Riscograma
Lucian Davidescu

7 motive stupide pentru a-ţi ţine banii la bancă în România

Mulţi au fost tulburaţi de articolul „Scoateţi-vă banii de la bancă, repede!” – cum, unde ajungem dacă fiecare îşi scoate banii lui de la bancă? Păi dau băncile faliment! Ceea ce e adevărat, şi tot încerc de atunci să explic…

 

Este foarte important pentru stabilitatea sistemului bancar ca nu toată lumea să scoată banii de la bancă, ci cel mult o minoritate inevitabilă de egoişti, cinici şi iresponsabili. Chiar mă întreb: oare cei care au dat curs sfatului şi au scos banii – de exemplu – de la Bank of Cyprus România, oare cum se uită acum în ochii celor care fluieră a pagubă în faţa sucursalelor închise? Probabil, ca nişte ticăloşi lipsiţi de solidaritate, care au pus banii proprii mai presus de banii altora.

Astfel că am încercat să strâng motive pentru care este sigur şi lipsit de riscuri să ţii bani în băncile din România şi de ce România nu e Cipru!

1. Depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate iar suma strânsă la Fondul de Garantare este de 3 miliarde de lei. Depozitele care s-ar califica la garanţie sunt de 150 de miliarde de lei, deci gradul de acoperire faţă de realitate este de 2%. Pare puţin, dar la alţii e mai rău.

2. Politicile financiare ale Ciprului sunt dictate de FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană. Ale României sunt sugerate de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Deci noi suntem la altă bancă.

3. Creditele neperformante se apropie de 20%, unul dintre cele mai mari niveluri din Uniunea Europeană. Vestea bună e că avem şi cele mai mari dobânzi, aşa că o parte din pierdere se acoperă.

4. Mugur Isărescu are experienţă de 23 de ani la BNR, timp în care sub el au căzut 12 bănci. Ceea ce înseamnă că de-acum e pregătit pentru orice.

5. Piaţa imobiliară a scăzut cu peste 50% şi acolo a rămas. Însă există încă speranţă, astfel că românii plătesc rate chiar şi de două ori mai mult decât chiria, pentru că sigur la anul îşi revine piaţa.

6. Puţinele fraude bancare au avut complicitate în primul eşalon al băncilor, astfel că urmele au fost ascunse destul de bine de eventuale scandaluri de natură să compromită încrederea.

7. Sectorul financiar din România este mic ca procent din PIB. Asta n-a împiedicat prăbuşiri bancare în serie când era chiar mai mic, dar sigur de data asta e altfel.

37 de comentarii
riscograma

Dacă nu a fost suficient, iată şi nişte distonocalm gratis de la Ziarul Financiar:

„Este o măsură de rezoluţie aplicabilă numai băncilor care sunt persoane juridice cipriote şi numai pe teritoriul cipriot”, a menţionat Cinteză.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/cinteza-seful-supravegherii-din-bnr-marfin-bank-romania-este-solida-si-isi-poate-gasi-cumparator-10689281/
25 martie

„Am un depozit de 47.000 de euro la Bank of Cyprus, dar nu sunt îngrijorat, nu intenţionez să-mi retrag economiile. Situaţia din Cipru nu ne afectează, nu cred că se va ajunge la aşa ceva în România”, a declarat pentru ZF Ionuţ, 47 de ani, administrator al unei firme de construcţii. Toţi românii pe care i-am întâlnit ieri la sucursalele locale ale celor două bănci cu capital cipriot din plan local, Marfin şi Bank of Cyprus au spus la unison că taxarea depozitelor din Cipru este excepţională. În plus aceştia nu par deloc îngrijoraţi mai ales că depozitele care vor fi supuse acestei măsuri sunt cele peste 100.000 de euro, majoritatea românilor având depozite mult mai mici.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/clientii-bancilor-cipriote-nu-se-tem-pentru-depozitele-lor-este-exclus-ca-asa-ceva-sa-se-intample-pe-plan-local-10690042
25 martie

„Pe plan local situaţia este calmă, lucrurile sunt sub control. Nu am simţit nicio îngrijorare în mod deosebit din partea clienţilor şi nu am remarcat un număr în creştere al solicitărilor de retragere a economiilor aflate în depozitele noastre”, a declarat Liana Voinea, purtătorul de cuvânt al Bank of Cyprus.
http://www.zf.ro/special/masura-soc-in-cipru-depozitele-mari-sunt-taxate-cu-40-bnr-bancile-locale-sunt-sigure-10690518
26 martie

„Pe de altă parte, uitându-ne la sumele din sistemul bancar cipriot, poate fi apetisant pentru unii şi să vedem intrări de capital din Cipru”, a spus Isărescu.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/isarescu-nu-exclude-intrarea-unor-capitaluri-din-cipru-dupa-eliminarea-restrictiilor-10697646
28 martie

Dijmărescu, FGDB: „Depozitele subsidiarelor băncilor cipriote sunt în siguranţă”
„Sigur că, în situaţia dată, lu­mea este îngrijorată. Este normal să fie aşa, şi me­sa­jul meu, este ca oamenii să aibă încredere în forţa de reglementare pe care statul român o apli­că şi în instituţiile sale, respectiv ban­ca centrală, Ministerul Finanţelor, Fon­dul de Garantare a Depozitelor Banca­re. Din punctul nostru de vedere, aşa cum arată situaţia pe care o avem de la direcţia de supraveghere din BNR, în acest moment nu găsim un motiv de îngrijorare“
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/dijmarescu-seful-fondului-de-garantare-depozitele-subsidiarelor-bancilor-cipriote-sunt-in-siguranta-10702600
1 aprilie

„Uitându-mă în urmă pot spune foarte sincer că nu am crezut niciodată că Ro­mânia mi se va părea un loc atât de sigur pentru economiile personale“, spune Radu Florescu, directorul executiv (CEO) al companiei de publicitate Cen­trade Saatchi&Saatchi România.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/nu-am-crezut-niciodata-ca-romania-mi-se-va-parea-un-loc-atat-de-sigur-pentru-economiile-personale-10702611
1 aprilie

„Bank of Cyprus România şi-a suspendat operaţiunile pentru o săptămână”
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bank-of-cyprus-romania-si-a-suspendat-operatiunile-pentru-o-saptamana-10703755
1 aprilie, mai pe la prânz

Zmmz

Pana la urma sunt 7 sau 10 motive?
Ar mai fi un amanunt care ar completa articolul. Care banci din lista sunt filiale locale ale unor banci straine si care sunt banci romanesti. Ca sa stim care „fond de garantare” sare in aer in caz de pericol.
Si cum a ramas cu banca aia mosita de benerel acu vreun an? Cea care ar fi trebuit sa preia activele toxice ale unei banci aflate in moarte cerebrala? Banca de risc parca? Ptiu, coincidenta!

Doru Neacsu

😀

Doru Neacsu

:)) ZF incearca sa recupereze pe final din deontologia stirbita 😀

„Numai în România se poate întâmpla aşa ceva. Autorităţile spuneau cu câteva zile în urmă că situaţia din Cipru nu are cum să ne afecteze, chiar Isărescu le-a transmis deponenţilor să stea liniştiţi. Astăzi însă se anunţă că Bank of Cyprus îşi închide operaţiunile pentru o săptămână. Am depozite la această bancă şi situaţia mă îngrijorează acum. Nu mai am încredere în ceea ce spun autorităţile din România“, a afirmat Constantin, 71 de ani, pensionar.
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/un-client-al-bank-of-cyprus-ieri-ne-spuneau-sa-stam-linistiti-astazi-se-inchide-10705294

AristotelCostel

1. Diferenta dintre vestul salbatic si estul retard e data de RMO-uri. Si 1% daca mai pleaca de la BNR… spun pa.

2. Parlamentul cipriot a respins varianta propusa si a adoptat… cu variatii. Cretinul statului nostru ar fi plusat la ceea ce i se dicteaza… iar tonta si-ar face tema. 😀

3. In absenta falimentului pe PF, cretinacii ramasi in joc vor lupta pana la capat. 😛

4. Bancile au fost devalizate de securisti… in anii ’90. Aceleasi retele de zoiosi jegosi retardati au devalizat acum prin intermediul bancilor… statul. Lupta pentru numirea procurorilor e decisiva… pentru ei.

5. Preturile cloacelor au scazut cu peste 50%. Piata imobiliara a scazut cu peste 90% in 2009, iar de atunci a scazut… usor. 😀

6. FNGCIMM a fost tinta.

7. De data asta e altfel. Apocalipsa vine de afara. 😀

Ovidiu Rus

Sunt 10 motive? Mie imi apar in pagina doar 7.

Lucian Davidescu

Oops, eroare. Pe celelalte le ţin doar pentru mine 😀

Cosmin Brailescu

„Depozitele de până la 100.000 de euro sunt garantate iar suma strânsă la Fondul de Garantare este de 150 de milioane de lei. Depozitele care s-ar califica la garanţie sunt de 150 de miliarde de lei, deci făcând abstracţie de un ordin de mărime ele sunt acoperite unu la unu”. Asta ori e o ironie teribil de fina ori o greseala grosolana 150 de milioane este 1/1000 din 150 miliarde. Diferenta de un ordin de marime este de exemplu intre 1 si 10 adica 1/10. Din ce spui acolo e vorba de 3 ordine de marime, adica in caz de catastrofa finaciara numai 1 din 1000 de deponenti isi va putea lua inapoi banii integral apeland exclusiv la fondul de garantare a depozitelor.

Tomiris

Superb site-ul . Il citesc de citava vreme si este exact ce-mi trebuie . Acum referitor la ultimul articol …Cit de prost sa fii sa-ti tii banii in Bank of Cyprus dupa ce s-a intimplat in Cipru ?????????????????????????????????
Pe mine ma ingrijoreaza ca Bank of Cyprus are 10% din Transilvania unde am citiva banuti …
Dar nu e nici o problema pot oricind sa-i scot iar daca ii pierd nu e mare lucru , pentru ca am avut ceva mai multi si i-am scos …
Deci dormiti linistiti Isarescu vegheaza ! Ha ha ha ……..
Eu astept si probabil ca se v-a intimpla intr-un viitor nu prea indepartat un colaps general al bancilor …
Si atunci v-a conta doar ce poti face cu miinile tale , sa-ti asiguri energia , mincarea , adapostul …restul hirtiile nimite bani sau chiar aurul vor deveni caduce .Cei ce se gindesc la aur ar trebui sa stie ca aurul nu este comestibil !!!!
Sint curios ce vor face atunci bancherii, pentru ca acum mi se pare absolut idiot ca un taran ce iti produce mincarea sa aibe un salariu de mizerie iar un bancher/camatar care nu aduce nimic ci contribuie efectiv la inflatie prin mecanismul rezervei fractionate are un salariu nesimtit de mare ..

ion

e bine si liniste pana la un anumit moment, cand va fi anuntul …

robert

Alpha bank are dobanzi mult mai mari la alpha tax protect, poti sa verifici pe conso la categoria alte perioade.

cezar jipa

Optimismul lui Lucian este necesar, iar Mugurel chiar are experienta in asistat pe margine la prabusire de banci, deci este definitely skilled :).
Pe de alta parte, chiar mai sunt ratele mai mari decat chiriile ? 🙂

Florin Miu

4. ROTFL.

riscograma

Iar dacă distonocalmul nu e de ajuns, se găseşte şi niscaiva xanax.

„ROMANI, nu va scoateti banii din banci! NOUA ANTI-MITURI despre spaima cipriota si cum sa evitam panica sinucigasa”

In ultima vreme, se vehiculeaza tot mai profund temerea ca Romania se va contamina de “cancerul Cipru”.
Chiar mai mult, pe ‘surse’ circula zvonul ca bancile din Romania, impreuna chiar cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), urmeaza sa se inchida peste cateva zile, pentru o perioada scurta de timp, exact cum s-a intamplat in Cipru.
Motivul ar fi ca populatia s-ar napusti pentru a-si retrage economiile din banci, ingrozita de o potentiala impozitare-confiscare a unei parti din depozitele bancare. Iar bancile s-ar inchide tocmai pentru a preintampina o astfel de avalansa.
Exact ca-n Cipru.
Diferente organice
Dar cazurile sunt total diferite, sunt diferente organice intre structura bancar-economica din Cipru si cea din Romania, ceea ce, cu greu, ne-ar putea conduce catre o astfel de concluzie. In ciuda acestui fapt, contaminarea nu este exclusa, dar ea va veni (daca va veni!) mai mult din alte motive, din generalizarea si extinderea panicii.
Da, panica ar putea fi motorul unei retrageri masive a economiilor, chiar daca aceasta panica nu este pe deplin justificata. Din acest punct de vedere, stirile alarmiste, care ii indeamna pe romani sa-si retraga banii din banci, trebuie tratate cu mai multa atentie si responsabilitate, lasand la o parte goana nebuna dupa trafic.
Astfel, ar fi momentul sa privim apocalipsa din Cipru cu luciditate si sa demontam miturile si anti-miturile care inconjoara acest subiect. Iar Econtext va prezinta o lista cu adevarurile despre Cipru, cu miturile si anti-miturile care involbureaza mintea romanilor conectati la ‘cancerul cipriot’.
Criza
Publicatia Econtext a publicat si alte analize importante despre criza economica globala sau despre economia Romaniei. Iata si cateva exemple de acest gen:

ALARMA: TOT MAI MULTE COMPANII DISPAR din economia romaneasca. VEZI cate firme au murit in fiecare judet in cei patru ani de criza
Criza nu exista pentru toti in Romania. Vezi in ce judete ECONOMIA galopeaza de parca nici n-ar fi criza
BARBATII ROMANIEI, condamnati la somaj: criza a dublat rata somajului masculin in unele judete. VEZI unde somajul a urcat drastic, dar si unde a scazut uimitor

Panica sau adevar
Dupa cum spuneam, panica poate fi cel mai groaznic adversar pentru sistemul bancar romanesc. Banii nostri sunt corelati, depind unii de altii, iar o avalansa de retrageri ar genera o cascada fatala pentru romani si pentru economia tarii.
O diferenta majora intre Romania si Cipru consta in structura sistemului bancar din cele doua tari. In Cipru, activele bancare sunt de opt mari decat Produsul Intern Brut (PIB).
In schimb, tara noastra nu are un sistem bancar supradimensionat: activele bancilor din Romania se ridicau in decembrie 2012 la 365,9 miliarde de lei (82 miliarde de euro), in timp ce PIB-ul Romaniei este estimat in acest an la 138,5 miliarde de euro. In acelasi timp, depozitele populatiei se ridica la 123,4 miliarde lei (aproape 28 miliarde euro).
Altfel spus, cazuri diferite! Si acestea nu sunt singurele diferente dintre cele doua tari, multe alte mituri graviteaza in jurul spaimei cipriote.

Dar IATA aici de ce sa nu cadem prada panicii si CUM sa rasuflam usurati pentru banii nostri:

http://www.econtext.ro/eveniment–2/international/romani-nu-va-scoateti-banii-din-banci-noua-anti-mituri-despre-spaima-cipriota-si-cum-sa-evitam-panica-sinucigasa.html

Lucian Davidescu

Lucian Davidescu

http://riscograma.ro/7753/10-motive-pentru-a-ti-tine-banii-la-banca-in-romania/#comment-29155

@xanax
De ce iresponsabil? Dacă sistemul e solid, va rezista.
Recunosc, nu m-aşteptam să se întâmple aşa repede asta cu Bank of Cyprus, pusesem chiar şi eu botul la propaganda oficială: „Este o măsură de rezoluţie aplicabilă numai băncilor care sunt persoane juridice cipriote şi numai pe teritoriul cipriot”, a menţionat Cinteză.

Clipul e la adresa ta 😛 Uite şi unul liniştitor, pentru echilibru:

@robert
Posibil să mai fie şi altele

@cezar
Păi un amărât care a luat cu 150.000 de euro dă acum cel puţin 1000 pe lună

@ionut
Te speriase titlul, recunoaşte

@cilu
se poate rezolva 😉

ionut

@Luciane

😀 😀

Pai astea-s, mai degraba, 10 motive in plus sa-ti scoti, cat mai repede, banii din banca!

Xanax

E o pacaleala mica la care recurgi. In primul articol, cel despre scosul banilor de la banci, te referi la TOATE BANCILE din Romania si cam de peste tot, iar acum te referi doar la bancile cipriote. Altfel spus, vrei sa sugerezi ca te refereai doar la bancile cipriote cand ai indemnat teribilist oamenii sa-si scoata banii din banci. Titlul in sine: „Scoateţi-vă banii de la bancă, repede!” este generalizant, panicard si iresponsabil.

Iar acum afirmi acest lucru:

„Chiar mă întreb: oare cei care au dat curs sfatului şi au scos banii – de exemplu – de la Bank of Cyprus România, oare cum se uită acum în ochii celor care fluieră a pagubă în faţa sucursalelor închise? Probabil, ca nişte ticăloşi lipsiţi de solidaritate, care au pus banii proprii mai presus de banii altora.”

E usor sa induci lumea in eroare, cand pui accentul pe panica. Mda, ai descoperit secretul televiziunilor americane.

Janina Geogescu

Prostii. Bancile se vor prabusi. Toate. Un sistem nou va apare numai daca oamenii il vor cere. Pentru asta trebuie ca actualul sa inspire groaza. Va fi haos mare, din ce in ce mai mare. Cel putin asta e intentia.

Xanax

Si inca un lucru: vorbesti despre bancile romanesti cu o doza de calm si inserezi clipuri panicarde. Asta e demna de Antena3, macar manipularea ta era mai subtila in alte parti.

In plus, vad ca omul nou, inspirat de ‘profetiile tale apocaliptice’, nu a intarziat sa apara. Bine ai venit, Janina Georgescu, iti poti gasi un loc bun aici.

Sa fie groaza! Sfarsitul lumii e intotdeauna aproape!

Burca Costinel

Asta e articol publicitar platit sau munca voluntara?! 😮

cilu

cred ca ai gresit data publicarii articolului. Ar fi mers perfect sa fie publicat ieri pe 01.04.

Mihai Giurgea

„nişte ticăloşi lipsiţi de solidaritate, care au pus banii proprii mai presus de banii altora.”

Ce tare! 😀

AristotelCostel

Jipa ramane acelasi ţonţonel de tip „nou”.
Consumul pe credit e viabil atat timp cat merge jucaria.
Cand se strica, majoritatea celor care au beneficiat de schemele Ponzi vor infunda… puscaria.

Dobanzile vor fi „aproape zero” pe termen nelimitat… din gura. La sfarsitul anului ţonţonel va avea gura plină.

Manjusri

Servus, Lucian!

Am aflat de pe wall-street.ro ca economia Romaniei a crescut in 2012 cu 0,7%, nu cu 0,2% cum se estimase initial. (http://www.wall-street.ro/articol/Economie/146706/pib-crestere-estimare.html?utm_source=newsletter-alert-20130403&utm_medium=email&utm_content=alert-20130403&utm_campaign=Newsletter-Alert)
In articol ni se spune ca: „INS a anuntat, miercuri, o crestere estimata a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% in termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, dupa aparitia unor informatii noi si schimbarea modului de calcul a unor indici, dar PIB nominal este acelasi, de 587,4 miliarde lei.”
Care ar putea fi noile infomatii? Daca apar alte informatii si ne treyim cu vreo crestere economica de 7%? :)))))))
Schimbarea modului de calcul a unor indici? Asta mie imi suna a ajustare „din pix”, ca sa iesim bine si sa indeplinim cincinalul in 4 ani.
Cum ti se par aceste chestiuni?

cezar jipa

@Lucian
Cei neinspirati sa ia cu 150 k sunt putini (piata era blocata bine de tot cand a ajuns la aceste scoruri – primavara lui 2008, perhaps ?) au facut de mult refinantare, sau au ajuns la executare silita. Stiu cazuri in care locuintele luate la banii astia nu au fost terminate, creditul la banca a fost respins/rambursat instant. In plus, sa nu le plangem de mila celor cu multi bani si inspiratie mai…. putina :), nu-s reprezentativi.
De vreo 3 ani, cu sau fara P.C., baietii cu credite se pot lauda cu cea mai mare sinceritate ca platesc rata mai mica decat chiria. Mai ales cand chiriile de buna calitate sunt realmente mari. Ramane problema avansului, ce-i drept.

Lucian Davidescu

@Manjusri
E normal să se mai facă ajustări în timp, chiar şi după câţiva ani. Economia românească stă pe loc, variaţii de tip zerovirgulă sunt în marja de eroare.

@cezar
Nu le plânge nimeni de milă şi nici nu-s foarte mulţi, dar sunt destui încât dacă renunţă toţi la rate să lase ceva găurele prin bănci

droid04

Ai uitat cred amanuntul esential: Romania are propria moneda si poate sa printeze intr-o veselie daca chiar ajunge sa fie stransa cu usa. Cipru nu a avut luxul asta.

Deci banii nu o sa-i pierdem, doar ca vor valora mai putin.

ionut

„Te speriase titlul, recunoaşte”

Recunosc: ma „speriase” titlul in conditiile in care e scris de scris de tine! 😀

riscograma

O-la-la. Păi cine rămâne fără bani la faza asta ar trebui să-i ceară despăgubiri cintezei:
„Este o măsură de rezoluţie aplicabilă numai băncilor care sunt persoane juridice cipriote şi numai pe teritoriul cipriot” Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din BNR, 25 martie
„Surse: Depozitele mari de la Bank of Cyprus (România) ar putea fi impozitate cu 40%. Redeschiderea, de luni, a băncii nu este sigură” Capital, 3 aprilie

Radu

@cezar jipa
„Pe de alta parte, chiar mai sunt ratele mai mari decat chiriile ?”

Luatul unui apartament in rate este un pariu ca economia in general, si venitul tau in particular, vor creste in urmatoarele decenii. Atunci o data cu economia creste si venitul mediu, la randul lor chiriile cresc, pe cand ratele la creditele existente nu, la care se adauga si aprecierea valorii apartamentului.

Multi au castigat cu acest pariu, in special cei care au pariat acum 10-15 ani. Insa cel putin la fel de multi au luat-o in bot cu acest pariu, nu doar pe termen scurt ci si pe termen lung–Japonezii care si-au cumparat apartamente in 1989 in timp de bula nici dupa 24 ani nu reusesc sa le vanda la acelasi pret, si poate va mai trebui sa astepte inca 20-30 ani ca sa isi recupereze banii. Plus ca in timp de criza si colaps demografic, chiriile pot sa scada destul de mult, si atunci chiriasii ies mai castigati decat proprietarii, care vor trebui sa plateasca rate mai mari decat chiriile. Ratele pot sa scada in termeni reali doar daca moneda este devalorizata mult (cum s-a intamplat in Romania acum 20 de ani), dar chiriile au sansa si mai mare sa scada, nu doar in termeni reali, ci si in termeni nominali.

Criza in Romania de abia a inceput. E greu de spus peste cati ani se va ajuge la bottom cu preturile (si chiriile) in Romania, la ce nivel se vor stabiliza preturile si pentru cati ani vor stagna ulterior. Cine este amator de risc, poate sa investeasca, si peste mai multi ani (sau decenii) are sanse sa castige.

SUA a iesit din criza de un an a depasit varful din 2007, si PIB-ul continua sa creasca (practic toata cresterea a fost insa capturata de cei mai bogati 5% dintre oameni, asa ca veniturile de rand stagneaza si la fel si imobiliarele de rand, dar asta este alta poveste). Din nefericire, intreaga eurozona este blocata in austeritate, si nici vorba sa se mai ajunga la nivelul din 2007. Dimpotriva, economia tocmai a inceput sa o ia din nou in jos in ritm accelarant, dupa cum se vede in recentul articol din Economist:

http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2013/04/decoupling

si in special graficul de la
http://media.economist.com/sites/default/files/imagecache/original-size/images/2013/04/blogs/free-exchange/usezgdp.jpg

Panait Distrati

Legat de #1: „2% gradul de acoperire”. Pare putin, dar nu e. Din cel putin 2 motive:

1) Presupuand o banca in faliment, asta nu inseama ca e pe 0 cu banii (Toti banii au disparut) deci Fondul de Garantare nu trebuie a acopere 100% activele ei.
2) Imposibil sa dea toate bancile falimet simultan.

Asadar, Fondul de Garantare va trebui sa acopere on cazul pesimist 20% (nivelul de credite neperformante) la 3-4 banci din cele 43. Mai pare mic ?

Valer Mare

Nu este corect ca ce-l ce iti manuieste banii(banca) sa castige mai mult decit cel ce produce acesti bani.
Asta este ca si cum sluga ar castiga mai mult decat patronul.
Trebuie umblat putin la regula afacerii.Ne credeti prosti pe toti ,unde sant economistii Romaniei adevarati?