Riscograma

Orice, dar nu încercaţi iar să redresaţi economia!

Ghid de supravieţuire în criză pentru managerii incompetenţi.

Costum, cravată, capul sus tot timpul! Asta e eticheta corporatistă, asta înseamnă respect. Nu contează dacă ai sau nu bani de salarii, nu contează că şefuleţii pleacă seara cu portbagajele pline şi că toată lumea ştie asta. Tu nu ştii, nu e treaba ta.

Ajutor de stat e semnul politicii fiscale bezmetice
Ajutor de stat e semnul politicii fiscale bezmetice

Sssst! Nu contează nici măcar că nu ştii să faci mai nimic pe postul tău. Alte calităţi trebuie să aibă un manager: să obţină încrederea acţionarilor şi să ştie să delege. Uite, de exemplu, problema cu banii de salarii o poţi delega contabilului: „Du-te la bancă şi fă să le placă cifrele”. Problema cu portbagajele pline o delegi portarului. În şoaptă, să nu te-audă nimeni. Nici măcar portarul.

Ai încredere că-şi vor face treaba. I-ai ales dintre cei mai buni şi răspund cu capul, nu? Când o dau în bară, mai schimbi din ei şi îţi salvezi scaunul. Treaba ta e să ai viziune. Vezi capătul tunelului? Uită-te bine la el şi aşteaptă! Gravitaţia te duce acolo.

Și încă ceva: fără idei revoluţionare, nu vei face decât să încurci şi mai rău!

Susţinut aproape din toate părţile, cel mai periculos mit e pe cale să dea României lovitura de graţie. Cică statul trebuie să ajute la relansarea economiei. Doamne-păzeşte! Păi nu încearcă asta de un an şi jumătate? Și uite unde am ajuns. Economia privată şi-a rezolvat problemele singură, cât a putut. Statul trebuie doar să şi le rezolve pe ale lui, mai bine sau mai prost, şi să nu întindă mâna. Dacă poate să taie din taxe, cu atât mai bine. Restul e gargară.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou