Riscograma
Lucian Davidescu

Cât mai ţine cea mai mică inflaţie din istorie?

După mai multe „minime istorice” consecutive şi o ultimă oprire la 1,79% în mai, ritmul scumpirilor pare să se apropie de zero. Dar nu o va face.

Iunie va fi ultima lună de inflaţie foarte mică, după care cifra se va întoarce rapid la 2-3% sau chiar mai mult, în principal din cauza deprecierii leului faţă de euro şi a euro faţă de dolar. De fapt, inflaţia este deja acolo, doar că asta nu se vede în statistici. Motivul este unul despre care am mai discutat – efectul de bază. Când baza de raportare este mică orice creştere pare mare şi vice-versa.

În iunie se sfârşeşte un efect de bază complicat, început în urmă cu doi ani. După mărirea TVA cu 5 puncte, în iulie 2010, şi transmisia acestei cifre în preţuri, inflaţia raportată a fost mare vreme de 12 luni. Apoi, tocmai pornid de la acest an cu inflaţie mare, efectul de bază a făcut ca rata inflaţiei începând din iulie 2011 să pară mică. Pe acest fond au apărut minimele recente. Ei bine, acest efect se termină în luna aceasta, pentru care datele vor fi anunţate peste 30 de zile.

Însă începând cu iulie 2012, lucrurile se întorc la normal. Adică dispar toate distorsiunile iar preţurile se întorc (până la următorul efect de bază, în primăvara 2013) la ritmul normal de creştere: „Preţurile explodează în buzunare. VEZI de ce!”

9 comentarii
Burca Costinel

Pai este evident ca Iscalescu manareste cifrele !

1

Mai tine pana la cea mai MARE inflatie din istorie…

ionut

Urmeaza (si este de fapt) stagflatie!

Radu

@ionut
Stagflatia are nevoie de o spirala a salariilor si preturilor. Aceasta spirala necesita sindicate care sa poata negocia mariri salariale cel putin cat inflatia, si sa aiba forta sa faca greve care sa paralizeze piata (sau scoli, spitale, etc) daca nu le sunt indeplinite cererile. Nu stiu daca in Romania mai sunt multe greve, dar in SUA nu au mai fost greve mari de circa 30 de ani, de cand Reagan a spart puterea sindicatelor. Acesta pe partial motivul pentru care 30 de ani, SUA nu are probleme cu inflatia.

Cand este stagnare, dimpotriva, este deflatie, nu inflatie. In timpuri normale, dobanzile foarte mici pentru creditaci (se pot obtine credite ipotecare cu 3%, etc), si aproape de zero pentru cei care au bani de economisit (ceea ce ii motiveaza sa cheltuie) stimuleaza economia si se echilibreaza. Dar cand este vorba de o cvasi-depresie globala (cel putin in randul tarilor dezvoltate), nu e de ajuns ca dobanzile sa fie aproape de zero.

Despre Romania nu am ce sa zic, depinde de evolutia cursului valutar. Daca RON se mentine fata de EUR sau USD, atunci inflatia va fi foarte mica, poate chiar deflatie–in SUA multor oameni li se scad salariile deja, si nu au de ales, daca nu le convine pot fi concediati pe loc, ca sunt multi altii care ar fi fericiti sa le ia locul. Pretul mondial al petrolului a scazut in ultimul timp, pretul gazelor a scazut si mai mult (datorita hidrofracturarii, care a crescut asa mult productia ca SUA nu are ce sa mai faca cu atatea gaze). La randul lor, aceste lucruri duc la scaderea preturilor pentru mancare si bunuri importate. Taxele, atat pe venit cat si pe proprietate, au continuat sa scada si ele. Singurele lucruri care se incapataneaza sa creasca sunt pretul serviciilor medicale si ale universitatilor (in special celor de stat, pentru ca aproape toate statele investesc din ce in ce mai putini bani in educatie superioara); dar aceste doua sectoare nu sunt suficiente sa influenteze mult cursul inflatiei.

In Romania un motiv de inflatie in ultimii ani a fost si somajul anormal de mic (datorita supapei emigratiei), care a permis celor ramasi sa negocieze cresteri de salarii. Daca multi emigranti se vor intoarce acasa, somajul va creste mult, si atunci salariile vor scadea mult atat in sectorul public cat si cel privat, cum se vede deja in tarile PIGS. Cel putin vor scadea in euro, asta e cert. Daca Romania tine mortis sa intre in eurozona si va urma politicile austeriene cerute de nemti, atunci si in RON.

ionut

Mic socialist cu creier spalat si educatie wiki: confunzi cauzele cu efectele! Inflatia este marirea /falsificarea masei monetare (si M1 si M3). care duce la retdistributia ilegitima a resurselor si bunurilor in favoare primilor care intra in posesia noilor „bani”. Cresterea indicelui generalizat al preturilor este un efect (eventual) al inflatiei. Cu care sua are probleme. Ia vezi tu care e puterea de cumparare a dolarului de azi cu cea a celui de acum 30 de ani. Altfel, sigur, orice masa monetara este optima (cantillion).

Radu

@ionut
Mai lasa chestia cu „socialist”, eu sunt mai degraba neoliberal (cam in 90% din lucruri, nu 100%). Daca nu stii diferenta dintre acesti termeni, ai lacune mari in educatie. Austriecii ca tine tot proorocesc despre hiperinflatie iminenta in SUA de 4 ani, dar nu a fost deloc asa. Fata de acum 4 ani, preturile au crescut in medie cu sub 10% (fara a socoti efecteze dezbalonarii asupra preturilor imobiliare–indicele de inflatie nu tine cont de asta, doar de pretul mediu al chiriilor).

Sunt in SUA de 22 de ani, si puterea dolarului de cumparare e cam la jumate fata de acum 22 de ani. Unele chestii s-au ieftinit (electronice etc), altele au ramas cam la pret constant–o sticla de 2 litrii de Coca-Cola inca e circa 99 centi cum era in 1990, altele au crescut doar un pic (pretul mancarii, de exemplu un gallon de lapte era $2 atunci, si circa $2.50 acum), altele s-au dublat (chirii, pretul kWh), altele mai mult decat dublat (benzina, servicii medicale). Depinzand cum e facut cosul standard pentru inflatie, cam dublu in 22 ani, sau aproximativ 2% pe an, maxim 2.5%. Asta fara a socoti „hedonic adjustment” propus de unii (masinile noi de acum costa dublu fata de cele de acum 22 de ani, dar si capacitatile lor sunt duble–au airbaguri, mult mai multi senzori, procesoare, performanta in raport cu consumul de benzina, calitate mecanica mai buna, etc.). In acest timp, salariul minim a crescut mai lent decat inflatia (de la $4.50 pe ora, la $7.60 pe ora, brut), si asta ii deranjeaza pe americanii de stanga, dar americanii de dreapta vor sa elimine cu totul salariul minim.

Inflatia anuala de 2% nu are nici un efect negativ, doar ca oamenii care isi tin banii la saltea pierd 2% pe an din valoarea lor. Dobanzile la investitii cu risk mic (obligatiuni de stat, bonduri emise de companii serioase, etc) sunt mici pentru ca generatia baby-boom nu mai are apetit pentru chestii riscante. Plus toti dolarii obtinuti de tari care exporta mai mult in SUA decat importa (China, tari arabe, etc) si care sunt parcati in obligatiuni guvernamentale. Daca China etc. si-ar retrage banii din SUA s-ar simti un efect puternic, dar ar determina si SUA sa importe mult mai putin din China, asa ca nu vad sa se intample asa ceva in viitorul apropriat.

ionut

>Austriecii ca tine tot proorocesc despre hiperinflatie iminenta in SUA de 4 ani

Mic socialist cu creier spalatsi educatie wiki:

1. SUA exporta „inflatie” (pe langa razboi). Lasa vrajeala!
2 Neoliberalii sunt tot socialisti/interventionisti. De „dreapta” (de altfel dihotomia stanga – dreapta e falsa, intre cele 2 orientari neexistand, de facto, diferente de substanta, ci doar de grad al agresiunii).

Radu

„SUA exporta inflatie”
Expiica-mi si mie cum face asta, iti pune tie pistolul la cap si te obliga sa cumperi bonuri de trezorerie americane? Faptul ca USD s-a depreciat mult in epoca de aur a lui Bush de ajunsese cursul aproape la $1.60 / EUR poate sa ii fie reprosat lui Bush (partial), dar in ultimii 4 ani dolarul si-a revenit fata de EUR si alte monede importante, deci se poate spune ca s-a reparat problema in mare parte. Dar indiferent de evolutia cursului dolarului, ce inflatie este in fiecare tara depinde doar de propria sa banca centrala (sau in eurozona, de BCE).

La fel cum se poate spune ca exista un nivel natural de somaj de circa 3% (ca oricat de buna ar fi economia, oamenii petrec ceva timp cautandu-si un job potrivit dupa ce sunt concediati), la fel se poate spune ca exista un nivel optim de inflatie cam tot pe acolo. FED-ul american are un mandat sa tina ambele indicii la niveluri scazute, nu sa duca somajul la zero (ce nici nu e posibil) sau inflatia la zero. Aici vorbesc de americani, pe BCE o doare in cot de somaj, mai ales somajul in tarile PIGS. Se va repeta scenariul din anii 30, cand tarile care s-au tinut cu dintii de standardul de aur au fost cele care au iesit cel mai tarziu din criza.

„Neoliberalii sunt tot socialisti”
In sensul ca nu corespund utopiei anarho-capitaliste, toti ceilalti sunt anti-utopici. Clar ca lumina zilei. Tin minte in clasa a 8-a, cand am facut cam 3 luni de Constitutie (pana sa pice regimul de trista amintire), cand profesoara (care cred ca era singura comunista din scoala mea generala) zicea „Constitutia RSR acorda libertate deplina de asociere etc, doar cu limitari la fascisti”. Si cand o intrebam cum defineste fascistii, raspundea ca oricine nu e comunist e fascist. La fel si cu tine, oricine nu este anarho-capitalist e socialist, nu? Aceste doua utopii ar trebui sa se ia de mana, ca seamana prea mult in absolutismul lor dogmatic. Eu prefer sa fiu pragmatic–sa vad ce modele merg mai bine in practica, si sa inteleg de ce. Ca in teorie si anarho-capitalismul si comunismul zic ca merg (si poate ca in grupe mici de 20-30 de oameni chiar ar putea sa mearga, ca in kibbutzuri in Israel), dar practica le omoara.

ionut

„dar in ultimii 4 ani dolarul si-a revenit fata de EUR si alte monede importante”

Ti-am spus sa lasi vrajeala! Si-a revenit, zici? E concurs „de reveneala” intre „monede”!

„un nivel optim de inflatie cam tot pe acolo.”

Mic socialist cu creier spalat, inflatia (si cauza si efectul) este un fenomen cvasi-imposibil de stapanit. Si te-ai gasit tu sa ne explici care e nivelul optim al inflatiei! Meriti un „nobel” aidoma lui Milton (Friedman).

Utopie e socialismul/interventionismul de orice orientare ar fi el (stanga, dreapta sau combinatii). Socialism = proprietate publica cu forta. Fascistii sunt tot socialisti.

„FED-ul american are un mandat sa tina ambele indicii la niveluri scazute”

Mic socialist cu creier spalat si educatie wiki, sa zicem ca ar fi adevarat : FED-ul tocmai si-a facut varza mandatul! 😀

Mandatul oricarei banci centrale inseamna 2 lucruri (in principal):

– inlesnirea jafului/talhariei in forma continuata practicat de stat
– salvarea fundului bancilor comerciale.
In ciuda folclorului popular, intre inflatie si somaj, definite in mod corect, nu exista nici o legatura cauzala directa.

„si cand o intrebam cum defineste fascistii, raspundea ca oricine nu e comunist e fascist.”

In prostia ei, a fost destul de vizionara profesoara aia a ta! Exceptand social-democratia si interventionismul – formele „soft” ale socialismului de stanga, celelate forme de socialism: „capitalismul” de stat, financialismul etc. sunt, mai degraba si mai repede, forme de fascism = socialismul corporatiilor.

„Ca in teorie si anarho-capitalismul si comunismul”

Eronat, in teorie/praxeologic, Mises a demonstrat ca socialismul (inclusiv varful de lance al sau – comunismul) e imposibil. Si asta inainte ca incercarile empirice de instituire a lui (timp de fo` 80 de ani) sa valideze teoria. La fel a demonstat si „imposibilitatea” interventionismului (aberatia asta neoliberala comform careia statul trebuie sa intervina acolo unde pietele „dau gres”) actual – o alta forma de socialism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *