Riscograma
Lucian Davidescu

Să se dea câte un miliard de euro, să ajungă la toată lumea

Singura decizie adevărată luată de şefii de state din zona euro (aia proastă) este pusă în aplicare în forţă.

500 de bănci europene au împărţit 500 de miliarde de euro proaspăt tipăriţi de BCE într-o primă şarjă, operaţiune care a depăşit chiar şi cele mai „optimiste” aşteptări. După ce băncile au căpătat printre dinţi promisiunea că nu vor mai fi puse să suporte costurile unei restructurări a datoriilor, BCE speră ca măcar o parte din bani să sfârşească în licitaţiile pentru titluri de stat.

Slabe speranţe! Cu toate garanţiile că factura va fi plătită de contribuabili, băncile au nevoie de bani pentru a-şi cârpi găurile deja existente prin bilanţuri. Și vor mai absorbi multe asemenea lovituri de bazucă până când vor avea cu adevărat exces de lichiditate. Programul de lichiditate TARP, de peste Ocean, sugerează care ar putea fi deznodământul: Băncile vor ţine banii ca pe sfintele moaşte iar efectul injecţiei se va vedea doar în preţurile de pe bursă şi în rezervele de cash ale companiilor.

Pe scurt, pentru bănci, burse şi cursul euro, veştile sunt deocamdată bune. Pentru contribuabili, perspectivele sunt triste.

12 comentarii
Ștefan A.

– In luna februarie a anului urmator are loc urmatoarea injectie de euroi prin aceiasi metoda . 🙂

E deja planificat la BCE .

– Bancile italiene au primit 116 miliarde euro prin licitatia de ieri .

PS . Cum la italieni foamea era mare dar garantia oferita in schimb era cam "saraca" din start , cu o saptamina in urma guvernul italian a facut un decret de urgenta prin care statul garanteaza100% toate emisiunile de bond , actiuni bancare . Asa, bancile italiene au pus pe masa mult mai multe "bunatati" in schimbul banilor . La un raport de cam 110-120 miliarde garantii pentru 100 miliarde imprumutate . De remarcat cum "planificarea comuna" banci -guverne si din timp , joaca un rol strategic fundamental . Cetateanul de rind nu intra in obiectivele aceste planificari . Eventual ca "victima colaterala" dar la razboi e ca la razboi .

Radu Ionescu

Intrebarea de baraj este cati oameni din popor sunt stiu, inteleg si sunt revoltati de ce se intampla? Io cred ca tot finala de la Vocea Romaniei este mai importanta

http://horea-m-analizatehnica.blogspot.com/2011/1

Asa

Inflaţia e cea mai la îndemână taxă.

Să tipărim bani fără număr, dar vezi, suntem "băeţi" buni şi o facem doar 3 ani.

Asta nu rezolvă însă problema deficitelor imense, care vor creşte în continuare. Şi nu se va rezolva niciodată nimic atâta vreme cât bancile merg mână în mână cu statul.

jack

da. incepe sa crape batista aia de pe tzambal. de rusine, probabil 🙂

neanelu

pai la cat i-au dat la operatie america , agenturili de rating si bilderbergii pana la urma au cedat psihic si au facut-o asa mai blat sa se faca si madam merkel ca e surprinsa. noua oricum nu au ce sa ne mai faca,nu ne pot surpinde cu nimic ,noi am avut inflatie si 300%,am avut salarii de 50 de dolariluna si la o adica mancam si mai rar si mai eco asa.

Atotnestiutorul

susurel se duce "sistemul financiar" … usurel se observa ca este doar o fatada trista pusa in ochii celor multi de niste bancheri … pana la urma or sa se stranga "creditorii" si or sa vina la tine acasa ( gen .. la guvernul iteliei..greciei) si or sa spuna : "v-am dat bani… vrem banii inapoi.. sau ne dati tara cu care ati garantat pentru banii aia" … suna urat dar catre asta mergem 🙂

@Radu Ionescu – marea majoritate a populatiei nu stie sa scrie in cifre "un milion o mie un leu" …

2012

Se stia ca QE de la BCE va veni. Cel putin la BNR. Alternativa nu exista. Euro e bolnav si in tratament in 2012.

romania inedit

E putin un miliard de euro !

de-a dura lex

sărbători fericite!

stan

@Radu Ionescu

glumesti!! sa zicem ca , ei chiar ar fi inteligenti..si ce …vor sta capra…oamenii macelariti de oamenii legii (inainte sau dupa 89) au facut ei ceva?!! ai vazut tu dinte pentru dinte sange pentru sange?!! io nu….

realitatea este ca , pulimea vrea un stat mai puternic , mai ,,hotarat" sa dea de ,,munca" la toti & sa ii ,,bage la bulau" pe oamenii rai.

inutil sa spunem dorintele pulimii se indeplinesc..si ei sunt acum iobagi.

ps;,,intelectualii" sunt la fel idioti ca si ,,prostimea"…

ionut

Chiar traim vremuri cu adevarat "interesante", in care lesne se observa ca "solutiile" clamate sunt talharia in forma continuata (taxe) si frauda monetara -QE . Ma gandesc ca ar trebui sa ridicam cate o statuie fiecarui falsificator! Daca'i p'asa, nu mai bine inzestram fiecare individ cu tiparnita proprie si am rezolvat problema?

ionut

Anul ce vine sa va implineasca tuturor Marile Sperante

La multi ani!