Riscograma

Iată de ce programul economic al USL este submediocru

Vestea bună este că avem cel mai de dreapta program al unui partid de stânga. Vestea proastă este că nu mai avem partid de dreapta.

PSD, PNL şi PC şi-au prezentat proba maximă a competenţei economice. Sau a lipsei sale – depinde din care parte priveşti. Majoritatea propunerilor conţin cam aceeaşi apă de ploaie pe care o împrăştie toate partidele înainte de alegeri. Cu excepţia ideii ca angajaţii part-time sub 25 de ani sau peste 55 de ani să fie scutiţi de impozite – care chiar pare inspirată (şi care eventual ar putea servi în viitor ca argument pentru ca toate angajările să fie scutite de impozite).

Cum trebuie să arate o viziune economică
Cum trebuie să arate o viziune economică

Dar să ne oprim la ce contează – propunerile fiscale:

Impozitul unic-progresiv – soluţia previzibilă de compromis între cele două partide: 8% pentru veniturile sub cel minim (ridicat la 800 de lei!), 12% între minim şi mediu şi 16% – peste mediu.

Pentru a-i împăca politic şi pe liberali şi pe socialişti, este struţo-cămila perfectă. Dar pentru halul în care se găseşte acum piaţa muncii este absolut insuficient. Impozitarea muncii este acum între 40% pentru salariul minim şi 45% pentru salariul mediu. Impozitul pe venit – actuala cotă unică de 16% – contează cât pentru 10 puncte procentuale (după raportarea la artefactul fiscal numit salariu brut şi după aplicarea deductibilităţilor). Astfel, noua grilă ar face ca impozitarea muncii să plece de la doar 35%, dar să se oprească tot la 45%.

Lăsaţi-o baltă cu “natalitatea”, nu suntem ferma voastră de iepuri!
Lăsaţi-o baltă cu “natalitatea”, nu suntem ferma voastră de iepuri!

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori.

Această reducere influenţează uniform toate salarile, cu aproximativ 3,5 puncte procentuale (din acelaşi motiv – se aplică la ficţiunea contabilă numită salariu brut, nu la totalul costurilor angajatorului). Impozitarea muncii scade astfel la un interval cuprins între 31-32% şi 41-42%, cu o medie ponerată de 38-39% (faţă de 43,5% în prezent). Este mult mai bine decât gogomăniile de până acum, este mai bine decât deloc, însă faţă de posibilităţile reale ale României – care impun o fiscalizare a muncii de cel mult 25-30%, este o frecţie la picior de lemn.

După patru ani de mandat, TVA va fi redus la 19% + cotă redusă de TVA pentru alimente.

Când se va întâmpla următoarea reducere de CAS?
Când se va întâmpla următoarea reducere de CAS?

Păi nu mai bine tăiau încă cinci puncte din CAS?

Concluzia: Nici o şansă ca un astfel de program să ne abată prea mult de pe traseul la al cărui capăt ne aşteaptă statutul de ţară cocotieră.


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou