Riscograma

7 motive stupide pentru a-ţi ţine banii la bancă în România

Mulţi au fost tulburaţi de articolul „Scoateţi-vă banii de la bancă, repede!” – cum, unde ajungem dacă fiecare îşi scoate banii lui de la bancă? Păi dau băncile faliment! Ceea ce e adevărat, şi tot încerc de atunci să explic…

 

România poate avea creștere economică și de 10%
România poate avea creștere economică și de 10%

Este foarte important pentru stabilitatea sistemului bancar ca nu toată lumea să scoată banii de la bancă, ci cel mult o minoritate inevitabilă de egoişti, cinici şi iresponsabili. Chiar mă întreb: oare cei care au dat curs sfatului şi au scos banii – de exemplu – de la Bank of Cyprus România, oare cum se uită acum în ochii celor care fluieră a pagubă în faţa sucursalelor închise? Probabil, ca nişte ticăloşi lipsiţi de solidaritate, care au pus banii proprii mai presus de banii altora.

Astfel că am încercat să strâng motive pentru care este sigur şi lipsit de riscuri să ţii bani în băncile din România şi de ce România nu e Cipru!

1. Depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate iar suma strânsă la Fondul de Garantare este de 3 miliarde de lei. Depozitele care s-ar califica la garanţie sunt de 150 de miliarde de lei, deci gradul de acoperire faţă de realitate este de 2%. Pare puţin, dar la alţii e mai rău.

Jumuliți în Panama
Jumuliți în Panama

2. Politicile financiare ale Ciprului sunt dictate de FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană. Ale României sunt sugerate de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Deci noi suntem la altă bancă.

3. Creditele neperformante se apropie de 20%, unul dintre cele mai mari niveluri din Uniunea Europeană. Vestea bună e că avem şi cele mai mari dobânzi, aşa că o parte din pierdere se acoperă.

4. Mugur Isărescu are experienţă de 23 de ani la BNR, timp în care sub el au căzut 12 bănci. Ceea ce înseamnă că de-acum e pregătit pentru orice.

Urmează poprirea pe toate conturile din Europa
Urmează poprirea pe toate conturile din Europa

5. Piaţa imobiliară a scăzut cu peste 50% şi acolo a rămas. Însă există încă speranţă, astfel că românii plătesc rate chiar şi de două ori mai mult decât chiria, pentru că sigur la anul îşi revine piaţa.

6. Puţinele fraude bancare au avut complicitate în primul eşalon al băncilor, astfel că urmele au fost ascunse destul de bine de eventuale scandaluri de natură să compromită încrederea.

7. Sectorul financiar din România este mic ca procent din PIB. Asta n-a împiedicat prăbuşiri bancare în serie când era chiar mai mic, dar sigur de data asta e altfel.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou