Riscograma

Bitcoin – eşecul monedei aproape perfecte

Sub unda de şoc a jafului bancar din Cipru, o bulă spectaculoasă s-a umflat şi s-a spart în doar câteva săptămâni – moneda virtuală bitcoin. De la 50 de dolari, a crescut la un vârf de 234 apoi s-a prăbuşit înapoi sub 100. În 2009, imediat după lansare, un bitcoin valora doar câţiva cenţi

Bitcoin este în realitate un certificat digital criptat, imposibil de produs în afara parametrilor prestabiliţi şi imposibil de falsificat. Masa monetară totală este programată să crească foarte încet şi în cele din urmă să se plafoneze.

Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani
Ce este blockchain și cum va schimba tot ce știai despre bani

Există câteva locuri care acceptă plata în Bitcoin, dar şi burse unde se poate face „schimbul valutar” în monede naţionale. Băncile şi statele nu au nici un rol în tranzacţii. Fiecare utilizator stochează informaţiile despre fiecare unitate, dar nimeni nu poate urmări de unde până unde circulă banii.

Se adună astfel aproape toate avantajele care pot fi pretinse de la o formă de plată: stă la purtător exact ca o monedă de metal, poate fi trimisă instantaneu la distanţă exact ca banii din cont, nu există risc de inflaţie, confiscare directă sau faliment bancar.

Există însă şi o lipsă enormă: scalabilitatea. Teoria spune că orice masă monetară este optimă cu condiţia să fie constantă. Însă teoria evită o nuanţă: masa monetară trebuie să fie constantă relativ la propriul univers, care poate fi mai mare sau mai mic. Universul pentru care a fost creat bitcoin este unul restrâns – underground şi antisistem.

Bitcoin e mort, trăiască Blockchain: cum va arăta moneda viitorului.
Bitcoin e mort, trăiască Blockchain: cum va arăta moneda viitorului.

Când panica legitimă i-a forţat pe oameni să caute o alternativă la confiscarea banilor de către stat, universul s-a multiplicat. Iar când au intrat „speculatorii” să marcheze un profit rapid, creşterea a devenit verticală. Imediat, la fel şi scăderea. Cu preţuri ipotetice care oscilează de la simplu la tripul în timp atât de scurt, e greu să te mai numeşti monedă.

Însă semnalul a fost destul de clar – motivele există, tehnologia este la îndemână iar oamenii sunt gata să renunţe cu totul la monedele de stat pentru ceva mai sigur – când va apărea.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou