Riscograma

Despăgubirea cu „puncte”, încă un jaf al proprietarilor tâlhăriţi de comunişti

După jaful instituţional numit Fondul Proprietatea, Ponta se pregăteşte să-i dea clasă lui Tăriceanu cu o schemă şi mai ticăloasă: despăgubirea proprietarilor tâlhăriţi de comunişti cu „puncte”.

Pe scurt, prin legea pentru care guvernul Ponta îşi asumă răspunderea, cine nu-şi mai poate primi proprietatea în natură primeşte câte un „punct” în contul fiecărui leu datorat (la valoarea foarte mică din grila notarială). Cu „punctele”, proprietarii pot participa la licitaţii pentru diverse terenuri şi imobile ale statului. Cine nu cumpără nimic, trebuie să aştepte până la 13 ani.

România e încă un stat feudal!
România e încă un stat feudal!

În realitate, schema nu este decât o ţeapă sinistră în urma căreia proprietarii să ia cât mai puţini bani iar „băieţii deştepţi” – nu neapărat aceiaşi de până acum dar cu siguranţă şi mai hămesiţi – să câştige cât mai mult, pe cât mai multe căi. Dacă statul chiar voia să despăgubească proprietarii, făcea un lucru simplu: vindea el însuşi activele şi le dădea proprietarilor bani.

Iată un singur exemplu: cea mai mare proprietate funciară a statului, Insula Mare a Brăilei (57 mii ha) a fost dată de pomană de părinţii politici ai d-lui Ponta pentru o redevenţă de doar 5 milioane de euro pe an, în vreme ce doar subvenţia la hectar totelizează 10 milioane de euro pe an.

Există mai multe căi prin care proprietarii să fie jefuiţi.

Minciuna gogonată a lui Victor Ponta despre Constituţie
Minciuna gogonată a lui Victor Ponta despre Constituţie

Una este cea clasică, cumpărarea punctelor la doar o fracţiune din preţ. Experienţa Fondului Proprietatea arată că se poate ajunge la doar 10-20% din valoarea nominală.

Apoi, proprietarii vor fi puşi să se spolieze unii pe ceilalţi, participând la licitaţii unde trebuie să arunce „puncte” oricât de multe pentru te-miri-ce.

Însăşi informaţia în sine devine obiect de schimb. „Băieţii deştepţi” vor şti exact ce merită cumpărat, pe când proprietarii vor fi lăsaţi să orbecăie.

10 hărţi spectaculoase care arată adevărata organizare teritorială a României
10 hărţi spectaculoase care arată adevărata organizare teritorială a României

În final, proprietăţile puse la dispoziţie de stat se vor termina, astfel că se va deschide oportunitatea ca statul să preia în fond proprietăţile pe care diverşi „băieţi deştepţi” nu mai reuşesc să le vândă, de data aceasta la preţul de piaţă.

Dacă Justiţia chiar funcţiona, cine a scris porcăria asta trebuia să fie până acum în cătuşe.

Update: Proiectul asociaţiilor de proprietari, promovat în Parlament de Forţa Civică, este mult mai realist şi fezabil, însă are două mari probleme de imagine. Una este gafa de la începutul anului, când s-a „strecurat” o frază care îi despăgubea cu prioritate şi pe titularii de drepturi litigioase. Alta este însuşi MRU, care acum un an pe vremea asta propunea el însuşi o abominaţie legislativă pentru rezolvarea problemei.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou