Riscograma

Jumuliți în Panama

Cine pe cine fură?

După ce precedenta mare scurgere despre offshore-uri s-a anunțat și, în cele din urmă, dovedit o farsă, dosarul Mossack Fonseca pare în schimb mult mai interesant. Și prin ce a ieșit la suprafață și, mai ales, prin ce nu a ieșit.

Caută-te pe lista de rău-platnici la stat!
Caută-te pe lista de rău-platnici la stat!

1. Despre firmă.

Ce știm: Mossack Fonseca este o firmă de modă veche, unde contează relația personală, încrederea și recomandările. Clienții merg acolo pentru că au de apărat totuși un statut, chiar și în subteran. Totuși, e doar vârful aisbergului.

Ce nu știm: De exemplu, din 14 mii de companii încorporate de Mossack Fonseca în Seychelles doar în cazul a 200 cunoaște numele beneficiarilor. Semn că numai cine nu a vrut nu s-a ascuns complet. Lucru care e din ce în ce mai ușor într-o lume a granițelor deschise, a comunicării instantanee și a criptografiei.

Urmează poprirea pe toate conturile din Europa
Urmează poprirea pe toate conturile din Europa

2. Despre clienți.

Ce știm: Ponderea numelor de politicieni este enormă de data asta, astfel că făcând o extrapolare rapidă – câte nume n-au ieșit la suprafață și câte alte sute de firme mai mari sau mai mici fac același serviciu – reiese că politicienii fără offshore sunt probabil accidente ale istoriei.

Ce nu știm: Nici un nume important de american, de exemplu, semn că suntem totuși la nivelul lumii emergente și că există niveluri mult mai înalte de sofisticare. Pentru un cetățean american, Delaware sau Nevada sunt jurisdicții mult mai discrete decât Panama, tot așa cum în Europa adevăratele paradisuri fiscale sunt cele care se feresc de reputația asta: Olanda, Irlanda, Germania!

7 motive stupide pentru a-ţi ţine banii la bancă în România
7 motive stupide pentru a-ţi ţine banii la bancă în România

3. Despre bani.

Ce știm: Se reîntâlnesc în offshore două feluri de capital. Unul este cel colectat de politicieni în numele binelului public și dijmuit apoi de dragul buzunarului propriu. Altul este tocmai cel care s-a refugiat aici din calea politicienilor, corupți sau nu.

Ce nu știm: Care este exact paguba și unde se produce. Estimările care încearcă să numere banii și să evalueze ce se putea face cu ei sunt complet ignorante. Banii nu sunt sursa bunăstării generale ci doar o unitate de măsură și de alocare. Când un trupete din Rezerva de Cadre a luat 10.000 de euro pe lună din offshore, rezultatul a fost, posibil, plusvaloare de câteva ori mai mare distrusă la el în țară. Când un investitor a evitat taxe de 10.000 de euro banii poate că au fost cheltuiți la fel de eficient, doar că în cu totul altă parte (nu în offshore, că acolo ajung doar cheltuielile administrative).

Cine cumpără arme fără offset este trădător de țară!
Cine cumpără arme fără offset este trădător de țară!

Vestea proastă este că există o singură rezolvare la toată situația asta – o știm deja, pro-duc-ti-vi-ta-te: taxe mari, salarii mici!

gabriel-biris

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou