Riscograma

Cum a pierdut Windows lupta cu Linux când nimeni nu se mai aștepta

Windows a rezistat autorităţilor antitrust dun SUA şi UE, a rezistat competiţiei gratuite venite dinspre Linux, dar e pe cale să colapseze sub ameninţarea unui duşman neverosimil de mic. Eşti gata să-ţi schimbi sistemul de operare?

Un meci de box Windows vs. Android ar fi un adevărat şoc vizual. Unul – o matahală din categoria supergrea care a renunţat la muşchi dar adaugă bucuros grăsime, pentru că nimeni şi nimic nu îl poate clinti. Numai că nici el nu mai ajunge să clintească nimic. Al doilea, scund, slab şi agil, îi dă ocol după ocol. Dar n-are pic de muşchi – cu ce să lovească?

Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani
Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani

În urmă cu doar un an, era de neimaginat că cineva va putea clinti prea curând supremaţia Windows. Microsoft avea o adevărată strategie de afaceri bazată pe principiul spiralei tehnologice. În loc să optimizeze sistemul de operare pentru viteză, compania permitea – dimpotrivă – ca el să devină din ce în ce mai greoi. Cercetarea hardware venea din urmă şi acoperea nevoile, obligând cumpărătorul să-şi ia de timpuriu un computer şi mai performant, care la rândul lui putea susţine un sistem de operare şi mai gras. Hardware, software, banii curgeau.

Lucrurile s-au schimbat însă dramatic odată cu apariţia telefoanelor inteligente. Dimensiunea mică a cerut resurse hardware mai modeste, astfel că programarea economicoasă a ajuns iar, după două decenii, la mare preţ.

Google era pe fază: a ştiut că nu poate să atace frontal gigantul, aşa că şi-a croit drumul glorios pe piaţa terminalelor mobile cu microsistemul de operare Android. O vreme, părea că cele două pieţe sunt total distincte. Până când a apărut…

Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă
Airbnb și Uber – semnele cutremurului social care ne așteaptă

… „the tipping point”: Tableta. La început jucăria de marketing a Apple, tableta a devenit un succes de piaţă care nu putea fi lăsat necopiat. Instrumentul combină ergonomia şi naturaleţea smartphone-ului cu ecranul generos şi resursele unui computer portabil. Pentru variantele scoase de competitorii lui Apple, era nevoie de un sistem de operare pe măsură, iar Android era aproape gata. Versiunea 3 a Android este o ramificaţie dedicată special tabletelor.

Microsoft, în schimb, nu are nimic pregătit. Unul dintre motive este că partenerul său Intel a fost la rândul său strivit sub propria greutate: procesoarele sale energofage încă nu sunt gata să tureze un computer care poate fi ţinut în podul a două palme. La anul, când vor fi gata, ambele companii vor fi pierdut startul – iar Microsoft a admis asta deja.

Înapoi la ringul de box, intenţiile devin mai clare. Android se grăbeşte să adauge muşchi ca să îşi permită să şi lovească . Următoarea versiune – 4, care e programată pentru sfârşitul acestui an – plănuieşte să reunifice funcţionalităţile de mobil şi tabletă şi să fie suficient de complexă încât să acopere cam toate necesităţile unui utilizator clasic de PC. Windows, în schimb, intră la dietă şi exerciţii. Versiunea 8, planificată abia pentru anul viitor, va încerca să păstreze funcţionalitatea de acum consumând resurse mai puţine şi să fie bună simultan pentru PC-uri, tablete şi telefoane. Pentru cum a fost gândit Windows-ul, ar fi mai uşor să fie rescris întregul cod de la zero – doar că e deja mult prea târziu pentru asta.

La Microsoft, executivii se arată suficient de lucizi dar tot nu pot să-şi ascundă surpriza. Tableta e doar o altă formă, dar nu va putea niciodată înlocui complet PC-ul, se amăgeşte Steve Ballmer: este bună pentru consumul de conţinut, nu şi pentru producţie. Cercetătorii din Taiwan îl vor fi contrazis deja, după aceeaşi logică laterală care aproape că a adus gigantul în genunghi. Chiar şi pentru un computer portabil, tastatura nu este o componentă de bază a sistemului ci doar un accesoriu care poate fi adăugat la nevoie.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou