Riscograma

Putea fi evitată recesiunea cu totul?

Despre TVA şi alte 4 decizii tembele.

Mărirea TVA a lungit recesiunea cu “cel puţin” două trimestre, admite preşedintele Băsescu. TVA a crescut de la 1 iulie 2010, deci ar fi bine să fie fix două trimestre. Altfel, înseamnă că datele cum că economia a fost pe plus în primul trimestru din 2011 sunt false.

Atenție, vine recesiunea – tăiați preventiv salariile de la FMI!
Atenție, vine recesiunea – tăiați preventiv salariile de la FMI!

Într-adevăr, mărirea TVA a lungit recesiunea şi, mai grav, încetineşte revenirea care urmează. Însă ceea ce n-a spus Traian Băsescu este că sunt şi alte măsuri ale guvernului care au lungit recesiunea.

1. Mărirea pensiilor şi promisiunea de mărire a salariilor profesorilor (dar şi a altor categorii bugetare, cărora li s-a spus că vor “găsi înţelegere”) cu 50% la sfârşitul lui 2008. Decizia a contribuit decisiv la pierderea calificativului de investiţii. La rândul său, acest lucru a dus la fuga şi mai rapidă a capitalurilor din economie şi la scumpirea finanţării pentru stat. Situaţia a lungit recesiunea cu cel puţin un trimestru.

2. Promisiunea falsă că zece miliarde de euro vor ajunge în investiţii, în principal în infrastructură. În realitate au fost doar şase miliarde şi nu s-a construit aproape nimic. Încă un trimestru în plus la recesiune.

Fără bani, România se întoarce în lumea a treia. 10 robinete posibile
Fără bani, România se întoarce în lumea a treia. 10 robinete posibile

3. Majorarea CAS cu 3 puncte în februarie 2009, care a readus impozitarea muncii la 43%, adică la nivelul dinaintea introducerii cotei unice! Polonia, care a scăpat fără niciun trimestru de recesiune, tocmai reducea impozitele şi restrângea cheltuielie publice. Cel puţin încă un trimestru.

4. Introducerea impozitului forfetar, care a ucis din faşă potenţialele afaceri noi, limitarea deductibilităţilor şi începerea campaniei de hărţuire fiscală împotriva contribuabililor care deja plăteau impozite substanţiale. Cel mult un trimestru de recesiune dar şi scăderea substanţială, pe termen lung, a potenţialului economic şi a încasărilor bugetare.

5. Încasarea banilor europeni, pentru care s-au făcut planuri-peste-planuri şi comisii-peste-comisii, dar care nu s-a mai întâmplat. Un trimestru-două!

De ce varianta de impozitare progresivă a lui Ponta este o gogomănie
De ce varianta de impozitare progresivă a lui Ponta este o gogomănie

Rezultă că dacă era guvernată competent România putea să evite recesiunea, la fel ca Polonia, sau să scape cu unu-două trimsetre. Însă chiar şi dacă n-ar fi fost guvernată deloc ţara putea să iasă din recesiune după 4-5 trimsetre, la fel ca majoritatea ţărilor europene, şi nu după 8!


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou