Riscograma

Japonia a fost la un pas de-a cuceri lumea, dar…

…acum se îndreaptă spre faliment

1. Cândva, forţa economică a Japoniei se măsura în exporturi-record. Acum, balanţa s-a răsturnat. În ianuarie, deficitul comercial a ajuns la nivelul istoric de 18 miliarde de dolari.

Ce merita să copiem după Taiwan
Ce merita să copiem după Taiwan

2. Datoria publică este de peste 10 mii de miliarde de dolari, adică aproape 200% din PIB. Partea bună este că dobânzile sunt minuscule, la 1-2%, astfel că efortul bugetar anual nu depăşeşte 3% din PIB. Partea proastă este că în scenariul unor dobânzi de 5%, impactul în PIB ar fi de 10%. De asemenea, guvernul a stat liniştit pentru că 95% din datorie este finanţată intern. Însă pe măsură ce japonezii ies la pensie, ei îşi cer înapoi banii încredinţaţi statului.

3. Populaţia stagnează şi îmbătrâneşte. Vârsta medie este de 45 de ani, cea mai mare din lume după Monaco. Pentru comparaţie, România este pe locul 50 cu 38 de ani iar SUA sunt pe 59 cu 37 de ani. Iar Japonia este puţin atractivă pentru imigraţie. Media mondială de vârstă este de doar 28 de ani.

4. Taxele sunt încă mici: 30% impozitare a muncii şi 5% taxă pe vânzări, pentru cea din urmă existând planuri să fie dublată. Reversul este că mărirea de taxe ar duce la o nouă contracţie economică, după 20 de ani de recesiune sau stagnare.

De ce economiile vecine cresc accelerat în timp ce România stă?
De ce economiile vecine cresc accelerat în timp ce România stă?

5. Uriaşul pariu cu energia nucleară s-a dovedit pierzător odată cu accidentul de la Fukushima. Acum, Japonia trebuie simultan să înlocuiască din capacitatea de producţie şi să scape de munţii de deşeuri radioactive strânşi în 50 de ani. Doar curăţenia de după accident este estimată să coste 250 de miliarde de dolari, adică o dată şi jumătate PIB-ul anual al României.

6. O bună parte din capitalul acumulat în anii de glorie a fost re-exportată. Teoretic, asta poate asigura fluxuri financiare consistente în următoarele decenii. Practic, o nouă cădere masivă a burselor poate face aceste investiţii irelevante.

7. O altă bună parte din capital a fost investită în cercetare, însă fără rezultate. Roboţii antropomorfi au rămas jucării de expoziţie, „televiziunea interactivă” care îţi permitea să accesezi o casetă video de la distanţă a devenit irelevantă iar tehnologia industrială de vârf eset copiată la sfert de preţ de China…

celălalt mare balon de săpun.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou