Riscograma
Lucian Davidescu

Cum să îți muți banii în caz de urgență

Când grecii stăteau la coadă pentru 50 de euro, turiștii puteau scoate sume nelimitate de la aceleași bancomate. Cînd în Cipru depozitele erau confiscate, ore bune s-au mai făcut transferuri online, nocturne. Fie că e vorba de o decizie intempestivă a politicienilor, de un faliment bancar sau de o banală poprire pe conturi din partea Fiscului, uneori există ieșiri de urgență.

Iată câteva sfaturi:

1 .Păstrați conturi deschise la mai multe bănci, în mai multe monede, chiar dacă nu sunt bani în ele. Este de preferat ca ele să fie sub jurisdicții diferite, de exemplu una din România, una din Zona Euro și una din afara UE. Este bine să aveți conturi corespondente și în altă monedă în afară de leu și euro. De asemenea, este de preferat să aveți atât un card Visa, cât și unul Mastercard.

2. Alegeți bănci care fac decontare rapidă sau instantă. Dacă durează o zi până se operează transferul sau altă zi până este evidențiată încasarea, este deja un semnal prost. La fel, conversia valutară trebuie să fie instantă – verificați cu atenție pragurile și condițiile.

3. Unele bănci, de obicei dintre cele mici, au curtoazia de a-și avertiza clienții atunci când primesc o circulară de la Fisc sau de la executorii judecătorești. Întrebați despre acest serviciu înainte de a vă deschide un cont și cereți-le să îl onoreze.

4. Țineți cont de limitele zilnice de retragere și faceți-vă un plan de urgență: de unde și cum puteți intra cât mai repede în posesia sumelor cash.

5. Deschideți­-vă portofele electronice. Transferurile spre aceste conturi funcționează după reguli independente de plafonările standard ­ se pot face plăți direct cu numărul de card, exact ca în cazul cumpărăturilor online.

Un comentariu
Gigel Chiazna

o mie de suceli pentru fraierii care detin hartii; gold rules! si daca nu aur, macar bitcoin; cand piata de bitcoin din grecia functiona, bitcoinul a fost supapa pentru cine a fost pe faza