Riscograma
Lucian Davidescu

Cine nu ştie să numere – să relanseze economia!

E la modă acum atitudinea de tip „it’s the economy, stupid”* – toate media ne întrecem să-i sfătuim pe politicieni despre cum să lase cearta şi să se apuce de treabă.

Până la un punct, e o abordare sănătoasă. Există însă două riscuri enorme: Primul este ca politicienii să fie supraestimaţi cu bănuiala că nu pot face două lucruri în acelaşi timp. În realitate nu pot face nici măcar unul. Al doilea este să încerce să facă „lucruri mari” înaintea de-a le fi observat pe cele mici.

Încurcătura de la referendum este doar cel mai vizibil exemplu de incompetenţă: administraţia nu reuşeşte să numere şi să sorteze în mod convingător cetăţenii români, operaţiune care în secolul XXI ar trebui să dureze nu o lună, nu zile, nu ore – ci milisecunde. Dar statul nu reuşeşte să numere mai nimic, de la proprietăţile impozabile până la propriii angajaţi. Nu este în stare să-şi respecte propriile proceduri birocratice, compromise de contradicţii şi de ambiguuitate. Și nu se descurcă nici cu birocraţia UE, care e – orişicât! – mult mai predictibilă.

Aşa s-a ajuns la absorbţia catastrofală a fondurilor UE, care puteau fi cheia depăşirii fără dureri a crizei economice şi a presiunilor pe leu. De exemplu, doar banii destinaţi îmbunătăţirilor funciare (jumătate de miliard de euro) ar fi asigurat irigarea a încă 400 de mii de hectare, pe lângă cele doar 100 de mii care au rămas irigate în România. Câştigul pentru economie ar fi fost anul acesta: 0,8 – 1 miliard euro. Gradul de absorbţie este însă de numai 7%, cifră a cărei lectură corectă este „93% bani pierduţi”.

În realitate, pierderile sunt mult mai mari şi mai greu de măsurat. Ai crede că agricultorii români nu-s în stare să facă un calcul economic simplu sau sunt prea hapsâni ca să investească în irigaţii. În realitate, calculul este foarte exact: „de ce să investeşti în bunăstarea hoţilor de fier vechi?” Ei au depăşit măcar întrebarea care-i face pe alţii să ţină pământul pârloagă: „de ce să investeşti în bunăstarea hoţilor de recolte?” Ce-au făcut toţi miniştrii de interne, care ar fi trebuit să rezolve până acum problema? Simplu! N-au observat-o. În loc să alerge sistematic după hoţi, jandarmii se antrenează la ciomăgit „huligani”, poliţiştii fac recensăminte mai mici sau mai mari iar şefii de post adună talpa satului la vot. Banii pierduţi din astfel de abordări depăşesc chiar şi ordinul miliardelor de euro: ei sunt diferenţa dintre satele româneşti sărăcite şi economia rurală prosperă din ţările civilizate.

În atare condiţii, este chiar periculos când un guvern îşi propune măsuri ambiţioase de „relansare a economiei”. Un exemplu este mixtul de promisiuni de a valma făcute acum – cu reduceri sistematice de taxe şi creşteri generalizate de cheltuieli – care fac ca bugetul de anul viitor să nu stea, deocamdată, pe nimic. Va sta pe o revenire dureroasă cu picioarele pe pământ în momentul în care guvernul va trebui să dea banii luaţi de la FMI; dintr-un previzibil împrumut luat din acelaşi loc. Și reducerea TVA la alimente poate fi utilă, la fel şi reîntregirea salariilor bugetare. Doar că simultan nu sunt posibile, că altfel nu mai pierdea nimeni alegeri vreodată.

Alt exemplu este sugestia, foarte convenabilă pentru unii, ca energia „pentru irigaţii” să fie subvenţionată. În termeni vizuali, este ca şi cum ai subvenţiona apa dintr-o găleată găurită. În termeni financiari, este un pretext numai bun pentru a căpuşa o Hidroelectrica abia deparazitată. Iar experienţa arată că aproape fără excepţie, încercările din ultimii 20 de ani ale statului de-a stimula economia din bani publici au sfârşit prin a toca şi mai mulţi bani publici.

* „It’s the economy, stupid!” este sloganul care l-ar fi ajutat pe Bill Clinton să câştige alegerile în 1992. Însă şi mai mult l-a ajutat promisiunea încălcată a lui George Bush: „Read my lips: no new taxes”

11 comentarii
ion

bravo! exact asa si eu gandesc

Stefan Dan

Nu prea inteleg de ce mai toată lumea are impresia cum că „actualii” (exceptând pe „incertul” preşedinte Băsescu – a nu se intelege că exceptia îl poate pune in poziţia de „salvator” … nici vorbă) ar putea face ceva in privinta relansarii economiei.
Cum să iţi poţi imagina o „relansare” a unei ţări care nu produce efectiv decat bălegar, si ala de calitate inferioara ??
Cum să iţi imaginezi ca o parte a clasei politice (majoritară momentan) se poate desprinde de metehnele intregului?

Garabet Ismaileanu

Asta analiza la obect, oameni buni. Da ce ce facem? ca si dl. Stefan Dan de mai jos are dreptate. Clasa politica nu poate sa se lase de furaciuni, si din aceasta cauza nici tara nu poate iesi din belele. Asa ca trebuie sa il citam pe un clasic francez: Ce-i de facut?

Radu

Cel mai simplu ar fi sa se descentralizeze cat se poate de mult sistemul. Daca jandarmii etc. ar trebui sa raspunda primarului din fiecare comuna, si primarul ar trebui sa raspunda alegatorilor care sunt revoltati ca li se fura recoltele, atunci unul din 2 lucruri s-ar intampla:
1) alternativa anarho-capitalista: alegatorii ar decide sa desfiinteze comuna, si fiecare sa isi apere recolta cu tancul si bazooka proprie, cum se practica in Somalia
2) alternativa civilizata: guvernul local (nu cel central) sa asigure securitatea recolteror, la fel cum e responsabil si pentru scoli, infrastructura, etc.

Alegerile ar trebui sa fie nu dupa placinte electorale, ci dupa propuneri concrete in care oamenii sa aiba de ales intre scaderea taxelor/impozitelor cu consecinta privatizarii anumitor servicii pe deoparte, sau imbunatatirea serviciilor (care bineinteles costa bani) pe de alta. Atunci fiecare sat va putea decide cat vrea sa investeasca in securitate, sau cat vrea sa investeasca in educatie, etc. Satele care vor sa isi mentina macar parte din tineri vor investii intr-o educatie mai buna pentru copiii lor, si in securitatea si infrastructura necesara pentru agricultori.

Teoretic anumite servicii pot fi asigurate si de sectorul privat, dar nu cred ca este realistic sa apara in Romania scoli private sau spitale private in mediul rural, pentru ca sunt mai scumpe decat alternativele de stat, si prea putini tarani si-ar permite.

Inca o alternativa ar fi liberalizarea completa a terenurilor–multi latifundiari arabi care nu isi mai permit sa produca in tarile de bastina (Arabia Saudita aproape ca a exaustat aquiferele subterane, si productia sa de grau nu poate continua fara apa) ar fi dispusi sa investeasca in Romania, dar ar avea nevoie de anumite garantii:
1) ca guvernul sa nu le exproprieze terenurile (nici o grija, spagile pot asigura asta)
2) ca guvernul sa le asigure securitatea, sau sa le dea liber sa aiba securitate privata (cum au in Kenya de exemplu, unde latifundiarii arabi au concesionat milioane de hectare pe perioada de aproape un secol).

Eu nu as fi avers celei de a 3-a alternative, ar produce multe locuri de munca, si cred ca si multi tarani romani ar prefera sa fie capsunari in satul lor, chiar daca pentru latifundiari straini, decat sa fie capsunari in Spania.

ggl

“de ce să investeşti în bunăstarea hoţilor de fier vechi?”

Faci conductele din polietilenă şi le îngropi. Ţin şi mai mult şi sunt neatractive pentru hoţii de fier vechi.

ionut

@mic socialist cu creier spalat

Cum ar veni, in capsoru-ti, „alternativa civilizata” insemna jaful legalizat, adica taxa de protectie legalizata, adica stilul mafiot: plateste-mi ca sa-ti asigur protectia!

„Teoretic anumite servicii pot fi asigurate si de sectorul privat, dar nu cred ca este realistic sa apara in Romania scoli private sau spitale private in mediul rural, pentru ca sunt mai scumpe decat alternativele de stat, si prea putini tarani si-ar permite.”

Economia are taine! In general logica schioapa a bizonului socialist tipic se bazeaza pe urmatoarea eroare de judecata: „piata nu e in stare sa produca si bunuri economice pentru cei mai putin avuti dintre indivizi”, ceea ce empiric si istoric s-a dovedit un fals: piata produce bunuri (si invatamantul- confundat cu educatia in mod voit de catre apologetii etatismuli-sociast tembel – este un bun economic) pentru toate categoriile de cleinti. Ma rog, critica ineptiei care inseamna fraza de mai sus ar lua prea mult timp, dar uite-o aici detaliat:

http://www.solib.ro/blog/educatie-libera-laissez-faire

Radu

@ionut
“piata nu e in stare sa produca si bunuri economice pentru cei mai putin avuti dintre indivizi”, ceea ce empiric si istoric s-a dovedit un fals”

Modelul din tarile dezvoltate (vestul Europei, America de Nord, si in ultimele decenii estul Asiei) este ca statul (nu neaparat la nivel national, poate fi si guvernul local, in mod descentralizat) sa investeasca destul de mult in educatia copiilor, fara a cere contributii directe de la parinti (doar taxele si impozitele platite de toata lumea). Acest model a adus multe roade, si nu are nimic de a face cu comunismul.

Chiar si in Romania, acest model e practicat de circa 150 ani, si a fost (si inca este) un lucru foarte bun. Scolile de stat pot fi mai centralizate sau mai descentralizate (SUA practic nu are un minister al educatiei la nivel federal), sau in multe locuri statul subventioneaza institutii educationale private, cu anumite conditii (sa nu discrimineze pe criterii rasiale, etc). Dar nicaieri nu exista o alternativa „de piata” in care guvernul sa nu fe implicat (nesocoting Somalia sau Afganistanul in timpul Talibanului).

Daca „mana invizibila” la care te inchini ar oferi vreo alternativa, explica atunci cat de educati erau taranii romani inainte de reforma educationala a lui A.I.Cuza, care a facut invatamantul primar obligatoriu si gratuit. In parerea ta savanta, Romania ar fi intr-o pozitie mai buna azi fara reformele etatiste ale lui A.I.Cuza, care a reformat nu doar educatia, ci si proprietatea in sine (cu mult stiutele confiscari facute latifundiarilor). Eu cred ca Romania datoreaza mult lui A.I.Cuza, si chiar daca el a fost dat jos de la putere, reformele sale nu au fost anulate, ceea ce spune multe.

Explica si ce fel de paradis ar fi daca toate scolile de stat (de la cele primare pana la universitati) s-ar desfiinta peste noapte. La universitati e clar ce ar fi–Spiru Haret etc. ar umple vidul, cu rezultate dubioase. Dar la scoli, cine are umple vidul, si cum ar putea familiile cu venituri mai mici decat media sa isi permita sa isi educe copiii?

Tu crezi ca societatea nu are nici o datorie ca sa educe copiii din familiile sarace, crezi ca e mai buna legea junglei cu fiecare pentru el, precum John Galt in inchipuirea lui Ayn Rand. Daca chiar crezi asta, mai bine investeste intr-un arsenal, ca tinerii ne-educati care nu vor avea perspective bune vor recurge la fapte extreme pentru a se hrani.

Anarho-capitalismul, ca orice alt fel de anarhie, nu este un sistem stabil–mai devreme sau mai tarziu degenereaza in feudalism sau tiranie sau alte lucruri mult mai rele decat sistemele social-democratice din Vest. Ba chiar si mai rele decat sistemul prezent din Romania, cu coruptia sa si celelalte bube.

Radu

@ionut
Ca sa raspund la link-ul trimis de tine, din propria experienta de student de liceu in SUA (acum 2 decenii)
1) in toate liceele, studentii pot sa isi aleaga ce clase vor. Fiecare stat decide ce e necesar pentru o diploma de liceu–X clase de matematica, Y de engleza, etc. Americanul care a scris articolul este incorect, ba chiar mincinos (scrie ca e profesor de liceu, deci nu poate pleda ignoranta)
2) „iată un citat selectat aleatoriu din scânteietoarea epistolă intitulată „Cunoştinţe de bază şi competenţe pentru matematică a statului Texas”” ==> Texas e un stat bogat pentru milionari, dar sarac pentru majoritatea populatiei; e printre ultimele la nivelul de fonduri alocate educatiei (cam jumatate cat aloca per capita California sau New York). Majoritatea albilor nici nu isi mai trimit copii la scoli publice, unde sunt pcate 30-40 in clasa (spre deosebire de alte state, unde sunt doar cate 20 in clasa), si scolile publice sunt doar pentru minoritati (acum sunt 70% dintre studentii din scolie publice) si albii saraci.

Nu poate fi comparata situatia patologica din Texas cu cea din Romania. E ca si cum in Romania cineva ar reduce cu 50% fondurile alocate educatiei, si scolile publice ar ajunge sa aiba 40 studenti pe clasa, si elevii ar fi 2/3 tigani si 1/3 romanii cei mai saraci (si majoritatea romanilor sa isi trimita copiii la scoli bisericesti sau scoli private laice). E ca si cum ai folosi judetul Teleorman ca reprezentant pentru toata Romania–de ce sa nu folosesti un judet din Ardeal sau Banat, unde lucrurile sunt facute mai cu cap? La fel si in SUA, ca model ar fi bune statele din nord-est sau mid-West, care investesc adecvat in educatie.

Sunt aspecte din economia de piata care pot fi adoptate in sectoarele educationale sau de sanatate, un articol bun si nuantat (fara ideologie) este
http://www.newyorker.com/reporting/2012/08/13/120813fa_fact_gawande

ionut

@mic saociaslist cu creier spalat

Tu esti exemplul perfecet al „educatiei” publice.

„Dar nicaieri nu exista o alternativa “de piata” in care guvernul sa nu fe implicat”

Pai asta e problema mai creieras spalat! Monopolul asupra spalarii creierelor, denumita total eronat „educatie”, e unul esential pentru stat: fara obligativitate statul n-ar mai avea la indemana masa cririca de roboti-sclavi obdedienti (din care tu esti un exemplu stralucit) cu ajutorul carora sa-si perpetueze existenta.

ionut

„Tu crezi ca societatea nu are nici o datorie ca sa educe copiii din familiile sarace”

Lasa vrajeala asta socialista cu „societatea”. Nu societatea educa copii din familiile sarace, ci banii unora care au, pot, vor si sunt jefuiti in scopul redistribuirii (la nivel declarativ, ca realitatea e alta) catre parazitii care n-au, nu vor, nu pot etc. Nu, familiile sarace n-ar trebui sa-si perpetueze existenta! Esti sarac? Pai atunci de ce mai faci copii idiotule, copii pe care clar nu esti in stare sa-i cresti si sa ai grija de ei (tu nu esti in stare de tine insuti)? Si de ce ar fi altii obligati sa-ti creasca tie progeniturile? Voi socialistilor cu creiere spalate sunteti agresorii, inventatorii de asa-zise „drepturi” (care nu-s altceva decat obligatii pentru altii). Eu n-am nici o obligatie sa am grija de progeniturile tale sau de ma-ta la batranete!

Bogdan

Mare adevar graiesti cu hotii de fier vechi, cei de recolte si complicitatea politiei si jandarmilor. Din pacate stiu de lucrurile astea din experienta personala legata de pamantul pe care le-a fost retrocedat mai multor rude ale mele dupa revolutie. Am un unchi care are niste vie pe langa Cernavoda, iar toamna cu greu gaseste zilieri pentru cules. La un moment dat i-a zis cineva in fata: de ce sa vin sa muncesc la tine cu X lei pe zi cand pot sa vin noaptea sa culeg din struguri si sa castig mai mult. Din alte parcele de vie retrocedate s-a furat an de an pana nu a mai ramas nimic: nici spalieri si nici macar gardul de la strada. Hotia generalizata si tolerata de autoritati e marea problema a acestei tari, dar cu vointa si un pic de gandire aceste lucruri se pot schimba, vezi exemplul cu bacalaureatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *