Riscograma

3 locuri de unde se fură masiv şi în secret, chiar acum

Cu larga participare a serviciilor „secrete” foste şi actuale

1.Cartea Funciară. Majoritatea tunurilor s-au dat deja, dar încă există o mafie care pândeşte tot „ce apare”. A mai murit cineva? E senil şi nu se poate apăra? A plecat din ţară şi dă semne că nu se mai întoarce? Legal, imobilele aparţin statului, dacă nu apare cineva să le revendice. Dar întotdeauna apare. La început au fost securiştii care au avut grijă să păstreze listele cu „transfugi”, cu tot cu adrese, de te întrebi cum de au acum zeci de proprietăţi inclusiv în zone de lux. Mai târziu, au intrat în biznis funcţionarii care nu s-au mai mulţumit doar cu şpaga. Acum, e rampă de lansare pentru tinerii politicieni ambiţioşi şi sursă de finanţare pentru seniorii lor.

Iată de ce este necesar Fondul Suveran
Iată de ce este necesar Fondul Suveran

2.Resursele Minerale. Majoritatea prospecţiunilor geologice sunt ţinute „la secret”, din motive care în timpul comunismului erau semicretine iar acum sunt banditeşti. Interesul statului este să publice informaţii cât mai ample pentru ca la licitaţii să fie participarea cât mai mare bună iar preţul – cât mai mare. Dimpotrivă, interesul securiştilor care au păstrat hărţile şi informaţiile este să le vândă în nume personal. Aşa se face că, imediat ce apare o tehnologie nouă sau preţul unei resurse creşte peste nivelul la care devine rentabilă exploatarea, apar şi firme care ştiu exact unde să sape.

3.Fondurile Europene. Puţinii politicieni care au fost prinşi cu mâna în borcanul cu miere au fost pur şi simplu prea proşti şi prea lacomi pentru a-şi putea ascunde toate căpuşele. Altfel, fiecare euro are o destinaţie foarte precisă iar faptul că banii vin atât de greu este din cauză că trebuie păcălit şi filtrul de legalitate al Uniunii Europene. Pare crima perfectă, petnru că, nu-i aşa, „dacă nu-i luăm, îi pierdem”. În realitate, România plăteşte o contribuţie certă către UE, pentru a primi înapoi o metodă nou-nouţă de jaf. Abia asta-i spălare de bani!

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou