Riscograma
Lucian Davidescu

Marea minciună despre „combaterea evaziunii”

Vin iar zile de coşmar pentru contribuabili

Şi guvernul ăsta se apucă de „lupta cu evaziunea fiscală”. De la victoria lui Emil Constantinescu până acum, a făcut-o fiecare cabinet, cu efecte perverse pentru buget şi dureroase pentru contribuabilii care deja plăteau cât li se cerea. Motivul pentru care campaniile de combatere a a „evaziunii” eşuează de fiecare dată e foarte simplu. „Evaziunea” nu este ceva, ci lipsa a ceva.

Cei despre care se presupune că evită taxele pe care ar trebui să le dea statului NU anunţă pe nimeni că au vândut ceva, FĂRĂ să aibă factură, de la un sediu social care NU există. Sunt aproape imposibil de găsit, dar chiar şi atunci NU prea se poate dovedi NIMIC. Dacă totuşi se poate dovedi ceva, NU prea au bani la îndemână care să poată fi confiscaţi. Iar dacă totuşi au NU vor mai fi prinşi a doua oară: fie se ascund mai bine, fie renunţă la afacere. Pentru inspectorii fiscali, este muncă în zadar.

Mult mai confortabil este să te duci la „clienţii” tăi vechi, care-ţi vorbesc frumos şi te servesc cu cafea, să le arzi amenzi pentru orice virgulă ioar la sfârşit să le spui că nu pleci până nu găseşti „ceva mai consistent”, pentru că tu ai un plan de sancţiuni de îndeplinit. Care tocmai ţi-a fost mărit, pentru că Guvernul e „în plină campanie de combatere a evaziunii fiscale”.

Pentru scurtă vreme, încasările la buget chiar cresc, după care încep iar să scadă pentru că o parte dintre cei care plăteau se satură şi se cer radiaţi din scripte: fie renunţă la afacere, fie se ascund mai bine.

20 de comentarii
Descultii-europei

Amin

Sa fie oare coincidenta ca in 2010 cand au introdus masurile de austeritate si chipurile au intarit disciplina fiscala, au scazut si colectarile?

ThinkAgainRo

Păi proşti am fi dacă am mai plăti impozite şi taxe fie cetăţeni fie companii!
sunt de condamnat, dacă-mi cumpăr o masină SH de 2500 de cmc pe care dau 5-6 mii de euro iar taxa de înmatriculare abuzivă şi imorală este de 10 mii de euro, să merg la bulgari şi cu 1000 de euro am rezolvat?
Başca nu mai plătesc impozit în Ro şi nici amenzi!
La fel cu IMMurile! De ce să mai plătim 80% din munca noastră pentru nişte paraziţi leneşi şi lacomi cum sunt toţi politicienii acre au fost şi sunt la guvernare?
Are dreptate Mihai Giurgea daţi ţeapă statului român şi după aceea daţi-i foc!

ThinkAgainRo

Este un principiu verificat faptic peste tot în lume:
când impozitele sunt decente (10-15%) toţi plătesc (chiar şi infractorii evazionişti).
Când sunt mari, iar în Ro sunt NESIMȚIT de mari, nu main plăteşti nimic!
Faci firma pe numele unui handicapat psihic , tai o factură, dai ţeapă statului, desfiinţezi firma şi sărut mana ptr masă!
Iar domnul Davidescu este extrem de corect în aprecieri: paraziţii de la organele financiare ale statului nu stau noaptea să urmărească evazioniştii!
Ei merg ziua în control şi dau amenzi ”prin rotaţie”! Adică luna asta plteşti tu, luna viitoare eu, luna cealată vecinul şi tot aşa!
V-aş ruga să vorbiţi, poate citeşte din întâmplare vreun dobitoc care poate să lumineze Ministerul de Fianaţe sau pe CHIORPECUl de la Cotroceni, despre ABERAȚIA DE A FI OBLIGAT SĂ PLĂTESC TVA LA MOMENTUL TĂIERII FACTURII ȘI NU LA MOMENTUL ÎNACASĂRII PROPRIU-ZISE al banilor!

ionut

„infractorii evazionişti”

Impotrivirea la talharie nu e infractiune!

„dai ţeapă statului”

Sa „dai teapa” agresorului institutional e o actiune perfect legitima si fireasca. Ba si morala!

Limbajul te da de gol desi vrei sa pari altceva decat esti.

acelasi

referitor la „Faci firma pe numele unui handicapat psihic , tai o factură, dai ţeapă statului, desfiinţezi firma şi sărut mana ptr masă!” ai uitat sa amintesti de PATRICIU.

mee

aveti dreptate cu 10/15%

mee

@THINKAGAINRO

PUNCT DE VEDERE
1) PERFECTA DREPTATE AVETII CU REFERIRE LA IMPOZIT DE 10-15%
DEOARECE IN SCRIPTURII IMPOZITUL PE CASTIGULUI UNUI OM IMPUS DE FORTA SUPREMA ESTE DE 10%
ZECIUIALA
2)CU O OARECARE REZERVA DIN PARTE MEA(IN SENSUL CA NU AS FII INTELES) VA SPUN CUM PRIVESC EU COMERTUL,IMPOZITUL,EVAZIUNEA FISCALA.
2.1.COMERTUL
DEMULT ,UN OM IN VARSTA COMERCIAT MI-A SPUS ,,COMERTUL ESTE CEL MAI FIN FURT ,DAR LEGAL”LASANDU-MA PERPLEX,CERANDU-I EXPLICATII REVOLTAT.M-A LASAT SA FIERB, SI INTR-UN TARZIU VORBEA CU MINE SERIOS SI CREDIBIL IN DOGME DE VIATA FARA TERMENI ECONOMICI SI CUM VINDEA EL PRODUSELE LA TEJGHEA SI CUM SCOTEA BANII DE LA OAMENI.M-AM DUS ACASA BULVERSAT INCERCAND SA-MI ADUC AMINTE TOT CE A SPUS PENTRU A-LE PUNE CAP LA CAP ,SA PRICEP CE A ZIS BATRANUL .MI-A TREBUIT VREO CATEVA ZILE BUNE SI AM, PRICEPUT,VA SPUN VARIANTA SIMPLIFICATA CA ESTE MULT STUDIU,,CAND CUMPARA/VINDE CINEVA ;DE/ LA TINE FA BINE DIFERENTA INTRE CAT ESTE AL LUI SI CAT NU ESTE A-L LUI”(MEE) CU CAT DIFERENTA ESTE MAI MARE DEZECHILIBRELE SE POT NUMI ,HOTIE SAU FURT, LEGAL.(POATE DEFINITIA MEA NU ESTE COMPLETA DAR INTR-UN COMENTARIU VIITOR STUDIUL MEU )

2.2)IMPOZITUL(REPREZINTA BIRUL CARE TREBUIE SA-L PLATIM CONDUCATORULUI)
ESTE STABILIT DE ORANDUIRE CONDUCATORE (POLITIC)(UN OM MARE ,CRED ,TUTEA SPUNEA CA TREBUIE SA EXISTE POLITICA ALTFEL NE-AM MANCA DE VII DEOARECE NU AM AVEA IMPOTRIVA CUI SA NE INDREPTAM CRITICILE).CU CAT ORANDUIREA ESTE MAI NOVICE SE INDEPARTEAZA DE PUTEREA OAMENILOR DE A PLATII IMPOZITUL SI OAMENI FAC EFORTURI MARI SA-SI PLATEASCA IMPOZITUL PENTRU A FII INTR-UN CADRU LEGAL.CU CAT ORANDUIREA ESTE MAI BUNA OAMENII SE RELAXEAZA SI PLATESC TOATE IMPOZITELE(BIRURI).,CINEVA DIN MEDIA A DAT UN EXEMPLU BUN REFERITOR LA IMPOZIT ,,CEI MAI MULT 10 % DINTR-RO PRUNA SAU 10% DINTR-UN MAR”DAR REFERITOR LA ACEST CITAT SE NASTE PUTEREA DIN MAR CARE ESTE PERICULOASA PENTRU POLITIC SI POLITICUL ALEGE VARIANTA PRUNA ,PENTRU CA ESTE MAI USOR DE CONTROLAT. IN 20 DE
ANI(GENERIC) POST REVOLUTIE, POLITICUL DIN ROMANIA NU A INVATAT CAPITALISMUL SI DEMOCRATIA ,ORI CA ESTI PRUNA ORI MAR ,CONCEPTIA POLITICULUI ROMANESC DESPRE OAMENII ROMANII ESTE ACEEASI (TREBUIE SA FACI PARTE DINTR-O TABARA, OBLIGATORIE, COMUNISTA,MUSAI ,STANGA ORI DREAPTA IN A-SI ASIGURA BUNASTAREA SI PUTEREA LOR SI PENTRU A FII SIGURII DE REUSITA LOR, SI ATUNCI CE FAC?(METEHNE COMUNISTE )
POLITIZEAZA TOTUL (PDLIST, PSDIST,II A LU CUTARE, ETC–––– SI ULTIMA GASELNITA, ARE CROMATICA ALBASTRA)(VOLORILE SANT DATE AFARA IN MOD CONTINUU DIN 1989 FARA SA SE FACA DIFERENTA ,,DE ,,VALOARE,, UMANA”)
AM PLECAT DE LA IMPOZIT ECONOMIC SI AM AJUNS LA POLITIC (COMPLEMENTARE IN ZIUA DE ASTAZI)

AM AVUT CATEVA CONTACTE CU CAPITALISTII ADEVARATI ,M-AU CURTAT,MI-AU SPUS CE PUTERE AU,CE TRADITIE AU DIN ,,SINCE”1900(ATUNCI M-AM ENERVAT SI LE-AM DAT PESTE NAS CU TRATATUL RIBENTROV {ROMANESTE})EXPLICANDU-LE UNDE A FOST INTRERUPTA SI DISTRUSA NORMALITATEA SI TRADITIA IN ROMANIA ADICA DUPA RAZBOI REFERITOR LA FIRME ROMANESTI SI TRADITILE CARE LE-AM PIERDUT(SANTEM UN POPOR CARE AM AVUT PUTEREA SA NE PASTRAM TRADITILE ESENTIALE ,RESTUL LE-AM PIERDUT) SI INCET, INCET DUPA REVOLUTIE LE VOM RECAPATA(DAR AM BLUFAT PENTRU CA nici acum ca NATIE ROMANEASCA ,politicul, inca, nu ne reprezinta in interesele NATIONALE)

M-AU MUNCIT; AM APELAT LA TOATE RELATILE MELE SI INTR-UN FINAL LE-AM DAT O SITUATIE SUPER EXACTA REFERITOR LA CERINTELE LOR SI STITI CE AU FACUT EI ,M-AU INTREBAT DACA POT VORBII CU SEFUL MEU POLITIC(AM CAZUT PE SCAUN)
IN CONCLUZIE AU INVATAT REPEDE METEHNELE ROMANESTI GENERALIZATE, INDIFERENT CA AI UN CHIOSC SAU FABRICA,MUSAI ,ESTI COMUNIST DIN PUNCTUL LOR DE VEDERE CU OTIRA DE CUNOASTERE STANGA SAU DREAPTA SI TREBUIE SA FII ,,COMUNIST”, DE STANGA SAU DREAPTA POLITICA, IN INDEPLINIREA OBIECTIVELOR LOR.(SA NU SE FACA CONFUZIA DE CONVINGEREA POLITICA STANGA SAU DREAPTA CU TOATE CA CENTRUL POLITIC ESTE IDEAL)
P.S. OMUL,,LOR” CARE TRADUCEA ERA ROMAN SUTA LA SUTA,INTELIGENTA PURA ROMANEASCA.(EL MA PUNEA MAI MULT IN GARDA IN DISCUTII, DECAT BLONZII) MEA CULPA PENTRU ROMANII SI MINE.

DESPRE EVAZIUNE SANT OBOSIT ACUM.

licurg

am vazut declaratia aia cu 1.5% din PIB in 60 zile. incredibil! ori toate guvernele de pana acum au fost capul Mafiei, ori Ungureanu si ministrul de finante sunt idioti.

romania inedit

Si eu cand am vazut ca vor sa scoata 1,5% din PIB in 60 zile m-am gandit ca Mihai Razvan Ungureanu e disperat rau de tot daca a ajuns sa consume etnobotanice, pentru ca altfel nu se explica astfel de declaratii fara noima .

ELENA CATI

Combaterea evaziuni fiscale ,toti viseaza la asta ,da de fapt lipseste ceva din sistem,tot contribuabili ,vor suporta consecintele,puti spectacol la inceput,pe urma toti devin marionetele sistemului din Romania.

spartan

Ne aflăm într-un cerc vicios:
– Contribuabilii susţin că vor plăti corect impozitele atunci când vor fi decente.
– Statul spune că va putea micşora impozitele doar atunci când toţi oamenii vor plăti.
În final nu se va întâmpla nici una din aceste două.

ionut

„Statul spune că va putea micşora impozitele doar atunci când toţi oamenii vor plăti”

Eu tot aud gogoasa asta de la o gramada de lume: domn’e dasca ar creste gradul de colectare ar scadea nivelul impozitelor. Ceea ce e un exemplu clar de fractura logica: pai daca la nivelul asta urias de taxare, statul ar reusi cresterea gradului de colectare, de ce l-ar mai scadea ulterior?

Apropo de fiscalitate, ce, de regula, nu se intelege in public e ca, in lipsa posibilitaitii efectaurii calculului economic, din cauza felului proprietatii, nu exista nici un criteriu obiectiv-stiintific nu numai de stabilire a bugetului dar nici de cheltuire a lui. Stabilirea si cheltuirea acestuia se face in plina bezna calculationala, la discretia birocratului aflat in functie, avand ca efect (cu exceptia cazurilor, rarisime deci irelevante, cand birocratul ghiceste) risipa de resurse. Ori risipa lor necesita mereu si crescator altele. Statul e la fel de “ineficient” (sau, ma rog, la fel de eficient) si la 1% si la 100% nivel a impozitelor. Asa ca nu exista nici un motiv logic pentru a crede ca, adata atins un grad de colectare (oricare ar fi acesta), statul s-ar opri din agresiune, sau, si mai mult ar scadea-o.

ThinkAgainRo

corect Spartan!

un antreprenor

pe mine ma nemultumeste la culme faptul ca in cazul in care ajungi sa fii dator la stat, poti sa ai toate bunele intentii de a plati datoria, insa nu o poti reesalona. Vin finantele si iti popresc toate conturile, nu conteaza ca tu, ca firma, ai niste cheltuieli fixe lunare, pe care daca nu ai de unde sa le platesti in 2 luni cel mai probabil inchizi firma si apoi statul oricum ramane de paguba ca nu mai e de unde sa recupereze datoria. Mi se pare si discriminatoriu pentru firmele care au incasari majoritar prin banca, fata de cele care lucreaza cu numerar. Este de neconceput sa blochezi toate incasarile unei firme, fara sa te gandesti daca luna viitoare firma aia mai supravietuieste sau nu, mai plateste sau nu impozite, mai da sau nu un salariu la x angajati.

Alex

Astea-s declaratii de inceput de mandat. Cu iz de campanie electorala, uite am schimbat prim-ministrul si gata face ordine prin ministere. A demis abuziv un director de la Transelectrica, i-a pus pe toti sa inceapa de la 8 si acum traseaza si acum starpeste din declaratii si evaziunea fiscala.

In ce priveste evaziunea ea exista pentru cateva motive foarte bine intemeiate:
– pentru ca se poate. Deoarece exista functionari corupti, vamesi corupti si partide pline de corupti se poate fura ca in codru pentru ca nimeni nu te pedepseste.
– pentru ca se cere. In multe cazuri fara evaziune preturile s-ar ridica peste puterea de cumparare si atunci firmele s-ar inchide. Dar vor aparea altele pentru ca cererea exista in continuare.
– pentru ca se doreste. Statul are dreptul sa colecteze impozite numai in masura in care le cheltuie pe servicii de drept comun. Cand serviciile prestate nu prea exista atunci de ce sa mai platim taxe? Noi ce primim in schimb? MRU e suparat ca se colecteaza doar 30% cand rata ar trebui sa fie 40% ca in celelalte state europene? Mie mi se pare ca in continuare platim prea mult. Serviciile statului roman in nici un caz nu sunt la 75% fata de cele din EU.

Asa ca daca domnul prim ministru chiar vrea sa starpeasca evaziunea fiscala ar face bine sa se uite mai intai in propria ograda si sa elimine cauzele de mai sus. Evaziunea fiscala e doar un simptom, nimic mai mult.

Mizantropescu

De ce problema se pune intotdeauna in avantajul opresorului ? Pana la urma, principalul evazionist e statul ! Ce dracu’ face cu banii nostri? Noua ne da cineva socoteala ?

marks

Foarte corect articolul.Atata timp cat combaterea evaziunii se manifesta tip „hei rup” prin stimularea organelor de control sa-ti caute nod in papura ca sa-ti dea amenda la un moment dat e inevitabil rezultatul zero.Sursele de evaziune le stie toata lumea: – inca se gasesc tigari fara timbru la preturi bune deci actiunea cu vama nu a lichidat nimic;- painea facuta de fabricile mici ,vanduta la chioscuri e 50-90% fara acte;-containerele din vama Constanta subevaluate cantitaiv si valoric;- Marfa care intra in tara din UE fara TVA si vanduta in retele la negru de firme care dispar ; – alcool produs si vandut la negru ; – cereale vandute in lan si urcate pe barje fara acte ;- export fictiv UE ;- etc…
Obtinerea de rezultate in domeniile sus amintite necesita anchete cu SRI, politia ,garda financiara si finanate muncind pe rupte.E mult mai simplu sa vina la firma care exista , nu fuge , nu-si schimba sediul , proprietari si care reprezinta o silly duck(adica prada usoara), decat sa munceasca.Acolo inventeaza greseli , suprareactioneaza la greseli prostesti pentru ca stiu ca o firma chiar daca ii da in judecata si castiga ,procesul dureza mult si oricul functionarul abuziv nu are nimic de pierdut in cariera sau la salariu.Daca firma astfel agresionata falimenteaza in final , functionarul primeste salariu in continuare pentru ca nu-i asa el trebuie platit pe „munca” lui.Am zeci de povesti abuzive si stupide cu functionari de stat care strivesc afaceri cinstite asa cum vad in continuare ca „afaceri”la negru prospera vazute de toata lumea…

stan

daca ar fi dupa stat (stapanire) ar fi bun un chip in cap si gata ,,evaziune” , ,,crime” etc.
tu esti candidatul ideal.
ps:tu te duci cumva la biserica/templu/adunare/vrajitoare?!! stii….. si misticismu ti se potriveste.

Mirela Bojin

De obicei cand platesti taxe ai pretentia sa primesti si ceva servicii in schimbul lor. Sau cel putin asa e pe la altii. :((

Mirela Bojin

De obicei cand platesti taxe ai pretentia sa primesti si ceva servicii in schimbul lor. Sau cel putin asa e pe la altii. :((