Riscograma

Ce să faci dacă ai bani la Bank of Cyprus România

Un sfat pentru cei care s-au văzut cu conturile blocate la Bank of Cyprus România, după ce au preferat să asculte sfaturile lui Nicolae Cinteză şi ZF dar le-au ignorat pe ale riscograma:

 

Eurocraţii au aruncat Cipru în braţele Rusiei
Eurocraţii au aruncat Cipru în braţele Rusiei

Este o măsură de rezoluţie aplicabilă numai băncilor care sunt persoane juridice cipriote şi numai pe teritoriul cipriot

Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din BNR, 25 martie

Surse: Depozitele mari de la Bank of Cyprus (România) ar putea fi impozitate cu 40%. Redeschiderea, de luni, a băncii nu este sigură

Rusia către Cipru: Kakaia UE? Noi vă împrumutăm, noi vă apărăm!
Rusia către Cipru: Kakaia UE? Noi vă împrumutăm, noi vă apărăm!

Capital, 3 aprilie

Varainta oficială presupune ca sumele sub 100.000 de euro să rămână la Bank of Cyprus şi să fie plătite, probabil, după calendarul restricţiilor de capital din Cipru, maximum câteva sute de euro pe zi. Sumele de peste 100.000 de euro se vor muta la „banca rea” Cyprus Popular Bank (Laiki), mama băncii Marfin din România şi vor fi ciopârţite cu 30% (scenariul optimist) 60% (scenariul moderat) sau chiar 100% (scenariul probabil).

Alternativa? Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ştiţi este că, deşi sucursala e supravegheată direct de banca centrală din Cipru, în relaţia cu clienţii se aplică legea română, în instanţele româneşti.
Decizia de închidere a băncii şi de eventuală impozitare a depozitelor este pe lângă lege în România, la fel ca şi în Cipru. Dacă s-ar fi aplicat procedura insolvenţei, depunătorii ar fi luat toţi banii iar paguba s-ar fi adunat la Banca Centrală Europeană. Este posibil ca Justiţia cipriotă să răstoarne acest abuz, dar ce fac românii e treaba lor. Iată ce puteţi face pentru a vă recupera banii:

Criza din Cipru nu s-a terminat ci abia începe
Criza din Cipru nu s-a terminat ci abia începe

Faceţi cerere de retragere integrală a sumelor depuse. Banca este închisă, deci va trebui să apelaţi la cel puţin una din procedurile uzuale de notificare:
– publicare a unei citaţii în Monitorul Oficial
– publicare într-un ziar de circulaţie naţională
– afişare pe uşa sediului social (cu martori şi, eventual, fotografii)
– prin executorul judecătoresc
– etc

Scrieţi că solicitaţi rambursarea imediată a banilor din contul dvs. şi oprirea imediată a oricăror acţiuni care ar face imposibilă această plată.
De asemenea, trimiteţi notificări despre situaţie la toate instituţiile abilitate: Tribunalul Comercial, Parchetul General, Banca Naţională, ANPC.

Dacă nu o face, puteţi cere imediat insolvenţa, iar apoi masă credală şi executarea silită pentru toate activele din România.

E puţin probabil ca, dacă se ajunge acolo, să se mai recupereze mare lucru. Dar e mult mai probabil ca persoanele care urmează această procedură să rezolve lucrurile individual, „pe cale amiabilă”.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou