Riscograma

Ghicitoare: Ce e clandestin, militarizat şi se comportă ca o mafie?

La începutul anului, după încălcări făţişe ale legii de către Jandarmerie, lăsate nepedepsite, lansam un sondaj cu întrebarea „Ar trage jandarmii în populaţie?”

Trei sferturi dintre răspunsuri au fost „echilibrate”: Abia aşteaptă – 14.5%; Cei mai mulţi s-ar supune ordinului – 36.8%; Majoritatea ar refuza, dar nu toţi – 27%.

Cine va „da pe goarnă” secretele României?
Cine va „da pe goarnă” secretele României?

Au fost însă şi optimişti: Nimeni nu ar asculta ordinul – 4.6% sau Nimeni nu va da vreodată aşa un ordin – 17.1%. Iată că cineva a vrut să le clatine optimismul: Trei angajaţi SRI au omorât un om în bătaie la ordinul ofiţeresei. E drept, nu-s jandarmi – teoretic ar trebui să fie mai mobilaţi la cap, dar practic sunt ramură a aceleiaşi Securităţi. Ce mai au în comun e statutul militar care nu prea îşi are rostul decât pentru cazuri de genul ăsta. Iar ce-i diferenţiază, în rău, e statutul „secret”, şi ăsta fără noimă. Un serviciu extern are scuza operaţiunilor clandestine: e legal să-ţi spionezi vecinii, dar ei au altă părere, deci trebuie s-o faci fără să afle. Singurul motiv pentru care un serviciu intern secretizează totul din oficiu este să facă tot operaţiuni clandestine.

Dar să ne întoarcem la racheţii noştri. Trei securişti n-au avut nici o problemă în a ucide un om în bătaie iar acum au tupeul nemărginit să se apere că „ăstea au fost ordinele”. În mod firesc, asta ar trebui să fie circumstanţă agravantă – nu e ca şi cum i-a luat valul şi i-au dat un brânci, dimpotrivă – aşa au recunoscut premeditarea.

Cu sporuri, bonusuri şi prime, minimum pe care îl merită animalele e puşcăria pe viaţă. Dar asta nu e tot…

„Asasini, gabori asasini!”
„Asasini, gabori asasini!”

…mai merită atenţie şefii care au încercat să muşamalizeze povestea. Iată cum suna ştirea acum jumătate de an: „A fost o bătaie între boschetari”. Felicitări Ziua de Vest, pentru că n-aţi crezut minciuna!

…şi mai merită un pic de psihologie ieftină: Un sociopat sadic, odată ajuns cu epoleţi pe sub cămaşă şi iluzia propriei importanţe, se fereşte de mizele mici. Să-şi murdărească el mâinlie cu un boschetar? Păi nu! Ca să treci prima oară bariera fricii de lege e nevoie de o motivaţie „superioară”. De asta, e mai probabil decât improbabil că tovarăşa ofiţereasă şi acoliţii săi au mai comis-o. A se săpa prin curtea Secu!


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou