerea de introducere a unor cote reduse de TVA pentru alimente este una dintre naivităţile politice ale unora care nu prea ştiu despre ce vorbesc dar au impresia că vorbesc bine.

Iată de ce agricultura este mai importantă ca industria, deocamdată
Iată de ce agricultura este mai importantă ca industria, deocamdată

Probabil este întâmplător, dar România este acum în cea mai bună situaţie fiscală posibilă. TVA ridicată pentru alimente, dar cu posibilitatea unei taxe zero. Mai exact, micii producători care vând în pieţele agro-alimentare nu trebuie să încaseze taxa. Efectele în economie sunt multiple.

1. Este asigurată latura de protecţie socială. Cine chiar are nevoie de alimente mai ieftine le poate găsi la piaţă.

2. Este maximizată colectarea fiscală de la cei care îşi permit să plătească şi nu se uită prea mult la diferenţele de preţ.

Ce s-ar alege de economie fără subvenţii
Ce s-ar alege de economie fără subvenţii

3. Sunt stimulaţi micii producători şi comercianţi, care în felul acesta au un avantaj competitiv în faţa marilor reţele.

4. Este încurajată – indirect – producţia internă, pentru că este mai greu ca alimentele de import să intre legal în circuitul pieţelor agroalimentare.

Micii comercianţi pot beneficia de scutire de taxe fie explicit, pe baza statutului de producător agricol, fie implicit, pentru că oricine are cifră de afaceri mică se poate înregistra ca neplătitor de TVA. Asta se întâmplă peste tot, iar UE acceptă situaţia. În schimb, TVA redus la alimente este o favoare nu pentru micii, ci pentru marii producători şi comercianţi. Cei mici pierd din avantajul scutirii de taxe, astfel că pe piaţă rămân doar cei mari, care percep TVA-ul „redus”.

Falsa problemă a vânzării terenurilor către străini
Falsa problemă a vânzării terenurilor către străini

Ce ar trebui să facă statul? Păi aproape nimic, în primul rând să nu mai încurce lucrurile. Să nu mai pună la grămadă evaziunea din agricultură şi comerţul legitim scutit de taxe, pe care oamenii o percep – firesc – drept hărţuială. Printre efecte ar fi o ieftinire a alimentelor.

Cât despre declaraţiile ministrului Tabără – ba că alimentele se vor scumpi, ba că se vor ieftini – ele sunt mai mult decât un motiv pentru demisie. Ele demonstrează că Ministerul Agriculturii toacă banii contribuabililor degeaba şi ar trebui desfiinţat cu totul. Printre efecte ar fi încă o ieftinire a alimentelor.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou