Riscograma

Aţi prostit poporul cu calculatorul!

„DE NECREZUT. Dă click ACUM să VEZI cum un COPIL de 11 ANI i-a UMILIT pe economişti şi a SALVAT Grecia de FALIMENT! FOTO”

Cea mai nouă reţetă de succes facil în presa de business:

Câştigătorul-surpriză al întoarcerii la drahmă
Câştigătorul-surpriză al întoarcerii la drahmă

1. Se citeşte Business Insider sau alt site cu contorizare pe articole.

2. Se iau cele mai populare articole şi se traduc.

3. Se amplifică tuşele deja exagerate.

Și Grecia tot cu “3% deficit” şi “60% datorie” a dat faliment
Și Grecia tot cu “3% deficit” şi “60% datorie” a dat faliment

4. Se elimină orice rezervă, ironie sau autoironie.

5. Se amorsează prin cuvinte cheie scrise cu majuscule, „calls to action” (VEZI, CLICK AICI)

6. Se ia peste picior Dan Diaconescu Direct care ştie numai d-ălea cu „Senzaţional”

Să dispară de pe internet! Cum a cenzurat instanța articolele Riscograma despre Maior și Ghiță – cronologie integrală
Să dispară de pe internet! Cum a cenzurat instanța articolele Riscograma despre Maior și Ghiță – cronologie integrală

7. Se livrează fără remuşcări către cât mai mulţi „unici”*

*Cititorul unic este unul (1) care te citeşte o (1) dată, timp de un (1) minut şi se învaţă minte să mai vină la tine pe site. Vre1dată. Cică ar fi bine să ai cât mai mulţi.

Aşa a făcut carieră Jurre Hermans, un puşti din Olanda care a luat o menţiune la premiile Wolfson, concurs de soluţii pentru problema Greciei, pentru următorul eseu:

Până unde poate ţine minciuna economică. O poveste cu greci
Până unde poate ţine minciuna economică. O poveste cu greci

Numele meu este Jurre Hermans. Am 10 de ani şi locuiesc în Olanda. Sunt destul de îngrijorat cu privire la criza din zona euro şi urmăresc zilnic ştirile de la TV. Criza euro este o problemă foarte mare şi m-am tot gândit la soluţii. După ce am citit despre premiul dumneavostră m-am gândit să vă trimit şi ideea mea. Am făcut şi un desen al soluţiei mele şi vă voi explica.

Grecia ar trebui să plece din euro. Cum?

Toţi grecii ar trebui să-şi aducă euro la bancă şi să-i pună într-un aparat de schimb (a se vedea în stânga pozei). După cum puteţi vedea în imagine, grecul nu este prea fericit. În schimbul euro, cetăţenii primesc de la bancă bani în vechea lor monedă, drahma.

Ce se întâmplă dacă Grecia cade. Simulare de cutremur financiar
Ce se întâmplă dacă Grecia cade. Simulare de cutremur financiar

Banca oferă toţi euro astfel strânşi guvernului elen. Toţi euro formează o pizza. Acum, guvernul poate începe să-şi plătească datoria: toţi cei către care grecii au datorie primesc o felie de pizza. Vedeţi cum toţi aceşti euro pleacă spre companii şi bănci care au împrumutat Grecia.

Acum vine partea inteligentă din ideea mea: grecii nu vor dori să-şi schimbe euro în drahmă pentru că ştiu că vechea lor monedă îşi va pierde din valoare. Aşa că vor încerca să-şi păstreze sau să-şi ascundă banii pentru că dacă vor mai aştepta o perioadă, vor primi mai multe drahme. Aşa că dacă un cetăţean grec încearcă să păstreze euro sau să-i depună într-o bancă dintr-o ţară precum Olanda sau Germania şi este apoi descoperit, va fi amendat cu dublul sumei păstrate. În acest fel, vă asigur că toţi grecii îşi vor schimba euro la bancă pentru ca guvernul să-şi poată plăti datoriile.

Sper ca ideea mea să vă fie de ajutor.

Grecia, salvare cu pistolul la tâmplă. Dar ce se va alege de România
Grecia, salvare cu pistolul la tâmplă. Dar ce se va alege de România

Mai multe despre mine: am zece ani şi locuiesc în Olanda, într-o familie cu cinci membri. Tatăl meu m-a ajutat să traduc textul în engleză pentru că eu vorbesc olandeză.

În România, puştiul devine geniu, Grecia e salvată iar economiştii sfârşesc umiliţi.

Să le luăm pe rând – Grecia sigur n-a fost salvată, economiştii nu sunt mai umiliţi decât erau deja de realitate, iar puştiul poate că este un geniu, dar nu pentru „soluţia” tâlhărească ci pentru un excelent pamflet.

Doar România şi Grecia se mai zbat în recesiune. Balticii cresc galopant.
Doar România şi Grecia se mai zbat în recesiune. Balticii cresc galopant.

Într-adevăr, problema Greciei vine din faptul că statul a cedat privilegiul de a tipări monedă dar a păstrat proastele obiceiuri de-a cheltui mai mult decât îşi permitea. Dacă ar fi păstrat drahma, confiscarea propusă acum s-ar fi întâmplat lent, pe parcursul a zece ani. Nimeni n-ar fi observat că statul le confiscă banii, ba chiar unii s-ar fi bucurat că devin „mai competitivi la export”. Când confiscarea a jumătate din economii trebuie să se întâmple brusc, toţi se dau de ceasul morţii să găsească soluţii. Pentru că asta este, pe scurt, esenţa tuturor planurilor pentru Grecia.

Să plătească toţi membrii zonei euro câte puţin prin tipărire? Sau să plătească doar germanii, pentru că ei au beneficiat de pe urma euro, prin efort bugetar? Sau să plătească doar băncile pentru că şi-au asumat riscuri? Sau să plătească doar grecii pentru că ei au cheltuit banii? Iar dintre greci să plătească toţi, sau doar bugetarii?

Teoretic, Grecia ar putea să se întoarcă la drahmă, pentru a folosi vechiul model de extorcare discretă a contribuabililor. Însă cum să-i convingi pe greci să renunţe la nişte hârtii cu oarece valoare în schimbul unora fără nicio valoare? Una dintre variante este exact cea descrisă în articol, constrângerea. S-a mai văzut: în România ceauşistă făceai puşcărie dacă aveai valută, iar în anii ’90 puteai cumpăra doar 100 de dolari pe an, trecuţi pe buletin lângă grupa sanguină. Iar preţurile se dublau, triplau, cvadruplau în fiecare an.

Care este preţul salvării Greciei şi cine îl plăteşte
Care este preţul salvării Greciei şi cine îl plăteşte

Fenomenul invers s-a petrecut, peste noapte, în Zimbabwe, unde inflaţia a coborât de la 100% pe zi la sub 0% (!) pe an după ce Mugabe şi faimosul său tipograf Gideon Gono, care au pustiit toată hârtia din ţară, s-au dat bătuţi şi au recunoscut realitatea: dolarul american.

În aceeaşi situaţie poate ajunge şi Grecia, dacă s-ar întoarce la o „monedă proprie” pe care o vântură doar bugetarii între ei şi care nu cumpără nimic fără un pistol la tâmpla celor care ar trebui să vândă. Iar rolul lui Jurre Hermans este acelaşi cu al copilului din povestea „Hainele cele noi ale împăratului”, careare luciditatea şi curajul să strige că „împăratul este gol”.

VEZI FOTO 🙂

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou