Riscograma
Lucian Davidescu

Bitcoin e mort, trăiască Blockchain: cum va arăta moneda viitorului.

La început a fost doar fantezia anarhistă a unor programatori… dar de când capitalizarea totală a ajuns la 6 miliarde de dolari, cât o companie mare, când în jurul conceptului s-au construit burse și s-au trăit drame, fenomenul Bitcoin n-a mai putut fi ignorat.

Apoi a urmat etapa în care instituțiile financiare tradiționale au început să analizeze ce se întâmplă și ce au de învățat. Emitenții Visa și MasterCard, apoi băncile centrale sau comerciale din Polonia și Olanda au început să adopte tehnologia din spatele „monedei”. Iar Microsoft sau Bloomberg deschid lista companiilor care acceptă plăți în Bitcoin.

Pe de altă parte, guvernele s-au speriat teribil, în frunte cu, surprinzător, al Rusiei, unde mijloacele de plată electronice sunt cele mai răspândite de oriunde. Abia recent a apărut propunerea de-a criminaliza cu totul tehnologia care face posibil Bitcoin.

Și asta, chiar în condițiile în care aproape nimeni nu înțelege despre ce este vorba.

Bitcoin se prezintă public drept monedă, ceea ce este cel mult întâmplător. Pentru cineva care nu știe prea multe despre programare și criptografie, bitcoin poate fi descris ca un registru. Numărul de rubrici este limitat, imposibil de umflat artificial sau de corectat și de aici derivă valoarea lui. Locul într-o astfel de rubrică se vinde pe piața liberă, pentru un preț stabilit liber. În sine, nu valorează aproape nimic, dar în realitate se tranzacționează – acum – undeva la 400 de dolari.

Unii s-au îmbogățit când l-au cumpărat cu câțiva cenți, dar în realitate volatilitatea asta nu e un avantaj ci – dimpotrivă! – defectul său major: bitcoin nu stochează valoarea într-un mod predictibil și exact asta îi lipsește ca să fie vreodată monedă.

Altele sunt lucrurile care îl fac interesant:

Un lucru este anonimitatea: Toate tranzacțiile sunt publice dar nimeni nu știe cine este titularul fiecărui bitcoin în parte. Exact ca o acțiune la purtător, cine are cheia poate folosi banii. Cu efectul advers previzibil – cine pierde cheia rămâne fără orice posibilitate, teoretică sau practică, de-a accesa banii, care astfel dispar. Anonimitatea este motorul care a dus cotațiile atât de sus – bitcoin este folosit în principal pe piețele negre, de cei care vor să-și cumpere droguri sau alte bunuri și servicii ilegale. Însă nu-i atât de simplu.

Celălalt lucru este costul mic de tranzacționare. Dacă la fiecare plată în cont banca oprește 1-2-3%, în cazul bitcoin costurile sunt nule sau cu un ordin de mărime mai mici. Intermediarul nu este obligatoriu și nici nu sunt prea multe lucruri de păzit pe drum, căci criptografia se ocupă de tot. Aproape tot, mai exact, pentru că nu rezolvă partea legată de încredere iar banii odată dați rămân definitiv dați, fără recurs teoretic sau practic. Aceasta este alta dintre limitările majore ale Bitcoin.

Din aceste două motive, deși Bitcoin are reputația de monedă, el este mai degrabă un sistem de plată. Plătitorul convertește în bitcoin, face tranzacția, apoi convertește înapoi în moneda de care are nevoie. Cotația curentă contează mai puțin.

Că Bitcoin a supraviețuit atâția ani, inclusiv peste câteva episoade care ar fi închis orice afacere clasică, e deja o realizare uriașă. Pe de altă parte, viitorul este destul de limpede că nu există. Chiar și tehnologic, sistemul își atinge acum limitele – confirmarea tranzacțiilor durează din ce în ce mai mult: uneori peste jumătate de oră, în condițiile în care Visa și Mastercard, procesatorii de școală veche, se bat în milisecunde.

Un lucru rămâne însă de pe urma Bitcoin, cel care le-a reținut de fapt atenția tuturor: se numește blockchain și este sistemul prin care toate tranzacțiile sunt arhivate și autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur păstrător al informației. Până la punctul în care se ridică problema dacă în zece ani de acum încolo va mai fi nevoie de bănci centrale, bănci comerciale sau monede naționale.

Se vorbește despre moneda viitorului și dacă ea va fi tot dolarul, sau yuanul sau un coș internațional – iar răspunsul dezamăgitor este probabil niciunul, deși ajutorul poate veni din cele mai neașteptate locuri. Moneda viitorului va fi socială cum este Facebook, algoritmică la fel ca Google și anarhistă exact ca Bitcoin!

4 comentarii
gabriel hancu

Bitcoin
BTC € 1,691.3931 2.60% -0.28% 50.13% 73.02% 140.49% 319.75% 16.33M € 27.63B nu pare mort, ce zici

Lucian Davidescu

Putea să fie viu și la 1$, dacă avea vreun viitor în calitate de monedă viabilă – n-are.

visul

Da…
azi e deja peste 50.000 usd
Limpede ca exista.
Sau nu.

Toderel Adrian-Aurel

@Lucian Davidescu
„dacă avea vreun viitor în calitate de monedă viabilă – n-are”

Are că între timp s-a rezolvat și ultima problemă, micro-plățile, money as cash cum s-ar spune, ca mijloc de plată cu costuri care să tindă exponențial spre zero nu spre infinit, Bitcoin Layer 2, aka soluțiile Lightning Networks sunt de vreun an „pe val”

Tot n-ai înțeles că criptomonedele, și implicit bitcoiul doar pentru că a fost primul, au un viitor asigurat de … George Soroș? El a descris cel mai bine problema sistemului financiar actual cu ocazia crizei din 2008/2009 cînd a comparat plastic actualul sistem financiar dominat de dolarul american cu un tanc petrolier cu un singur compartiment care cînd dă peste o problemă, un accident, varsă tot petrolul în mare poluînd natura/economia în timp ce, zicea George Șoros, noi avem nevoie de un sistem financiar GLOBAL compartimentat, în care fiecare risc specific de dezvoltare economică distinctă trebuie compartimentată la fel ca la un tanc petrolier REAL, chiar dacă tindem spre un stat global și o economie planetară.

N-ai o singură cripto-monedă și crearea bitcoiului nu împiedică deloc crearea unor noi și noi cripto-monede asta e clar acum pentru oricine! N-ai nici măcar un singur blockchain!

Ce ai e un sistem monetar fundamental diferit de cel inventat de FED pe la 1900. Și care deocamdată îti permite să fii „propria ta bancă” iar asta înseamnă mai multă libertate … financiară!

Bitcoin nu moare și nu devine irelevant doar pentru că e primul care a apărut. Oricare altă criptomonedă, deja sunt mii, inventată după bitcoin ar putea juca același rol de „stocare a valorii” „hedge against fiat money inflation” blablabla, toate sunt într-un fel sau latul dacă nu cu totul din punct de vedere tehnic soluții mai bune, dacă n-ar fi deja celebrul networking effect care dă avantaje incomensurabile primei variante apărute cum e obsedantul Facebook.

Toți alternativii anti-globaliști fac propagandă contra Facebook pe … Facebook și ne tot anunță cum au fost cenzurați în mod abuziv, nu doar ei și noi, și cum din cauza asta și-au făcut conturi și pe Telegram și să ne mutăm acolo să le vedem articolele necenzurate.

Valoarea Bitcoiului e dată doar de consensul planetar că e cea mai bună cripto-monedă! Iar de peste 10 ani și-a dovedit și își va mai dovedi valoarea!