Riscograma

El este Jon Corzine, brokerul de bani şi putere care a pierdut miliardele clienţilor la cazinoul zonei euro

Pe măsură ce ies la iveală, detaliile falimentului MF Global conturează încă o poveste din seria Leeson-Kerviel-Maddof-Adoboli. În unele dintre cazuri câte un “rogue-trader” se joacă cu banii clienţilor, în altele este chiar şeful companiei.

Săptămâna trecută, firma a cerut intrarea sub protecţia legii falimentului, al optulea cel mai mare caz din istorie pe baza activelor de 40 de miliarde de dolari. Agenţiile de rating şi bursa anticipaseră că este singurul deznodământ, dar abia anchetele ulterioare au arătat exact de ce.

Aurul de la Londra: Una caldă, una rece și una tulbure
Aurul de la Londra: Una caldă, una rece și una tulbure

MF Global este un broker de derivate şi obligaţiuni, activitate în care compania este expusă unor riscuri minore. În limbajul pariurilor, este “casa” şi câştigă întotdeauna. Marea problemă este că limbajul pariurilor le-a plăcut mai mult.

În ultimele 18 luni, sub conducerea lui Jon Corzine – fost guvernator al statului New Jersey, fost CEO al Goldman Sachs, colector de fonduri pentru Barack Obama şi membru al grupului Bilderberg – MF Global a încercat să facă pasul următor: să devină bancă de investiţii.

Pentru asta, a încercat să folosească două căi: Prima – fondurile proprii, investite în instrumente cu potenţial mare de câştig dar şi cu riscuri pe măsură. A doua – banii propriilor clienţi, folosiţi în nume propriu, lucru complet ilegal.

Bancherii şi contribuabilii se bat pe o singură paraşută
Bancherii şi contribuabilii se bat pe o singură paraşută

MF Global a cumpărat apoi obligaţiuni de stat emise de ţări ca Portugalia, Irlanda sau Grecia, pentru randamentele ridicate, şi sperând că oficialii zonei euro nu vor lăsa niciodată aceste ţări să dea faliment. După anunţul că Grecia va fi iertată de jumătate din datorie, riscul s-a produs.

Pentru Corzine, calculul era simplu: un pariu câştigător îi trimitea averea de la 50 de milioane de dolari direct în liga miliardarilor. Un eşec… i-ar fi adus cel mult concedierea, de care este agăţată o “paraşută de aur” în valoare de “numai” 12 milioane de euro.

Încă nu este clar dacă Jon Corzine şi-a procurat şi cealaltă formă de asigurare, necesară pentru a scăpa de puşcărie: un ţap ispăşitor.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou