Riscograma

Caută-te pe lista de rău-platnici la stat!

Caută-te aici, apoi răspunde la sondaj

„Omoară-i pe toți, Dumnezeu îi va alege pe ai lui”, au rămas în istorie vorbele abatelui Arnaud Amalric când, în Cruciada Albigensiană, toți locuitorii din cetatea Béziers, 20.000 de suflete, au fost masacrați. Misiunea cruciaților era să distrugă religia catară, dar în cetate erau și destui catolici. Pentru că, în fața morții, și catarii ar fi putut minți că sunt catolici doar ca să scape, Amalric a luat decizia care să-l scutească de orice dubii*. Un tehnocrat avant la lettre!

Ghid de supraviețuire după amnistia fiscală
Ghid de supraviețuire după amnistia fiscală

Acum, fiscul a decis să publice lista persoanelor fizice care au de dat măcar 1500 de lei pe la diverse bugete. O listă luuuuungă, destui contribuabili cât să populeze cel puțin un județ. De ce?

„Nu vreau să vă ascund că această listă este o constrângere benefică şi pentru ANAF şi pentru contribuabili. Pentru noi, pentru căavem ocazia să ne facem un bilanț și să ne curățăm datele. În aceeaşi măsură, un număr mare de contribuabili, ştiind că se apropie acest moment au venit la ghişeele ANAF”

– Dragoș Doroș, tehnocrat

Mutaţi-vă averile pe offshore acum, până nu se schimbă Constituţia!
Mutaţi-vă averile pe offshore acum, până nu se schimbă Constituţia!

N-o să găsiți pe listă nume din „Panama Papers”, decât cel mult întâmplător. Doar prostovani care n-au auzit de offshore, începând cu „peștii mari” care fac „business pe persoană fizică”, gen Negoiță sau Prigoană.

Ce-i de găsit?
– Pe unii care nu știau că au bani de dat (pentru ei e bine, au acum o șansă să afle).
– Pe unii care știau dar se codeau să plătească (iar de acum vor sta la coadă – scuzați calamburul).
– Pe unii cărora, și dacă știau și dacă nu, oricum nu le pasă (cai, bicicletă).
– Pe unii care ar plăti dar n-au banii (se hrănesc cu rădăcini).
– Pe unii cărora impozitul le-a fost impus aiurea (de exemplu pentru că angajatorul a reținut dar n-a virat contribuțiile).
– Pe unii care și-au luat câmpii (nu mai vor să audă nimic de țărișoară).
– Pe unii care au murit (de infecții intraspitalicești etc.)

Ultima e foarte serioasă, ce altceva să însemne decât că se așteaptă să fie sunați de neamurile și vecinii defuncților, care să le pună lista în ordine?
*Nu mai bine îi listezi pe toți, așa, ca să fii sigur?

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou