Riscograma

Iată cum sunt jefuite rezervele de gaze

Știaţi că România produce în fiecare an gaz în valoare de 5 miliarde de dolari? Probabil că nu. Iată de ce:

 

Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?
Care este cantitatea de petrol și gaze de sub Marea Neagră?

1. Nu îl vinde, ca orice bun gospodar, cu cel mai bun preţ posibil. Îl vinde la preţ de marfă de furat: mai puţin de jumătate din valoarea de piaţă.

Producţia anuală de gaze naturale este de 12 miliarde de metri cubi, împărţită aproximativ egal între Petrom şi Romgaz. Ambele companii sunt obligate să vândă la preţul reglementat de 165 de dolari pentru o mie de metri cubi.

În total, fiecare companie încasează câte un miliard de dolari. Iar redevenţa plătită statului este mai mică de o zecime. Da! Din cele 5 miliarde cât ar costa în mod normal gazele, statul se alege cu mai puţin de 200 de milioane.

Pieile-roşii atacă în Dobrogea: Fugiţi, feţe palide!
Pieile-roşii atacă în Dobrogea: Fugiţi, feţe palide!

2. Nu îl vinde în mod transparent, oricui vrea să-l cumpere. Primii pe listă sunt favoriţii politici… pardon, strategici.

Un exemplu: pretinzi că faci industrie chimică, dar singurul tău avantaj competitiv este că primeşti gaz la jumătate de preţ. În realitate, cealaltă jumătate înseamnă bani pe care adevăratul proprietar, contribuabilul, nu i-a mai încasat. Tu ajungi miliardar. Lui i se măreşte TVA pentru că nu-s destui bani la buget. Tu plăteşti gazul cu 165 de dolari mia de metri cubi. Pentru el, preţul se stabileşte ca o medie din gazele rămase şi importuri. După ce plăteşte şi distribuţia, ajunge la peste 300 de dolari, adică dublu.

3. Se va schimba ceva în viitor? Absolut nimic! Cine să schimbe? Toate partidele au avut grijă să conserve sistemul clientelar botezându-l “strategie naţională”. Iar cifra exactă a rezervelor este păzită cu străşnicie de securiştii de bine. Vor să aibă ce fura şi copiii lor.

Nu ne vindem țara, doar o cheltuim!
Nu ne vindem țara, doar o cheltuim!

Oficial, România are 185 de miliarde de metri cubi de gaze, deci ar trebui să se termine în 15 ani. Chiar şi aşa, valoarea lor totală este – la preţurile de acum – de 75 de miliarde de dolari, adică peste 50 de miliarde de euro. “Strategia naţională” este ca sistemul de sifonare numit “preţ reglementat” să continue până în 2030. Cu cele 25 de miliarde de euro pierdute astfel, România şi-ar putea face, de exemplu, reţeaua de autostrăzi.

Însă rezervele ar putea fi chiar mai mari. BP estimează un potenţial de 630 de miliarde de metri cubi! Deci, este posibil să rămână ceva de furat chiar şi pentru nepoţii de securişti.

Aţi văzut ce averi aveau Mubarak, Ben-Ali, Gaddafi? Aşa le-au strâns. Doar că în România este democraţie feudală, iar banii se împart la mai mulţi.

Dispariția gazului de șist și multiplele personalități ale domnului Ponta
Dispariția gazului de șist și multiplele personalități ale domnului Ponta

4. „Dar este bine să fie gazul ieftin!” Oare chiar este?

Este bine pentru cei care îşi umplu buzunarele şi folosesc preţul mic ca pe un sedativ împotriva simţului civic. Și în ţările hoţilor de mai sus benzina este teribil de ieftină. Îi face asta mai bogaţi?

Dacă statul pierde o sursă substanţială de venit, va mări TVA, accize, CAS pentru a compensa cumva. Într-un fel sau altul, populaţia plăteşte.

Ponta scufundă 1.000 Km de autostradă în Marea Neagră
Ponta scufundă 1.000 Km de autostradă în Marea Neagră

În schimb, este încurajat consumul unei resurse care s-ar putea dovedi valoroasă mai târziu. De ce să-ţi izolezi casa, de ce să găseşti o sursă mai eficientă, când centrala este ieftină iar preţul gazului este acceptabil? Pentru toate acestea, nota de plată va veni peste o generaţie. Gazul se va termina apoi inevitabil tot se va scumpi, casa va rămâne tot neizolată iar banii care s-ar fi putut transforma în capital se vor fi irosit.

Copiii lor vor avea cu ce-şi plăti facturile. Dar ai tăi?


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou