Riscograma

Facebook + Goldman Sachs. Povestea de amor

Interzis paranoicilor: cine sunt oamenii din spatele Facebook şi cât valorează acţiunile lor.

Compania cu cel mai spectaculos parcurs în 2010 – Facebook şi Goldman Sachs – cea mai hulită bancă, au încheiat un deal prin care 1% din acţiunile reţelei sociale sunt vândute către clienţii gigantului financiar pentru jumătate de miliard de dolari.

Gata, Facebook a atins vârful bulei, sau se mai dublează o dată?
Gata, Facebook a atins vârful bulei, sau se mai dublează o dată?

Asta înseamnă că tranzacţia evaluează Facebook la 50 de miliarde de dolari, o cifră indicată şi de tranzacţii mai mici făcute recent de angajaţii care şi-au vândut din acţiuni. Pentru comparaţie, TOATE companiile listate la Bursa de Valori din Bucureşti valorează azi doar 32 de miliarde de dolari. Facebook, însă, nu este listată la nicio bursă. Este ceea ce în limbajul juridic anglo-saxon se numeşte o “companie privată”.

În Europa continentală, companie publică înseamnă “de stat” iar acţionarii teoretici – poporul – nu au aproape niciun control asupra ei. În jurisdicţiile de drept comun o companie publică are tot acţionari privaţi, care optează dacă să cumpere acţiuni şi pot decide să renunţe la ele dacă nu sunt mulţumiţi de activitatea companiei.

Diferenţa dintre o compnie privată şi una publică este că a doua are obligaţii de transparenţă şi de raportare periodică faţă de acţionari. În SUA, o companie este obligată să devină publică în momentul în care depăşeşte valoarea de 10 milioane de euro şi 500 de acţionari individuali. Extrem de puţine companii americane mari rămân private: Cele mai cunoscute exemple sunt Chrysler, Bechtel sau PricewaterhouseCoopers dar şi cele mai fierbinţi start-upuri social media: Linkedin, Twitter, Facebook.

Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani
Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani

În mod normal, o companie devine publică în momentul în care are nevoie de capital pentru a putea să-şi continue creşterea. Compania emite acţiuni pe bursă printr-o ofertă publică iniţială, după care cumpără acţiuni cine vrea, la ce preţ poate.

Unul dintre motivele pentru care Facebook a ales combinaţia cu Goldman Sachs a fost să nu devină publică – fondatorul Mark Zuckerberg vrea ca asta să se întâmple cel mai devreme în 2030 sau niciodată. Practic, Goldman Sachs înfiinţează un aşa numit special-purpose-vehicle, care este singurul titular al acţiunilor. Acesta are la rândul lor acţionari care deţin indirect o părticică din Google. Nu orice acţionari – doar clienţi prvilegiaţi ai băncii şi nu orice părticică – minimum două milioane de dolari.

Parte a înţelegerii a fost şi fondul de investiţii Ruso-Chinezo-Sud-African DST (Digital Sky Technologies), care deţinea deja 10% din Facebook şi a mai investit 50 de milioane de dolari. Printre acţionarii DST se regăseşte şi Goldman Sachs, iar printre manageri – foşti angajaţi ai băncii.

Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă
Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă

În total, DST a investit doar 500 de milioane de dolari în Facebook, deci deja a obţinut un randament de 900%. Printre deţinătorii de acţiuni care au câştigat miliarde cu Facebook se mai numără încă un fond de investiţii şi patru persoane iar toţi angajaţii de la început care au primit acţiuni şi nu le-au vândut prea repede sunt acum multimilionari. Fondatorul Mark Zuckerberg are acum o avere de 12 miliarde de dolari.

Deocamdată, Facebook are 500 de milioane de utilizatori dar încasări de numai un miliard de dolari pe an. Ritmul de creştere de până acum şi evaluarea curentă a companiei sugerează că Facebook fie va cuceri planeta, fie este o bulă pe cale să se spargă.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou