Riscograma

Sunt jandarmii în stare să împuşte civili?

Nu prea e vreun motiv clar pentru care Jandarmeria există ca forţă militarizată, în afară de eventualitatea că ar fi nevoie să „restabilească ordinea” cu muniţie de război, folosită împotriva propriilor cetăţeni.

Iată cum poţi să te aperi de statul abuziv
Iată cum poţi să te aperi de statul abuziv

E un scenariu greu de imaginat pentru posibilele victime, nu însă şi pentru securiştii vechi şi noi. În ’89, civilii au fost împuşcaţi de militari în termen, slab instruiţi. Jandarmii ar trebui să fie – dimpotrivă – profesionişti şi bine instruiţi. Însă ăsta nu e neapărat o garanţie. Poate dimpotrivă. „Jurământul” şi „ordinul” sunt două instrumente de constrângere în favoarea statului şi împotriva poporului demonstrate în timp. Se adaugă şi altele.

Încurajarea violenţei: represaliile (a se citi „caftelile”) tolerate şi, probabil, ordonate de la cel mai înalt nivel fac ca personalul să se autoselecteze. Cei „slabi de înger”, care nu-s în stare să rupă oase la nevoie/ordin vor pleca sau nu vor intra deloc.

Sentimentul de impunitate: legea este înlocuită de o cultură poliţienească, a organului care face „ce vrea muşchii lui”.

Ghicitoare: Ce e clandestin, militarizat şi se comportă ca o mafie?
Ghicitoare: Ce e clandestin, militarizat şi se comportă ca o mafie?

„Art. 33 – Folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 se face în mod gradual şi nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea acţiunilor ilegale şi va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat”

În mod normal, tot ce excede acest articol se încadrează în Codul Penal.

„Art. 193. – (1) Lovirea sau orice acte de violentă cauzatoare de suferinte fizice sepedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Nu trebuie să ceri voie pentru adunările publice!
Nu trebuie să ceri voie pentru adunările publice!

Avem vreun jandarm condamnat? Dar pentru asta?

„Art. 35 – Persoanele care săvârşesc fapte contrare legii vor fi imobilizate, îndepărtate cât mai repede de la locul tulburărilor şi conduse, după caz, la cea mai apropiată unitate de poliţie sau de jandarmi, pentru a se lua, cu privire la acestea, măsurile de sancţionare prevăzute de lege.”

Ce se întâmplă când au fost conduse persoane care n-au „săvârşit” fapte contrare legii? Codul Penal:

„Asasini, gabori asasini!”
„Asasini, gabori asasini!”

„Art. 283. – (1) Fapta de a pune în miscare actiunea penală, de a lua o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, stiind că este nevinovată, se pedepseste cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani si interzicere aexercitării dreptului de a ocupa o functie publică.
(2) Retinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, stiind că este nevinovată, se pedepseste cu închisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o functie publică.”

E vreun jandarm la puşcărie pentru asta?

Atunci, dacă cineva spune că e „stare de urgenţă” iar altcineva spune că-i „ordin”, de ce i-ar fi frică să tragă chiar şi cu AKM-ul cu care până nu demult defila mândru pe stradă?


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou