Riscograma

Şi tu puteai avea o felie din profitul uriaş al Petrom

Anul trecut, Petrom a rămas cu aproape un miliard, un motiv bun să ne amintim despre toate problemele acestei privatizări. Dar şi despre o oportunitate pe care toată lumea o vede acum, deşi puţini au văzut-o atunci.

… că felul în care a fost stabilită redevenţa în contractul de privatizare a Petrom a fost undeva între stupid şi hoţesc, am mai discutat.

Iată o miză adevărată pentru prezidenţiale: redevenţele petroliere
Iată o miză adevărată pentru prezidenţiale: redevenţele petroliere

… că această favoare a fost totuşi inclusă în preţ, adică s-a licitat cu câteva sute de milioane în plus pentru beneficii potenţiale de miliarde în viitor (care s-au materializat), am mai discutat.

… că totul s-a tras de la minciuna că unele lucruri ar trebui să fie „ieftine” după principiul „e crâşma mea aşa că beau gratis”, am mai discutat.

… că pierderile cauzate de redevenţa mică pot fi recuperate chiar şi acum, prin folosirea altor pârghii, am mai discutat.

Nu ne vindem țara, doar o cheltuim!
Nu ne vindem țara, doar o cheltuim!

… că adevărata miză e nu ce s-a pierdut până acum – bani care rămân pierduţi – ci ce se va pierde după renegocierea care intră în vigoare din 2014 cu puţin lobby din partea Petrom şi multă bunăvoinţă din partea statului, şi asta am mai discutat.

Dar să discutăm şi despre faptul că „jaful resurselor” şi „preţul pentru intrarea în UE” nu au fost disponibile doar pentru OMV ci pentru absolut oricine ar fi vrut să participe. Petrom este listat pe bursă de zece ani şi s-a vândut la un preţ apropiat de cotaţia de pe bursă. Cine a cumpărat atunci chiar şi o singură acţiune şi-a înmulţit banii în aceeaşi măsură ca austriecii. Iar acum, se bucură că Petrom face profit nu pe spinarea, ci în favoarea lui.

Ai cumpărat?

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou