Riscograma
Lucian Davidescu

Consumul BNR de icre negre dăunează grav sațietății

Faptul că BNR a cumpărat icre negre a fost un bun subiect de can-can. Din fericire, într-o sclipire de piár, instituția a catadicsit să răspundă și a reușit cumva să-l transforme într-un subiect serios, macroprudențial.

Precizări privind informaţiile referitoare la achiziţia de peşte şi produse din peşte, inclusiv icre negre, de către BNR, răspândite recent în spaţiul public

Informaţiile referitoare la achiziţia de icre negre de către BNR apărute în emisiuni TV şi în unele publicaţii sunt neadevărate şi totodată prezentate tendenţios.
Pentru corecta informare a publicului, facem următoarele precizări:
Achiziţia în cauză este, în fapt, o procedură în derulare prin licitaţie deschisă, în deplină conformitate cu Legea 98/2016 privind achiziţiile publice. Cantitatea de produse solicitată reprezintă necesarul estimat pe 12 luni, fiind destinată unui număr mare de persoane şi de activităţi.
Accentul pus pe achiziţia de icre negre este nefiresc, deoarece acest produs reprezintă mai puţin de 7 la sută din valoarea maximă prevăzută în procedura de achiziţie de peşte şi produse din peşte. Menţionăm că achiziţia de icre negre este destinată reuniunilor pe teme profesionale la care Banca Naţională este co-organizatoare împreună cu instituţii şi organisme economico-financiare interne şi internaţionale, acestea plătind produsele consumate.
BNR asigură pentru salariaţii săi posibilitatea de a lua masa, contra cost, în puncte de alimentaţie cu circuit închis, de tip cantină-restaurant, atât la sediul central, cât şi la centrele de pregătire profesională şi activitate socială din Bucureşti, Sinaia şi Păltiniş.

Deci să înțelegem că icrele negre sunt puține, doar pentru „delegațiile de străini” (ca vilele lui Ceaușescu sau ca vita Kobe cu ochi albaștri), iar angajații BNR dacă poftesc să le servească la cantină trebuie să scoată bani din buzunar. Păi nu e bine nicicum, iată de ce!

1. Să zicem că vine o delegație de la FMI în România și este tratată cu caviar. Ce să înțeleagă bieții economiști? Că în România se trăiește bine, peste posibilități, și că o tăiere de 25% la salarii și 15% la pensii ar veni numai bine, ca o corecție necesară, fără să provoace mari probleme. Adică ce, icrele de Manciuria nu-s bune? Ce au?

Dacă nu pe pâine, atunci pe cozonac!

2. Creează o presiune suplimentară a așteptărilor în sectorul privat. Când vede angajatul de bancă comercială cum colegul de la BNR își permite să mănânce icre negre la cantină, va merge la director și va amenința că dacă nu primește la fel își depune CV-ul la Isărescu. Directorul ce să facă? Să lase să-i fugă talentele? Îi va mări omului salariul să-și permită icre negre, iar pentru diferență va mai inventa ceva comision abuziv. Iar dacă nu mai poate nici asta va intra pe pierdere contabilă, cu efecte negative asupra bugetului de stat.

Nu și asupra banilor deponenților! Economiile populației sunt în siguranță, dormiți liniștiți, BNR veghează!

3. Importul suplimentar de caviar mărește deficitul de cont curent, sporind presiunea pe deprecierea monedei naționale. Nu mult, dar ce fel de exemplu vrem să dăm? În plus, încurajează contrabanda pe Marea Caspică și Marea Neagră – culoar de importanță strategică regională – alimentând în acest timp conturile acoliților lui Putin din Crimeea, în ciuda sancțiunilor internaționale.

Asta deja miroase a trădare!

4. O îmbucătură de icre negre costă cât o zi de salariu minim sau o săptămână de venit minim garantat, raport corect și proporțional în funcție de productivitate și de valoarea socială a muncii. Dacă crește oricare dintre cele două cifre, angajatul BNR va fi obligat să-și mărească consumul de caviar doar pentru a-și păstra statutul, fenomen care provoacă efecte adverse atât asupra bugetului instituției cât și al indicelui de masă corporală.

De o să ajungă putorile și asistații sociali să le zică bancherilor „fat cats”…

5. Distorsionează așteptările în rândul macroeconomiștilor din BNR. Dacă deja ai ajuns să-ți permiți caviar, ce interes mai ai dacă crește sau nu economia? Ești în vârful lanțului trofic, pentru tine e OK oricum! Dimpotrivă, dacă cresc PIB și salariile, poate își vor permite mai mulți să cumpere icre negre și atunci se vor găsi mai scump sau cu coadă.

Așa că… nu mai bine o recesiune preventivă, sănătoasă și sustenabilă?

4 comentarii
Cec Onteaza

Vorba aia – bani albi pentru icre negre… Păi prostia și domnia, vorba ungurului, se plătesc peste tot. Doar în România se plătesc mai scump, că românii sunt mai…. deștepți ca alții!

dac onteaza

Cec Onteaza daca esti din Romania esti roman (cu î din a)si mai „destepti ca altii”.O zi buna

Cec Onteaza

Te morkovishi, dakule? Sau te simți cu musca pe coiful de la Kotzopheneshty? Comentariul tău se potrivește ca Nuka-n murus dacicus!

Dan

Salut! Am o rata in Franci elvetieni si as vrea sa-mi spui care este cea mai buna solutie sa cumpar Chf si sa-i transfer in contul meu de banca fara comisioane daca se poate sau macar cu comision mic.Am facut convertirea prin Revolut la o rata de 500 franci si la transfer mi-a luat 25 de franci , ceea ce este enorm.