Riscograma
Lucian Davidescu

5 lucruri pe care le decontează acum guvernul şi cum s-a stricat mecanismul stimulentelor

„Greaua moştenire” e de vină întotdeauna. De obicei, acuzaţia apare când se schimbă o guvernare. Iată că acum a apărut în interiorul aceleiaşi guvernări.

Trezorierii Pogea şi Vlădescu n-au rezolvat problema stimulentelor pentru funcţionarii-care-urlă-“baa-nii!”, admite trezorierul Ialomiţianu. Tehnic, e adevărat. Practic, e o scuză tristă. Iată ce se întâmplă de fapt:

1. Guvernul decontează acum propria minciună. Trebuia ca o parte din stimulente să fie incluse în salariu încă de la începutul anului trecut. Asta ar fi însemnat o scădere de salarii în an electoral. Nu s-a întâmplat.

2. Guvernul decontează acum propria ticăloşie. Funcţionarii au fost păcăliţi – fiecare categorie în parte – că ei sunt privilegiaţi şi nu vor fi afectaţi de tăieri. Nu s-a întâmplat. Legea salarizării unitare, care ar fi tranşat corect problemele, a fost încuiată într-un sertar.

3. Guvernul decontează acum propria incompetenţă. Dacă ar fi anticipat măcar la un nivel minimal ce urmează să se întâmple, ar fi găsit din timp o formulă prin care salariile să fie reajustate corect. Nu s-a întâmplat.

4. Guvernul decontează acum propria lipsă de autoritate. După ce i-ai minţit, bugetarii nu mai sunt dispuşi să accepte nicio promisiune. După ce ai lovit pe toată lumea fără discriminare, nici cei care ar avea teoretic de beneficiat de pe urma austerităţii – contribuabilii privaţi – nu te mai susţin.

5. Guvernul îşi decontează acum propria inerţie criminală. De fapt, toate guvernele ultimilor zece ani au evitat să reformeze mare lucru şi doar au cârpit pe-ici-pe-colo, într-o inerţie care mai devreme sau mai târziu urma să ducă la dezastru.

Cu protestele de acum, funcţionarii sunt doar ceva mai iuţi decât contribuabilii – care intră în grevă fiscală puţin câte puţin – sau decât colapsul total al finanţelor publice, care este mai aproape decât ar părea.

Update: Cum s-a stricat mecanismul stimulentelor

Până acum, sporurile şi stimulentele acordate în administraţia centrală au fost o formă de-a camufla creşterile salariale din sectorul bugetar. Însă atunci când cheltuielile salariale totale s-au apropiat de 10% din PIB iar bugetul n-a mai putut să le acopere, sporurile şi stimulentele au devenit principala ţintă a tăierilor. Anul trecut, planul agreat de Guvern şi FMI a fost ca o parte dintre bonificaţii să fie inclusă în salarii, iar altă parte să nu mai fie acordată deloc. Noile veniturii erau stipulate clar în legea salarizări unice.
În realitate, legea salarizării unice n-a mai fost aplicată, iar angajaţii au rămas doar cu salariile de încadrare.

Cât câştigă, de fapt, angajaţii din Finanţe: În luna aprilie, pentru care toate ministerele au fost obligate să publice date despre venituri, cei aproximativ 1.400 de angajaţi din aparatul central al ministerului aveau un salariu mediu brut de încadrare puţin peste 1.800 de lei şi un stimulent mediu de încă aproape 2.100 de lei, ceea ce înseamnă un venit mediu total de 3.900 de lei brut, adică un salariu net de 2.700 de lei. După tăierea salariilor de bază cu 25% şi pierderea stimulentelor, angajaţii de la Finanţe ar fi rămas cu o medie de 1.350 de lei brut, ceea ce înseamnă puţin sub 1.000 de lei net. Adică, cu 63% sub nivelul lunii iulie.

Unde au dreptate sindicaliştii: Scăderea de venituri a fost mai mare de 25%, iar veniturile ultimei luni au fost mai mici decât cele cuvenite.

Unde greşesc sindicaliştii: Au crezut că reducerea de 25% va fi aplicată doar la salariul de bază, motiv pentru care au insistat pentru perpetuarea sistemului de stimulente.
Unde are dreptate Guvernul. Stimulentele nu erau acordate cum ar fi trebuit, după merite şi responsabilităţi, ci aproape uniform.

Unde greşeşte Guvernul. Eliminarea fără discriminare a stimulentelor face ca scăderile cele mai mari de venituri să apară tocmai în cazul inspectorilor de teren.

Cum poate degenera situaţia. Faptul că Guvernul a cedat în faţa angajaţilor de la Guvern a îndepărtat riscul cel mai mare – blocarea încasărilor la buget – dar a deschis cutia Pandorei: un val de proteste, mai mult sau mai puţin justificate, din partea tuturor categoriilor de bugetari.

Cum se poate rezolva situaţia. Grila de salarizare este soluţia standard folosită în majoritatea ţărilor UE şi impusă de Fondul Monetar Internaţional. Aplicarea legii salarizării unitare, al cărei termen este acum 2011, dar pentru care nu s-a ajuns la un acord final, este singura soluţie pe termen lung.

8 comentarii
leo

sincer eu nu inteleg cine are interesul sa mediatizeze atat scaderile de venit ale bugetarilor (poate doar opozitia si vad ca are o pozitie media destul de importanta).
Cand o sa vad si eu in mass media o stare de normalitate ????
Prietene nu mai plange atat bugetarii, pe tine (daca lucrezi la privat) cine te plange. Nu vezi ca esti ipocrit.
In final sincer sunt un mare fan al blogului tau dar asta ma scoate din minti.

VictorCh

"Dacă ar fi anticipat […] ar fi găsit din timp o formulă…"

Hm! Stiu si eu daca CHIAR ar fi gasit-o?

(Nu ca in principiu POATE n-ar putea fi nicidecum gasita, ca n-ar exista – asta nu stiu – da' s-o si descopere"astia"?!? Si s-o si aplice? Hm!)

Lucian Davidescu

@leo

Unde vezi că-i plâng pe bugetari? Poate doar după principiul "cine nu-i cu noi e împotriva noastră".

@VictorCh

Onest vorbind, formula era să piardă deliberat alegerile din 2009 – şi poate pentru totdeauna – dar să lase în urmă o ţară (mai) reformată. Țărăniştii au făcut asta şi a fost bine.

Nu mă interesează gargara că "nu se poate aşa ceva", dacă nu vor – doar nu m-apuc eu să pup politruci pe frunte. Să le fie de bine! Ăilalţi tot or să se întoarcă, dar am mai pierdut şi timpul în loc să facem ceva.

seth

@ Nu-i plange nimeni pe privati pentru ca nu sunt sindicalizati. In plus, nu sunt toti de plans. Nu cred ca toata incompetenta s-a refugiat in sectorul public si nu a ramas nimic pentru mediul privat…Eficienta si competenta se declina caz cu caz, de la angajat la angajat. Din pacate, nimeni nu e atent la acest detaliu.

ova

Greaua mostenire a guvernului Boc_x, nu este cumva de la guvernul Boc_x-1 , iar guvernul Boc_x-1 nu a mostenit de la Boc_x-2 ?

Cum naiba se face ca un guvern care nu si-a dovedit in nici un fel posibilitatea de a mai pune frana crizei si inflatiei in Ro, este totusi in functie cu mici schimbari, probabil ca asta e viziunea dl presedinte de stabilitate sau dorinta unor lideri politici de a ramane in functii chiar daca masina a luat-o la vale fara frane .

mobutu

Cred ca e o neintelegere de termeni/declaratii.

Politrucii n-au zis niciodata ca o sa scada VENITURILE cu 25% … au zis ca o sa scada SALARIILE cu 25%.

Concomitent cu asta au zis ca nu se mai dau sporuri/prime/stimulente/blabla.

Deci era la mintea cocosului ca se va ajunge aici … dar cretinii de bugetari au crezut ca VENITURILE (SALARIU+SPOR/PRIMA/STIMULENT) VOR SCADE CU 25%.

Wrong.

totedati

sincer eu cred că pur şi simplu au uitat de ei! au tăiat, dobitoci cum sunt nu le-a trecut nici o secundă prin cap că vor fi venituri reale de trei ori mai mici, că se va ajunge la limita subzistenţei la categorii salariale care totuşi aveau ceva mai multe pretenţii de la funcţia pe care o ocupă, nu sunt chiar neicanimeni, au studii, facultăţi!, că va trebui urgent mers mai departe şi continuată reforma, adoptată legea salarizării unitare şi revenit cât mai repede la salarii cât de cât decente …. dacă nu a protestat nimeni AU UITAT DE EI!

au zis LAS CA MERGE ȘI AȘA! cât? ce mai contează! vom vedea! pe ăştia i-am rezolvat, avem alte probleme!

pur şi simplu! din reacţiile lor asta am priceput, nu aveau nici o intenţie de a le creşte cât de cât din timp! deabia acum se apucă iar de analize, evaluări, să mai crească salariile pe ici pe colo, nici ei nu ştiu cât si pe unde … şi dacă nu ştiu cât şi cui mai bine nu le cresc deloc! se agaţă ca disperaţii de principii şi criterii de performanţă şi evaluări, dar astea trebuiau făcute de mult! acum cu presiunea blocării trezoreriilor statului în toate judeţele numai de evaluări calme şi detaliate/corecte nu va fi timp! la fel de inteligent cum au taiat salariile la fel vor pune ceva în plus pe unde vor putea, alandala, enervând mai multă lume, anulând ideea de reformă, crescând iar cheltuielile nejustificat pe ici pe colo, şi presiunea pentru noi tăieri de cheltuieli în viitor pe unde se va putea …

altfel spus până acum nu era nici o urgenţă … ar fi trebuit ca cei de la trezorerie să îşi faca treaba în mod eficient până mureau de foame! se va respecta legea! urlă boc cel mic bătând cu pumnii minusculi în masă!

din păcate din cauza foamei si urgeţei creşterii cât mai rapide a veniturilor salariaţii de la finanţe fac greşeli una după alta, acceptă orice, orice soluţie numai să le dea mai mulţi bani ACUM!

uită că lupta pentru creşterea veniturilor trebuie dată de pe poziţii pricipiale, că principala lor preocupare a trebui să fie eliminarea factorului politic, stimulentele date de ochi frumoşi! ar trebui să dea lupte corp la corp, pe baricade, fără milă si compromisuri împotriva celei mai mici forme de control politic!

eu aş merge pe o formă radicală, stimulente zero! funcţia e cea care îmi dă dreptul la acel venit nu evaluările şefilor! funcţia cu criterii clare de performanţă, am dovedit că am performanţă, am dreptul la funcţie şi la venitul corespunzător!

iar odată ocupată funcţia performanţa e cerinţă de bază a funcţiei, nu când am noroc din an în paşti! zi de zi trebuie să confirm! dacă nu pot, zbor din funcţie şi altul mai capabil îmi ia locul!

mi se pare aiurea ideea că ocupi un post dar faci performanţă numai când ai chef! adică îţi faci treaba din când în când … numai în românia poate fi considerat normal aşa ceva!

ce vor angajaţii de la finanţe pe termen lung se va întoarce împotriva lor la fel ca până acum pentru că performanţa e evaluată de şefii pusi pe criterii politice iar criteriile de evaluare se vor schimba după cum va bate vântul politicii de cadre!

iar despre cele 8 ore legale de lucru, au uitat toţi! vor mai mult de lucru, să se lucreze mai multe ore!? 2 schimburi? ok! SĂ ANGAJEZE MAI MULȚI OAMENI! PRIN LEGE E ILEGAL SĂ FORȚEZI PE CINEVA SĂ LUCREZE MAI MULT DE 8 ORE PE ZI!

iar munca forţată, peste cele 8 ore legale de lucru a devenit ceva normal, chiar în instituţiile statului! statul e cel mai mare angajator care încalcă acest drept elementar, maxim 8 ore de lucru pe zi!

VictorCh

"Trebuia ca o parte din stimulente să fie incluse în salariu încă de la începutul anului trecut. Asta ar fi însemnat o scădere de salarii…"

Presupun (nu stiu cu certitudine, este doar o presupunere logica) ca in realitate ar fi insemnat o CRESTERE a salariilor, dar o diminuare a VENITURILOR.

@ totedati:

"se va respecta legea! urlă boc cel mic bătând cu pumnii minusculi în masă!"

CORECT! EXACT cum a fost respectata legea salarizarii profesorilor! (Stie cineva sa fi fost abrogata intre timp? Dupa cunostintele mele, NICI MACAR ASTA n-au facut, ci AU LASAT-O IN VIGOARE, continuand s-o incalce!

"…salariaţii de la finanţe fac greşeli una după alta, acceptă orice, orice soluţie numai să le dea mai mulţi bani ACUM!"

TARE cred ca NICI DUMNEATA n-ai fi procedat altfel DACA TI-AR FI FOST FOAME (CU ADEVARAT)! Daca ai fi fost in pericol de a-ti pierde acoperisul de deasupra capului dumitale si al copiilor dumitale – LA PROPRIU, in realitate, nu in interminabile discutii teoretice.