Riscograma

Cum trebuie să arate o viziune economică

Orice încercare de-a cârpi sistemul fiscal actual nu poate duce decât la colaps. Dar soluţii există.

Cotă unică sau impozit progresiv?

Cum să construiești o națiune: rețeta rapidă
Cum să construiești o națiune: rețeta rapidă

Răspunsul este simplu: nici una, nici alta. Zero!

Nicăieri bogaţii nu plătesc “impozit progresiv”. El este rezervat săracilor şi clasei mijlocii.
În România, aşa-zisa cotă unică este de fapt un impozit progresiv cu cotă maximă pentru cei care mărturisesc că îşi obţin veniturile din muncă, astfel:
Pentru salariul minim, cota de impozitare a muncii este 40%.
Pentru salariul mediu, cota de impozitare a muncii este 45%. Cei cu salarii mai mari plătesc o cotă de 45% dacă vor. Apoi impozitul începe să scadă.
Însă veniturile cu adevărat mari nu intră deloc în acest regim.
Cei care, de exemplu, câştigă un milion de euro pe an plătesc un impozit legal de 16%, dacă vor. Dacă nu vor, nu plătesc nimic! Impozitul progresiv nici nu i-a atins şi nici nu-i va atinge vreodată
Numai că nici cei din clasa mijlocie şi nici măcar săracii nu mai sunt proşti şi nu mai vor să plătească biruri degeaba. Ăsta este motivul pentru care vedem din ce în ce mai puţine contracte de muncă încheiate. Poveştile cu înăsprirea Codului Muncii, dacă sunt adevărate, vor avea efecte doar pe termen foarte scurt. Până când toată lumea va descoperi cât este de uşor să încasezi bani perfect legal, scurtcircuitând statul cu totul.

Acum, taxarea muncii este între 40 şi 45%. Dacă impozitul de 16% (din salariul brut) ar fi eliminat cu totul, taxarea ar scădea la 33-35%. În continuare, ar fi prea mult pentru a stimula declararea veniturilor şi deci pentru a acoperi cheltuiala cu pensiile. Singura şansă pentru ca lucrurile să fie cu adevărat reparate este ca balastul impozitării-de-dragul-impozitării să fie îndepărtat cu totul, iar totalul contribuţiilor sociale să fie redus la maximum 25-30%.

Ghici care e cea mai productivă țară din UE!
Ghici care e cea mai productivă țară din UE!

Cum va fi acoperit deficitul bugetar rezultat?

O parte a fost deja acoperită de mărirea TVA. “Acoperit” este un fel de-a spune, pentru că banii s-au risipit, însă nu este cazul ca TVA să mai fie redusă până când nu e rezolvată problema taxării muncii. O parte poate fi acoperită prin creşterea agresivă a impozitelor pe proprietate. Poate ar fi oportun ca dezbaterea “cotă unică sau impozit progresiv” să se mute în această zonă. Altă parte trebuie acoperită prin tăierea masivă a cheltuielilor publice.

Cum să creştem încasările bugetare de la 32% la 38% din PIB?

Ce merita să copiem după Taiwan
Ce merita să copiem după Taiwan

În primul rând, întrebarea trebuie formulată corect: Cum să facem să reducem sumele lăsate în economie de la 68% la 62% din PIB?
Caz în care răspunsul devine foarte simplu: La ce bun să le micşorăm? Nu mai bine le mărim?


Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou