Riscograma

Cele şapte bande de hoţi care au făcut a doua naţionalizare

Când cineva nu-şi primeşte proprietatea înapoi, altcineva suge bani.

Bazaconia de a restitui doar 15% din valoarea proprietăţilor tâlhărite de comunişti e doar cel mai recent episod dintr-o tâlhărie care nu se mai termină de 65 de ani. Până în 1989, măcar lucrurile erau simple: proprietăţile au fost confiscate pentru a deveni „bunuri ale întregului popor”. Desigur, prin reprezentanţii săi.

Anticorupția nu e moartă, anticorupția abia începe!
Anticorupția nu e moartă, anticorupția abia începe!

După, lucrurile s-au complicat iar beneficiarii s-au înmulţit, iar proprietarii au rămas tot la coada listei. Iată cine a câştigat de pe urma celei de-a doua naţionalizări.

1. Însuşi statul hoţ, care n-a vrut nici să se mute din proprietăţile confiscate, dar nici să plătească sume la discreţia proprietarului, aşa cum e firesc într-o negociere normală.

2. „Chiriaşii”, de fapt nomenclaturişti şi urmaşii lor care nu s-au îndurat să-şi părăsească vilele selecte cumpărate cu un euro metrul pătrat sau închiriate cu un cent.

Cine sunt patronii României?
Cine sunt patronii României?

3. Securiştii şi alţi birocraţi care au avut liste de proprietăţi uşor de trecut pe nume propriu.

4. Falsificatorii de înscrisuri şi mărturii, care au inventat titluri de proprietate.

5. Negustorii de drepturi litigioase, care au cumpărat proprietăţi la o zecime din preţ şi apoi au mituit justiţia să le dea dreptate.

Analiza de risc a clientului CEC Ioana Băsescu
Analiza de risc a clientului CEC Ioana Băsescu

6. Brokerii de la mica-publicitate, care au ţesut o adevărată reţea parazitar-birocratică în calea Fondului Proprietatea spre bursă.

7. „Evaluatorii” care deşi n-aveau nici o treabă în toată problema au luat şi contracte umflate de la stat şi „bonusuri de performanţă” de la pretinşii proprietari.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou