Riscograma

5 grafice care arată că populaţia României putea să fie chiar mai mică

…sau mai mare

După ce a făcut media dintre CNP-urile care n-au răspuns la recensământul ilegal şi cele pe care le-au reconstituit din arhivele poliţiei, Statistica vine cu prima cifră totală: mai sunt 19 milioane de români în România. Să zicem.

Incompetenţa statistică şi incompetenţa administrativă
Incompetenţa statistică şi incompetenţa administrativă

O fi puţin, o fi mult? În aproape toate cazurile – dar cu o excepţie importantă – e mult.

1. Suprafaţa locativă pe cap de locuitor este cea mai mică din Europa – 14 metri pătraţi, adică 40% din cea medie. Pentru ca România să ajungă măcar la nivelul Sloveniei, ar trebui fie să se construiască încă pe atât, fie ca populaţia să rămână la 10 milioane.

2. Ponderea gospodăriilor fără baie sau WC este de 40%. Pentru ca România să ajungă măcar la nivelul Ungariei (7%) ar trebui fie să se mai amenajeze grupuri sanitare în 2,5 milioane de locuinţe, fie ca populaţia să rămână la 12 milioane.

Morala unui recensământ ratat
Morala unui recensământ ratat

3. Vestea bună este că PIB pe cap de locuitor este cu peste 10% mai mare decât ştiam, mai exact 6700 de euro. Însă chiar şi aşa, pentru ca România să ajungă măcar la nivelul Croaţiei, ar trebui ca populaţia să rămână de numai 14 milioane de locuitori. Sau chiar mai puţin, în funcţie de cine pleacă.

4. Sub cinci milioane de români mai figurează ca angajaţi cu forme complete, adică un sfert din populaţie. Chiar şi în Spania, deja renumită pentru „şomajul de peste 20%”, cifra este de 18,5 milioane, adică 40% din populaţie. Pentru ca România să ajungă la gradul de ocupare din Spania, ar trebui ca populaţia să rămână 12 milioane.

5. Chiar nu există nici un motiv pentru care ar trebui să fim mai mulţi? Ba, cum să nu! Doi din trei pensionari au ieşit din activitate anticipat, cei mai speciali dintre ei chiar şi la 40 de ani. Pentru ca toţi să poată primi pensii la nivelul României, ar trebui să fim cel puţin vreo 30 de milioane.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou