Riscograma

Cifrele cu care băncile se lăudau în urmă cu 5 ani şi pe care acum nu ştiu unde să le mai ascundă

Moştenirea „anilor de aur” 2006-2008 în sistemul bancar românesc.

 

Aurul de la Londra: Una caldă, una rece și una tulbure
Aurul de la Londra: Una caldă, una rece și una tulbure

Vorbeam într-un articol recent despre riscul bancar şi cum unul dintre indicii (dar care trebuie folosit obligatoriu corelat cu ceilalţi) este cât din activele băncii provin din credite acordate în anii de vârf ai bulei imobiliare şi ai creditului „cu buletinul”. În doar trei ani, 2006, 2007 şi 2008, activele bancare au crescut de la 128 de miliarde de lei la 314 miliarde de lei, deci cu 145%.

Desigur, nu toţi bancherii au avut aceeaşi viteză.

Primii din clasament se lăudau cum cresc cu un procent din trei cifre pe an, câştigă cotă de piaţă şi sar de la coadă pe podium.

Bancherii şi contribuabilii se bat pe o singură paraşută
Bancherii şi contribuabilii se bat pe o singură paraşută

Ultimii, dimpotrivă, îşi ratau bonusurile pentru că, de exemplu, nu reuşeau să fructifice o dublă fuziune care ar fi trebuit să-i ducă pe acelaşi podium.

Pe scurt, ideea e simplă: băncile care au dat credite mai multe pe vârf de bulă sunt mai riscante.

Desigur, această evaluare este strict cantitativă şi există nenumărate rezerve metodologice.

Vor mai exista bănci în 10 ani?
Vor mai exista bănci în 10 ani?

În primul rând, cei trei ani nu sunt egali nici între ei – deci mai riguroasă ar fi fost ponderarea creşterii din fiecare an, însă asta se putea face după ponderi inevitabil subiective.

Apoi, evaluarea nu arată direct calitatea creditelor acordate, nici calitatea bazei de capital în virtutea cărora ele au fost date.

De asemenea, băncile care şi-au asumat riscuri mai mari au fost deja forţate să aducă capital mai mult şi sunt supravegheate mai sever.

Totuşi, diferenţele sunt destul de mari pentru a sugera cam unde sunt riscurile în cazul unui nou şoc imobiliar, derapaj de curs sau scădere generală de venituri. Atenţie la buzunare!

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou