Riscograma
Lucian Davidescu

10 metode pentru a-i prinde pe angajaţii care te fură

Ştii că îţi fură cât să te treacă de profit pe pierdere. Dau vina pe clienţi, pe furnizori, pe spărgători, numai unii pe alţii nu. Iar tu ai dublat paza, ai pus camere şi ai comandat audit financiar sau tehnologic, degeaba.

Da, angajaţii tăi te fură şi dacă nu vrei să ajungi în faliment trebuie să-i prinzi. Reţeta:

1. Business Inteligence. Asociază graficele de productivitate şi cash-flow cu fiecare angajat. Vezi ce se întâmplă când câte unul este în concediu, cine stă peste program etc. Găseşte cauzele posibile ale fiecărei variaţii de inventar şi îngustează-le până ai un nume.

2. Investigaţie. Caută-ţi propria marfă pe piaţă. Răscumpăr-o sistematic şi stabileşte o metodă de urmărire pentru a descoperi filiera.

3. Rotaţie pe post. Hoţii au nevoie să-şi acopere urmele constant.Mută-i din post şi adu pe câte cineva nou, care să înveţe despre ce-i vorba. Nu accepta scuze de genul: doar eu post să fac asta. Interesul tău este să ştie cât mai mulţi.

4. Audit surpriză. Fă inspecţii neanunţate. În felul ăsta, hoţii nu vor avea timp să acopere cu facturi sau documente găurile din inventar.

5. Track-record. Verifică istoricul angajaţilor în afara firmei. Sună-i pe foştii patroni pentru referinţe.

6. Recompense. Premiază-i pe turnători şi promite-le confidenţialitatea. Deschide şi o linie anonimă
prin care să poţi primi informaţii

7. Aministie. Oferă-le ocazia să aducă înapoi ce au furat, cu promisiunea că nu vor păţi nimic dar că pentru restul se vor face controale severe.

8. Sistem de împrumut. Dacă vinzi obiecte de uz personal sau unelte, dă-le angajaţilor posibilitatea să ia acasă, pe semnătură, câteva modele. În felul ăsta scade tentaţia de-a fura obiecte care le sunt necesare doar o dată.

9. Screening. Verifică dacă venitul angajaţilor corespunde cu stilul de viaţă. S-ar putea ca BMW-ul ‘de la tata’ să fi fost luat, totuşi, din banii tăi.

10. Ameninţare. Nu păstra confidenţialitatea. În cazurile descoperite, fă-i hoţului cât de multă publicitate negativă poţi.

16 comentarii
dAImon

3 si 8 mi se par cele mai corecte. Pentru ca niciun angajat nu este de neinlocuit, si metoda imprumutului este o modalitate faina sa-i multumesti.

Victor

Macar e imbucurator pt Romania ca aici cu tot cu erori si cu „pierderile” din vina furnizorilor nu se aduna decat 10% (angajatii – daca tot sunt hoti – macar sunt mai destepti si controleaza mai bine furnizorii).

viorel viman

TOTUL ESTE FOARTE INTERESANT.

totedati

metoda numărul 11:

fură şi tu în rând cu ei … la sfârşitul fiecărei zile se împarte prada … ce, şefii nu au voie? de când fură doar angajaţii mici, vânzătorii?

valabil în special prin baruri, benzinării etc …

cristi

In ultimii 2 ani pe fondul crizei economice in supermarketurile din tara a crescut ingrijorator fenomenul de furt si pierderi provocate de proprii angajati.Prin urmare firmele si-au facut propriul plan de lupta pentru a stopa pierderile imense pe care le produc angajatii.Nereusind acest lucru au considerat ca cel mai bine e sa angajeze o firma de detective particulari pentru a face acest lucru pentru ei.Astfel firmele de detectivi s-au inbogatit de pe urma acestui fenomen,acestia avand un comision exorbitant de mare ajungandu-se la sute de mii de euro pentru 3 luni de contract.Pererea mea si a multora este ca aceasta suma nu e justificata astfel ajungem la propunerea mea.

Eu in 3 luni de zile am schimbat tot sistemul de lucru la un lant de supermarketuri si am stopat furturile cu 90% si pierderile cu 70% ceea ce inseamna enorm de mult daca tinem cont ca impreuna cele 2 aduceau un deficit de peste 1 mil de euro anual.

Prin mine costurile dumneavoastra ar fi enorm de reduse deoarece nu reprezint nici o firma de detectivi .

Daca dumneavoastra intampinati aceleasi probleme ca celelalte firme si doriti stoparea lor dar bugetul nu va permite sa angajati o firma de detectivi particulari atunci eu sunt solutia pentru dumneavoastra.

Contact:

[email protected]

ard

E destul de greu angajati (sefu) trebuie sai surprinda in momentul actiuni pe hotii. Nu mere cu ca ce sa spus anterior pt. ca ii influenteaza si pe cei noi, plus de asta trebuie controlati la iesire din unitate. fara probe nu are valoare nimic caci te pote duce hotul la acuzatie de hartuire si atunci sa vezi….

anonim

sunteti egoisti si doar voi sunteti de vina pt ceea ce vi se intampla ….voi ati putea sa traiti doar dintr-un salariu de nici 5 milioane lei vechi,iar spaga sa fie si aia impartita cu patronul,este normal si corect???cum sa nu furi in Romania cand oferiti salarii de nimic!!!

eu

in romania n-ai ce sa ii faci angajatului care fura. codul muncii il protejeaza foarte tare, stie ca niciodata nu poti recupera banii de la el. iar daca fura de fata cu patronul, apoi vrea sa plece, nu-i trebuie decat o plangere la 112 pentru sechestrare si vine militia si il conduce afara, ca dovada a libertatii… asta e romania, tara in care angajatul poate fura oricat, protejat de organele statului…

MIA

>in romania n-ai ce sa ii faci angajatului care fura.

Hmmm … nu vreau sa stirnesc "flame" inutil, dar se poate si ceva dovezi ?

bsai

in primul rand nu uitati ca suntem romani (vezi istoria formarii poporului)

in al doile rand: daca iti bati joc de el (salarii,etc) asa te va trata si el

in al treilea rand: totul pleaca de la varf, fiecare fura cum poate (din pix sau gainarii)

Ion

Din acest motiv angajatul trebuie speriat cat de mult se poate ! Daca nu li se da un exemplu , vor fura ! Trebuie sa ii distrugi viata ! Sa vina cu frica-n san la servici ! Daca stii ca un angajat te fura , ii scazi din salar de doua ori ce ti-a furat , gasesti tu un motiv.

Daca nu il intimidezi va fura in continuare ! Cea mai buna metoda este sa ai un informator + multe camere de supraveghere astfel incat sa il prinzi cu matza-n sac !

Intr-o societate comerciala treaba sta cam asa : ori esti parsvi si iti tii angajatii la respect ori esti bun , bland , prietenos si ei ajung sa fie parsivi astfel incat te vor aduce in pragul falimentului!

Asa ca nu va mai intrebati voi de ce suntem noi patronii parsivi ! Daca cineva are un salar de 5 milioane si nu ii convine sa plece in alta parte daca se simte subapreciat dar sa nu uite totusi de piata muncii .

eva

de multe ori se intampla ca "turnatorul" firmei sa fure cel mai mult. pe principiul hotul striga hotii.

Mihai Stan

Sotia mea are cateva magazine de telefoane celulare: tentatia banilor este foarte mare si am avut probleme cu multe angajate.

Pe de alta parte, eu lucrez cu agenti imobiliari, unde tentatia este cel putin la fel de mare. Trebuiesc mereu verificari, verificari, verificari.

simo

Dar oare,un angazat te poate fura si in timpul inventarului?va rog tare mult sa.mi dati un raspuns!

Lia Da

f bun articol! de acord cu tot ce spune aici!