Riscograma

Încălzire pe gaze sau pe curent?

Gazul a ajuns cea mai proastă investiţie posibilă.

Există şi variante de încălzire mai ieftine decât gazele, însă ele fie nu sunt la fel de practice fie cer investiţii iniţiale masive. Totuşi, gazul este pe termen mediu cea mai proastă alegere, mai proastă chiar decât încălzirea electrică.

Cât de profitabilă este mica producţie de energie electrică regenerabilă
Cât de profitabilă este mica producţie de energie electrică regenerabilă

La preţurile practicate acum, gazul este de două ori mai ieftin decât curentul. Mai exact, un kwh de gaze (aprox. 1/10 metri cubi) costă 10 bani, în vreme ce un kwh de electricitate costă, noaptea, 20 de bani.

Numai că…

/ Preţul gazelor va tot creşte. Consumatorii individuali plătesc acum cam 300 de dolari pe mia de metri cubi „din producţia internă”. Importurile cu care este completat necesarul costă 500 de dolari mia de metri cubi, plus transport. Dacă preţurile rămân atât de sus, şi au toate motivele să rămână, liberalizarea cerută de UE va aduce în următorii 5-10 ani preţuri duble.

Iată de ce se umflă factura la curent
Iată de ce se umflă factura la curent

// Preţul curentului va tot scădea. Mai exact, este vorba de preţul pe timp de noapte, ca urmare a intrării în funcţiune a centralelor eoliene. Chiar şi acum se întâmplă ca morile de vânt să vândă noaptea la preţuri derizorii, din cauză că nu există cumpărători. Un preţ la jumătate faţă de cel de acum nu este imposibil de imaginat şi ar face ca raporturile dintre curent şi gaz să se inverseze.

Însă nu orice casă se pretează la acest tip de consum. Cel mai bine se descurcă cele din cărămidă – ca să reţină căldura peste zi, şi izolate doar la exterior – ca să nu crească temperatura aerului prea mult peste noapte.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou