Riscograma

Japonia se aliază cu China şi Rusia în „cruciada” contra dolarului

Trădare?

Acum doi ani, China şi Rusia anunţau primul „swap valutar”, yuani contra ruble, pentru a evita să mai folosească dolari în comerţul bilateral. Înţelegerea suna spectaculos încă de pe atunci, însă efectele concrete erau aproape de zero. Pentru că o singură înţelegere bilaterală de acest tip, între jucători oricât de mari, nu valorează aproape nimic.

Începe să plouă iar cu bani: China falsifică dolari în tiparniţele americane
Începe să plouă iar cu bani: China falsifică dolari în tiparniţele americane

Ar valora ceva dacă balanţa comercială dintre cele două ţări ar fi perfect echilibrată. Însă într-un astfel de caz nu mai e nevoie de monede internaţionale de schimb – barterul e suficient. De fapt, swap-ul este mai rău decât un barter, pentru că preia toate riscurile monedei fără să preia şi avantajele.

În momentul (inevitabil) în care una din ţări importă mai mult decât cealaltă este nevoie de monedă lichidă. Adică, dolari. Pentru că japonezii, de exemplu, nu acceptă ruble în contul excedentului comercial pe care îl au faţă de China. Deocamdată!

Atunci când intră un membru nou în joc, înţelegerile bilaterale încep să conteze. Dacă A îi e dator lui B, B lui C şi C lui A, deficitul net este mai mic iar nevoia de monedă lichidă tinde spre zero. Iar în ultimii doi ani au tot intrat. În paşi mici, China şi-a extins reţeaua de tratate la aproape 20, iar Rusia, Iran, Pakistan sau Turcia au şi ele câte trei-patru.

Cum i-au păcălit chinezii pe africani: resurse contra infrastructură
Cum i-au păcălit chinezii pe africani: resurse contra infrastructură

Iar procesul nu dă semne să înceteze, ci dimpotrivă: în ultimele două luni anunţurile au curs constant, culminând cu intrarea în ring a Japoniei, care în ultima săptămână a anului trecut a semnat tratate de swap valutar cu China şi India. (Petrol iranian cumpără de mult în yeni). Surpriza vine din faptul că Japonia este, şi în finanţe, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA. Explicaţia este că efortul de a slăbi yenul merită orice sacrificiu, chiar şi pe al altora. Reacţia SUA a apărut prompt – Departamentul Trezoreriei a criticat Japonia în acelaşi capitol în care aproape că acuză China de manipularea monedei.

Însă vorbele deja nu mai rezolvă nimic.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou