Riscograma

Iată de ce victoria lui Dan Diaconescu la Oltchim e o veste excelentă

Testează în practică o veche dispută teoretică.

Oltchim nu mai e o miză din punct de vedere economic. Consumă în mod cronic mai mult decât produce, aşa că valoarea sa reală de piaţă este negativă: trebuie să-i dai cuiva bani să-l ia – fie direct, fie acceptând tacit că datoriile de până acum nu vor putea fi plătite niciodată . Nu mai e o miză nici din punct de vedere „strategic”, ăsta find doar un cuvânt de care se abuzează aiurea, fără ca cineva să poată povesti coerent care-i „strategia” în afară de a muta bani de la contribuabil la căpuşe via stat. Singurul motiv pentru care a supravieţuit – chiar şi la aşa un volum mare de afaceri – este că n-a achitat toate costurile, mai ales pe cele datorate proprietarului său, statul.

Ce se alegea de Oltchim fără Domnu’ Dan şi de ce Gazprom a dat bir cu fugiţii
Ce se alegea de Oltchim fără Domnu’ Dan şi de ce Gazprom a dat bir cu fugiţii

Aceste lucruri sunt însă foarte greu de acceptat din punct de vedere social şi sunt luate drept pretexte servite de „ei, hoţii” către „noi, păgubiţii”. Pentru că industria românească este o „coroană” plină de „perle” care valorează fiecare „miliarde sau zeci de miliarde” dar care au fost date pe „nimic”, chiar şi când nimic a fost cea mai mare ofertă.

Însă poporul are tot dreptul să creadă că are dreptate, măcar până la proba contrarie. A trecut razant pe lângă proba contrarie atunci când a avut ocazia să cumpere acţiuni Petrom la acelaşi preţ ca şi OMV dar nu prea a făcut-o. Dar exemplul este greu de perceput pentru cineva care nu a analizat dinainte o astfel de decizie, când nu ştia exact ce va urma.

Dan Diaconescu oferă exact această şansă şi-i face suficientă publicitate. E de ajuns ca fiecare român să contribuie cu câte zece lei sau doar un milion – cei mai patrioţi – să contribuie cu câte 200 de lei şi au şansa să obţină trei lucruri dintr-un foc:

Lungul drum al Oltchim de la „Perla Coroanei” la „Mormanul de Fier Vechi”
Lungul drum al Oltchim de la „Perla Coroanei” la „Mormanul de Fier Vechi”

– Să-şi înmulţească banii de 20 de ori.

– Să salveze strategia economică naţională şi locurile de muncă.

– Să-şi demonstreze teza că industria românească era foarte bună, că privatizarea a fost un jaf şi că lucrurile se pot face şi altfel.

Cât aur este la Roşia Montană: o comparaţie vizuală
Cât aur este la Roşia Montană: o comparaţie vizuală

Şi chiar dacă nu se vor strânge nici măcar atâţia, dacă Oltchim e aşa valoroasă, cu siguranţă DD va găsi finanţatori care abia aşteaptă să-şi înmulţească banii repede. Nu?

Să ne urăm succes!

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou