Riscograma

Să se dea câte un miliard de euro, să ajungă la toată lumea

Singura decizie adevărată luată de şefii de state din zona euro (aia proastă) este pusă în aplicare în forţă.

500 de bănci europene au împărţit 500 de miliarde de euro proaspăt tipăriţi de BCE într-o primă şarjă, operaţiune care a depăşit chiar şi cele mai „optimiste” aşteptări. După ce băncile au căpătat printre dinţi promisiunea că nu vor mai fi puse să suporte costurile unei restructurări a datoriilor, BCE speră ca măcar o parte din bani să sfârşească în licitaţiile pentru titluri de stat.

RCA ieftin: Cine câștigă și cine pierde din mercurial
RCA ieftin: Cine câștigă și cine pierde din mercurial

Slabe speranţe! Cu toate garanţiile că factura va fi plătită de contribuabili, băncile au nevoie de bani pentru a-şi cârpi găurile deja existente prin bilanţuri. Și vor mai absorbi multe asemenea lovituri de bazucă până când vor avea cu adevărat exces de lichiditate. Programul de lichiditate TARP, de peste Ocean, sugerează care ar putea fi deznodământul: Băncile vor ţine banii ca pe sfintele moaşte iar efectul injecţiei se va vedea doar în preţurile de pe bursă şi în rezervele de cash ale companiilor.

Pe scurt, pentru bănci, burse şi cursul euro, veştile sunt deocamdată bune. Pentru contribuabili, perspectivele sunt triste.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou