Riscograma
Lucian Davidescu

Cum trebuie să arate o viziune economică

Orice încercare de-a cârpi sistemul fiscal actual nu poate duce decât la colaps. Dar soluţii există.

Cotă unică sau impozit progresiv?

Răspunsul este simplu: nici una, nici alta. Zero!

Nicăieri bogaţii nu plătesc “impozit progresiv”. El este rezervat săracilor şi clasei mijlocii.
În România, aşa-zisa cotă unică este de fapt un impozit progresiv cu cotă maximă pentru cei care mărturisesc că îşi obţin veniturile din muncă, astfel:
Pentru salariul minim, cota de impozitare a muncii este 40%.
Pentru salariul mediu, cota de impozitare a muncii este 45%. Cei cu salarii mai mari plătesc o cotă de 45% dacă vor. Apoi impozitul începe să scadă.
Însă veniturile cu adevărat mari nu intră deloc în acest regim.
Cei care, de exemplu, câştigă un milion de euro pe an plătesc un impozit legal de 16%, dacă vor. Dacă nu vor, nu plătesc nimic! Impozitul progresiv nici nu i-a atins şi nici nu-i va atinge vreodată
Numai că nici cei din clasa mijlocie şi nici măcar săracii nu mai sunt proşti şi nu mai vor să plătească biruri degeaba. Ăsta este motivul pentru care vedem din ce în ce mai puţine contracte de muncă încheiate. Poveştile cu înăsprirea Codului Muncii, dacă sunt adevărate, vor avea efecte doar pe termen foarte scurt. Până când toată lumea va descoperi cât este de uşor să încasezi bani perfect legal, scurtcircuitând statul cu totul.

Acum, taxarea muncii este între 40 şi 45%. Dacă impozitul de 16% (din salariul brut) ar fi eliminat cu totul, taxarea ar scădea la 33-35%. În continuare, ar fi prea mult pentru a stimula declararea veniturilor şi deci pentru a acoperi cheltuiala cu pensiile. Singura şansă pentru ca lucrurile să fie cu adevărat reparate este ca balastul impozitării-de-dragul-impozitării să fie îndepărtat cu totul, iar totalul contribuţiilor sociale să fie redus la maximum 25-30%.

Cum va fi acoperit deficitul bugetar rezultat?

O parte a fost deja acoperită de mărirea TVA. “Acoperit” este un fel de-a spune, pentru că banii s-au risipit, însă nu este cazul ca TVA să mai fie redusă până când nu e rezolvată problema taxării muncii. O parte poate fi acoperită prin creşterea agresivă a impozitelor pe proprietate. Poate ar fi oportun ca dezbaterea “cotă unică sau impozit progresiv” să se mute în această zonă. Altă parte trebuie acoperită prin tăierea masivă a cheltuielilor publice.

Cum să creştem încasările bugetare de la 32% la 38% din PIB?

În primul rând, întrebarea trebuie formulată corect: Cum să facem să reducem sumele lăsate în economie de la 68% la 62% din PIB?
Caz în care răspunsul devine foarte simplu: La ce bun să le micşorăm? Nu mai bine le mărim?


13 comentarii
dezGusty

Intrebarea finala… "nu mai bine sa le marim?"

Deci sa incasam mai putin la buget… pentru ca avem o clasa politica si o populatie atat de bine educata economic incat se va imbratisa de partile implicate o reforma reala, in urma carora vom avea cheltuieli corespunzatoare veniturilor?

Credeam ca autorul blogului a trecut de varsta naivitatii… 🙂

Logosfera.ro

Daca se adauga si TVA-ul (prin care saracii si cei din clasa de mijloc platesc impozitele celor bogati) la povara fiscalanivelul de taxare in Romania variaza intre 57,5% si 79,5% http://www.logosfera.ro/2010/11/tva-egal-impozit-

Lucian Davidescu

@dezGusty

Fi mai clar, te rog

@Logosfera.ro

De mult voiam să scriu de treaba asta, mulţumesc că mi-ai amintit 😀

@Tudor

Hm, chiar nu ştiam de nenea ăsta, dar sunt în bună parte de acord cu ce zice

dezGusty

@Lucian Davidescu:

Banuiesc ca e destul de evident ca tara nu isi poate permite sa reduca taxele, sau nivelul de colectare. Nu cu nivelul actual al cheltuielilor cel putin. Pentru reducerea cheltuielilor ar fi nevoie de inlocuirea aparatului de stat curent cu unul mult mai suplu si eficient, unul bazat pe comptente, nu pe afilieri politice. Evident, inseamna luarea unor masuri antipopulare.

Si dupa guvernarea taranista care a platit pretul politic pentru starea in care a adus tara guvernarea dinaintea sa, nu avem nici clasa politica care sa fie catusi de putin interesata de reformare rapida si eficienta. Pentru ca oamenii politici sunt in politica nu din spirit de patriotism, sau pentru binele general, ci pentru putere politica si pentru binele propriu.

Iar electoratul tarii (ca si electoratul din majoritatea locurilor de pe mapamond) nu are educatie economica, sau o memorie mai lunga de 1-2 ani, de unde si succesul pomenilor electorale si schimbarea conducerii politice la fiecare 4 ani pe principiul "cu aia dinainte era mai bine".

Vezi posibila o reducere a colectarii in asemenea conditii?

Lucian Davidescu

@DezGusty

"tara nu isi poate permite sa reduca taxele"

Confunzi ţara cu statul

Statul (în forma actuală, porcină) nu îşi poate permite să reducă taxele

Țara nu îşi poate permite să NU reducă taxele

E un conflict, admit

Doar unul va supravieţui

Alex Nicolin

Conform principiului autonomiei fiscale si administrative cred ca taxele pe proprietate ar trebui stabilite si incasate de administratiile locale. Cresterea sau scaderea singure nu sunt alternative viabile. Un principiu sanatos ar fi ca taxele sa fie complet transparente, in sensul ca pentru fiecare serviciu oferit de stat, taxa corespunzatoare sa mearga direct catre acest serviciu. Mai mult de-atat, cel putin o parte din taxe ar trebui sa fie optionale, la fel ca si serviciile pe care le platesc. Taxarea proportionala cu venitul sau cu marimea sau valoare proprietatii mi se pare complet arbitrara, pentru ca reflecta capacitatea mea de a plati, si nu nevoia mea de a primi servicii din partea statului. In practica, un astfel de sistem fiscal ar fi puternic regresiv.

dezGusty

@Lucian Davidescu:

(offtopic) cred ca nu merge abonarea la comentarii.

Pongo

Impozitul pe proprietate e o forma de nationalizare. Ceea ce poate nu e rau, cei care au facut ceva in tara asta, in mod cinstit, ar avea in sfarsit clar in fata optiunea alegerii intre a ramane aici sau a muta marfa in tzari mai normale la cap. Oricum, deja drumul este deschis, proprietatile sunt taxate diferentiat fara legatura cu valoarea lor ci in stransa legatura cu principiul socialist ca daca esti "proprietar" asupra mai multor bunuri , atunci in mod sigur ai asuprit poporul.

VictorCh

"…creşterea agresivă a impozitelor pe proprietate."

1. Asta nu ar insemna "penalizarea" celor care acumuleaza in favoarea celor care "prapadesc" tot castigul?

2. Asta nu ar insemna ca periodic (probabil anual) sa fie "taxata" iar si iarasi aceeasi entitate, pana cand proprietarul sau decide ca e in interesul sau sa renunte la respectiva proprietate – sau s-o transfere intr-o tara cu impozitare mai chibzuita?

Radu

@VictorCh

Depinde de ce nivel au aceste impozite. In SUA impozitele pe proprietate sunt intre 1-2%, ceea ce nu e considerat abuziv. La fel si cu impozitul pe avere (wealth tax) in Elvetia. Civilizatia se plateste, si pretul civilizatiei sunt taxele si impozitele (stabilite in mod democratic "No taxation without representation")

La fel si cu taxele pe mostenire, ajuta impotriva plutocratiei si dinastiilor parazitice, si de aceea chiar fondatorii SUA le-au promovat. Dar Bill Gates nu va plati nici o taxa pentru ce lasa mostenire la copii, pentru ca el nu vrea sa aiba copii paraziti. Va dona 99.95% din averea lui, si le va lasa doar 10M de caciula (ca in SUA primii 7M la mosteniri nu sunt impozitati, si pana moare Bill Gates va ajunge nivelul la 10M), detalii la http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-2

ionut

"Civilizatia se plateste, si pretul civilizatiei sunt taxele si impozitele (stabilite in mod democratic “No taxation without representation”)"

Cat de spalat trebuie sa ai creierul sa consideri talharia civilizata?

Radu

@Ionut

Deci tu te-ai simti mai liber intr-o tara fara taxe (precum Somalia, poate mai exista si alta dar eu nu cunosc) decat intr-una civilizata, cu taxe stabilite in mod democratic (ca Elvetia, Germania)? De gustibus non disputandum…