Riscograma

Mai moare un mit naţional: Până şi “olimpicii români” sunt mediocri

Știaţi că la olimpiadele internaţionale se dau medalii pentru jumătate din participanţi?

„Medaliile olimpicilor” sunt argumentul ultim împotriva tuturor evidenţelor că educaţia din România este o catastrofă. De vreme ce medaliile există, înseamnă că educaţia românească ar fi totuşi bună de ceva – aşa sună teoria.

Și totuşi, elevii de azi sunt mai buni, nu mai proşti decât părinţii lor
Și totuşi, elevii de azi sunt mai buni, nu mai proşti decât părinţii lor

Chiar şi dacă elevii români ar lua multe medalii, argumentul tot ar fi fals. Cei patru cinci elevi care sunt vârfuri la o disciplină şi care fac pregătire separată pentru un concurs nu spun nimic despre educaţie. Pentru fiecare elev care participă la o olimpiadă internaţională, 10.000 de analfabeţi funcţionali rămân acasă şi se pregătesc să îngroaşe rândurile asistaţilor.

Însă e greşită până şi premiza. Românii nu iau multe medalii. În cel mai bun caz se poate spune că performanţa României este mediocră.

Anual se ţin sute de concursuri şcolare internaţionale. „Olimpiadele” sunt mai „speciale” pentru regiunea asta. Inventate de foştii comunişti estici, ele au reuşit să obţină susţinerea ONU. Zeci de ţări participă, însă doar cele din fostul Tratat de la Varşovia şi China le acordă atenţia maximă.

Elevii români sunt cei mai proşti din Europa
Elevii români sunt cei mai proşti din Europa

În România, ele au fost motiv de propagandă. La început, când erau doar o mână de competitori, România reuşea uneori să termine înaintea Cehoslovaciei sau a RDG. Pe măsură ce numărul ţărilor participante a crescut, a crescut şi numărul medaliilor puse la bătaie. Chiar şi aşa, România a început să câştige din ce în ce mai rar. Însă propaganda a continuat. Cea mai mare manipulare este anunţarea numărului de medalii, care sugerează ideea de podium. În realitate, podiumul este de fapt o tribună.

Matematică: Prima ediţie a fost organizată şi câştigată de România în 1959. Participau cele 7 state ale Tratatului de la Varşovia. În total, România a câştigat cinci ediţii din cele 50 de ediţii de până acum (Rusia – 15, Ungaria – 6). Însă, pe măsură ce noi ţări au intrat în competiţie, victoriile s-au rărit. Ultima a fost în 1996 iar penultima în 1987. În ultimii 10 ani, România s-a clasat între locurile 4 şi 16. În schimb, SUA, care-s în competiţie de doar 36 de ediţii au câştigat deja de 4 ori şi se clasează constant în primele 5. Abonată la locul 1 este China, care a câştigat 16 din cele 25 de olimpiade la care a participat.

Fizică: Pare impresionant când auzi că olimpicii români au câştigat o medalie de argint şi patru de bronz… Hai să vedem: anul acesta, la olimpiada de fizică din Croaţia, s-au dat 35! de medalii de aur, 72 de argint, 97 de bronz şi 67 de menţiuni. Regula este că toţi cei care se plasează în prima jumătate primesc o medalie. În cele 37 de ediţii de până acum, primul loc a fost câştigat de câte un elev român în două cazuri. Mai puţin decât China (8), Rusia (8), Cehoslovacia (4) Polonia (4), Ungaria (3) şi mai mult decât Bulgaria (1).

La ce folosește diploma de Bacalaureat
La ce folosește diploma de Bacalaureat

Informatică: Anul acesta s-au dat 25 de medalii de aur, 50 de argint şi 75 de bronz. România a luat „argintul” de pe locul 38 şi „bronzul” de pe locurile 80 respectiv 92. Primii 10 clasaţi: Belarus, Bulgaria, Polonia, SUA, SUA, Canada, Georgia, Cehia, Japonia, China. Cele mai bune performanţe ale României au fost clasarea unui concurent pe locul 2 în 1998 şi 2001 un sfert de loc 1 în 1998 şi un loc 2 în 2001. Ultimul „aur” a venit în 2009 de pe locul 10.

Acestea sunt principalele olimpiade cu care obişnuim să ne lăudăm. Ar mai fi încă nouă:

Chimie: România a luat anul acesta o medalie de argint şi trei de bronz. S-au clasat mai bine (cel puţin o medalie de aur): China, Rusia, Coreea de Sud, Austria, Iran, Thailanda, Marea Britanie, Taiwan, Indonezia, Israel, Costa Rica, Japonia, Estonia, SUA, Ungaria, Cehia, Singapore, Argentina, Lituania.

10 lucruri pe care profesorul tău nu ţi le-a spus niciodată
10 lucruri pe care profesorul tău nu ţi le-a spus niciodată

Biologie: cel mai bine clasat elev român în 2010 a luat „argintul” de pe locul 70.

Filozofie: participă cinci ţări, uneori câştigă şi România.

Lingvistică: România nu participă

Bac-ul trebuie repetat, dovezile arată că au promovat prea mulţi!
Bac-ul trebuie repetat, dovezile arată că au promovat prea mulţi!

Geografie: Echipa românească a luat în 2008 locul 1 din 24 şi în 2002 locul 1 din 12.

Astronomie: participă doar fostele ţări comuniste, câştigă toată lumea câte ceva.

Astronomie şi astrofizică (o facţiune dizidentă): participă ceva mai multe ţări. Românii
merg şi aici, rezultate indisponibile.

5 prostii care încă se mai învaţă la şcoală şi care duc afacerile în faliment
5 prostii care încă se mai învaţă la şcoală şi care duc afacerile în faliment

Știinţele pământului (altă facţiune dizidentă): România participă, anul ăsta s-a clasat în primele zece din 19.

Știinţă juniori (sub 15 ani): Cea mai bună performanţă a României a fost locul 5 din 38, în 2007. Concursul de anul ăsta (Nigeria) se termină mâine.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou