Aterizarea lina a inceput de mult. Din vara, mai exact.
Dar ma repet.
Urmează aterizarea forţată a zonei euro.
Soarta euro, sau mai exact poziţia sa în lanţul trofic al monedelor forte, va fi decisă săptămâna aceasta, la un summit care va deveni probabil punct de referinţă în istoria Uniunii. Din cum arată lucrurile până acum, soluţia propusă va fi una hibrid, de monetizare a datoriilor pe termen scurt condiţionată însă de austeritate pe termen mediu şi lung. Practic, aproape toată Uniunea Europeană intră treptat în programe tip FMI, de finanţare condiţionată de reduceri de cheltuieli publice.
Doar că în cazul Uniunii Europene nu prea mai există potenţiali finanţatori, după ce China a dat înapoi iar SUA au acceptat să participe doar la finanţarea băncilor. Aşa că Banca Centrală Europeană va face ceea ce jurase că nu va face niciodată: va finanţa datoriile statelor, în schimbul unei promisiuni la fel de iluzorii din partea statelor, că nu vor mai acumula altele noi.
În logica economiei clasice, mişcarea are toate caracteristicile unei aterizări line, însă asta doar dacă nu cumva este prea târziu pentru o aterizare lină. Piloţii pot spera doar să nu aterizeze peste oraş iar pasagerii să scape doar cu oase rupte.
Desigur, nu toate locurile sunt la fel de sigure într-o aterizare. Pasagerii de pe locurile bune scapă cu o sperietură. Cei care au măcar scaune scapă cu viaţă. În cala de bagaje, scapă cine poate şi se poate considera norocos că n-a fost aruncat din zbor pentru a uşura aterizarea.
Ei bine, nu e greu de ghicit cam în ce categorie se găseşte România. În poziţia cinică şi ingrată în care o aterizare pe spate ar avantaja-o mai mult decât una pe burtă.
Inflaţia (care începe cu creşterea masei monetare şi a preţului acţiunilor şi poate culmina sau nu cu creşterea preţurilor de consum respectiv spirala salarii-preţuri) este devastatoare pentru economiile cu monedă unică dar, paradoxal, utilă pentru ţările cu monedă proprie de la frontiera zonei euro. Excesul de bani ar relaxa presiunea pe cursul valutar, pe liniile de finanţare şi ar ajuta chiar la reluarea investiţiilor. La adăpostul unei politici monetare proprii, pentru o vreme leul ar ajuta la consolidarea şi la convergenţa economiei.
Austeritatea, deşi are consecinţe contracţioniste pe termen scurt ajută la rezolvarea problemelor zonei euro, unde statele se obişnuiseră să cheltuiască peste posibilităţi. Pentru România, însă, se întâmplă exact opusul celor descrise în paragraful anterior. Leul ar avea tendinţa să se deprecieze, dobânzile să crească iar investiţiile străine vor deveni chiar mai mici decât dezinvestiţiile, adică plecările de tipul Nokia. Într-o Europă cu mai multe viteze, România ar fi marşarierul.
Scenariul nu este încă 100% cert şi chiar dacă el se va materializa nu e clar dacă zona euro va reuşi să depăşească impasul. Bilanţurile băncilor au găuri a căror mărime încă n-a fost complet evaluată şi care continuă să crească. Însă cu datele de acum, deciziile posibile sunt destul de simple. Cine trebuie să se împrumute pe termen scurt, trebuie să o facă la cele mai mici dobânzi posibile, însă pe termen mediu şi lung – doar cu dobânzi fixe (nu euribor+ceva ci bătute în cuie în nivel absolut). Valutele vor mai oscila destul de violent o vreme, aşa că orice alegere e supusă riscului. Cine are bani de economisit trebuie să se ferească în primul rând de posibilitatea încetării plăţilor şi să încerce să îşi conserve doar principalul, adică suma iniţială. Nici aici nu există garanţii, ci doar strategii conservatoare: de exemplu, plasarea banilor în cât mai multe depozite sau obligaţiuni de valoare mică. Singura monedă care poate fi recomandată este cea necesară scopului în care vor fi cheltuiţi banii.
Un lucru însă devine destul de limpede: fie toată lumea va scăpa cu o parte din bani – cazul inflaţiei, fie doar o parte vor scăpa cu toţi banii – cazul austerităţii. Oricât ar vrea birocraţii europeni să găsească o cale de mijloc, legea graviaţiei are limitele ei.
Aterizarea lina a inceput de mult. Din vara, mai exact.
Dar ma repet.
Să fim serioşi zona euro nu va dispărea iar moneda euro nu va dispărea.S-a cheltuit mult prea mult (timp, efort şi resurse) pentru ca acest proiect masonic să fie înfăptuit.Este primul mare experiment de monedă regională care precede unul din obiectivele Noii Orânduiri Mondiale: MONEDA GLOBALĂ UNICĂ!
Economiile din zona euro sunt zdruncinate şi demolate controlat pentru ca naţiunile să-şi accepte anihilarea totală: Statele Unite ale Europei!REstul sunt valuri emotionale din care cei puternici câştigă iar cei slabi se lasă prostiţi ( cum s-au lăasta prostiţi şi de explozia preţurilor în imobiliare)!Cei care aţi mai urmărit evoluţia cursului euro-dolar american aţi putut vedea cum moneda americană se APRECIAZĂ deşi ştirile uneori sunt extrem de negative (gen somaj mare sau anagajăile din sectorul industrial)!
Din toate aceste fluvii de ştiri negative vor câştiga unii iar alţii vor pierde!Iar după vom vedea o monedă euro puternică şi stabilă chiar dacă acum pare (doar în massmedia dar cine mai are încredere în mass media) că merge spre colaps!
Proiectul Euro nu pica, inca. Austeritatea trebuia adoptada de undeva de prin 2000, de cand fiecare tara care a adoptat Euro trebuia sa respecte, in continuare, acele trei prevederi sfinte din Tratatul de la Maastricht: 3%, 60% si 1,5.
@ThinkAgainRo: Nu stiu ce scoli ai urmat sau cu ce te ocupi, dar cu siguranta ai mult timp liber de-ti tine mintea asa odihnita. Incearca pe viitor sa vi cu argumente mai putin conspirative si sa nu mai folosesti aceeasi sursa idioata si trunchiata: Zeitgeist.
Interesant articol, sper să nu reuşească planul austerităţii. Să sperăm că o inflaţie euro se va produce. De aceea trebuie încurajaţi cetăţenii euro, prin toate mijloacele posibile, să se opună planurilor de austeritate.
@LD
O depreciere a RON-ului ar face Romania mai competitiva. Investitorii straini se muta in China, Ukraina, etc din cauza ca mana de lucru e mai ieftina, nu ca ar avea China sau Ukraina monezi mai tari (China in mod artificial isi tine moneda slaba, cumparand trilioane de dolari, tocmai pentru a atrage investitorii straini).
Daca as fi muncitor de fabrica, mai degraba as accepta o depreciere a monedei de 20% (deci implicit o scadere a salariului meu de 20%) decat sa se mute fabrica cu totul in China, si sa raman pe drumuri.
vezi si
http://www.economicshelp.org/dictionary/c/competi…
Competitive devaluation occurs when a country tries to devalue its currency to increase its international competitiveness. However, this often encourages other countries to also devalue leading to only temporary increases in the competitiveness of exports.
Si in timp ce economia zonei euro face ultimele pregatiri pentru o aterizare dura, guvernul Basescu-Boc se pregateste sa taxeze suplimentar PFA-urile si anunta o crestere econmica pentru la anul .
@Nickmann
Tu eşti unul dintre mitocanii posesor de studii superioare care comentează des aici mai degrabă comentariile decât ideile din articol!Mi-am expus o opinie şi violenţa cu care m-ai jignit indică o frustrare de natură sexuală!Aşa e că nu mai poţi ţine pasul la pat cu consoarta?Stii care e problema impotenţei?E ireversibilă!
Aşa că tu continuă să te refulezi comentând comentariile altora ale căror idei nu se potrivesc cu creierul tău spălat bine de detergentul genialităţii!
@ThinkAgainRo: Ai atins o coarda sensibila in mine, te rog frumos sa ma scuzi. Da sigur nu esti Vadim Tudor?! Ca asta e genul lui de discurs?!
@Jack
Sau poate de anul trecut. Dar e lină?
@ThinkAgainRo
Dar cine a zis că va dispărea?
@Nickmann
Proiectul prevede ca euro să devină principala monedă de constituire a rezervelor. Simpla uniune monetară nu înseamnă foarte mult.
@Idle
Galeria Rumena: print, print, print! 😛
@Radu
“O depreciere a RON-ului ar face Romania mai competitiva”
Da, la fel ca şi sclavia de altfel. Mai bine să primeşti apă, paie şi bătaie decât nimic.
@romania.inedit
Las’ că ştiu ei ce ştiu 😛
eu vad ca multi au cam uitat ce inseamna inflatie cu 2 cifre 🙂 eu tin minte foarte bine
http://www.economonitor.com/nouriel/2007/07/30/ar…
http://www.frbsf.org/publications/economics/lette… http://www.levyinstitute.org/pubs/ppb_94.pdf
Vom mai vedea. Cu cat intarziem sa iesim din criza prin poarta Minsky, insistand pe politica europeana a austeritatii, cu atat alunecam mai viguros catre poarta Marx.
@LD
"Mai bine să primeşti apă, paie şi bătaie decât nimic."
Si care e alternativa devaluarii competitive? Austeritatea crunta, al carei slogan este "Beatings will continue until morale improves?"
Desi se discuta de vreo jumatate de an ceea ce urmeaza sa se intample (revenirea la normalitate, trecerea prin zero, etc) cei de prin lumea buna, gen Italia, Franta, etc.nu prea iau in serios asta. Probabil la periferia Europei se simte mai puternic, desi nu cred.
Lumea buna (a se citi oamenii obisnuiti) inca se bucura de "somnul de frumusete" libere peste libere si sarbatori iar daca se intampla sa raspunda la telefon in acel timp o fac doar pt a te anunta ca sunt in vacanta si vor raspunde cand ajung la servici, chiar daca era mai simplu sa zica DA sau NU la o intrebare ce cunosteau raspunsul.
Daca nu se vor trezi rapid la realitate, cand o vor face va fi probabil prea tarziu si prea brusc iar asta inmultita cu multe milioane de oameni va genera un cutremur (am vesti zilnic din multe colturi ale Europei si mai ales din centru dar peste tot domneste o liniste suspecta).
Cine, unde si cat greseste in toata ecuatia asta ?
@ion
Respectiv cu 3 cifre
@casandra
Mda, vezi mai jos 😉
@Radu
Alternativa la sclavie?
Cred că nu e aceeaşi pentru toată lumea
@DP
Cine trăieşte pe credit şi va sfârşi în deflaţie, greşeşte
CIne are rezerve şi va sfârşi în inflaţie, greşeşte
E uşor să greşeşti în ziua de azi 😛
@ Lucian
Wow, ce revelatie !
😉
Adica pe taranii nostri "nici nu-i afecteaza nici nu-i dezafecteaza" ca isi iau majoritatea resurselor din batatura.
😛
O fi vreo smecherie de care nu s-au prins cei de afara…
:))))
@nickmann :"sa vii", nu "sa vi"
@thinckagainro: cu tehnica actuala, cred ca imptenta e ceva de domeniul trecutului, ti se scoala chiar daca n-o ai. Scuze, poate, pt eventuala vulgaritate
@ion. Hmmm, mai tii minte, cu trei cifre? Parca era 230%, pe vremea lui Văcă!
@LD ma intreb, nu-s economist, poate delirez: daca o sa cada si China?
>Si care e alternativa devaluarii competitive? Austeritatea crunta, al carei slogan este “Beatings will continue until morale improves?”
Nu prea cred ca sunt pe acelari palier de actiune totusi …
In fond poti avea austeritate in sectorul public cit incape si cei care au ( inca ) o slujba cu salariile pre-criza ( sau aproximativ ) sa fie suficienti de confortabili incit sa urasca din toti rarunchii cea mai mica perspectiva de inflatie sustinuta … 😉
Ma distreaza de-a dreptul (si de-a stangul) @ThinkAgain si @Nickmann.
Iar ceilalti sa nu uite legea-n care s-au nascut si fiinteaza, aceea a crestinatatii.
Hristos e in tot si-n toate desi doar @ThinkAgain il vede.
Si da, conspiratia se intampla…cine nu vrea sa vada si sa iasa din Matrice are numai de … PIERDUT.
Si cum spuneam….restul e poveste.
think again, sunt eu, Arhanghelul Gabriel, si am fost trimis sa iti spun ca ti-ai uitat pastilele
Si din punctul meu de vedere aterizarea lina a inceput inca din vara. Problema e ca odata ce a avut loc aterizarea, sa nu mai existe o decolare si o noua aterizare, de aceasta data una mai abrupta.