Riscograma
Lucian Davidescu

Cele şapte bande de hoţi care au făcut a doua naţionalizare

Când cineva nu-şi primeşte proprietatea înapoi, altcineva suge bani.

Bazaconia de a restitui doar 15% din valoarea proprietăţilor tâlhărite de comunişti e doar cel mai recent episod dintr-o tâlhărie care nu se mai termină de 65 de ani. Până în 1989, măcar lucrurile erau simple: proprietăţile au fost confiscate pentru a deveni „bunuri ale întregului popor”. Desigur, prin reprezentanţii săi.

După, lucrurile s-au complicat iar beneficiarii s-au înmulţit, iar proprietarii au rămas tot la coada listei. Iată cine a câştigat de pe urma celei de-a doua naţionalizări.

1. Însuşi statul hoţ, care n-a vrut nici să se mute din proprietăţile confiscate, dar nici să plătească sume la discreţia proprietarului, aşa cum e firesc într-o negociere normală.

2. „Chiriaşii”, de fapt nomenclaturişti şi urmaşii lor care nu s-au îndurat să-şi părăsească vilele selecte cumpărate cu un euro metrul pătrat sau închiriate cu un cent.

3. Securiştii şi alţi birocraţi care au avut liste de proprietăţi uşor de trecut pe nume propriu.

4. Falsificatorii de înscrisuri şi mărturii, care au inventat titluri de proprietate.

5. Negustorii de drepturi litigioase, care au cumpărat proprietăţi la o zecime din preţ şi apoi au mituit justiţia să le dea dreptate.

6. Brokerii de la mica-publicitate, care au ţesut o adevărată reţea parazitar-birocratică în calea Fondului Proprietatea spre bursă.

7. „Evaluatorii” care deşi n-aveau nici o treabă în toată problema au luat şi contracte umflate de la stat şi „bonusuri de performanţă” de la pretinşii proprietari.

13 comentarii
Finante Azi

Care e motivul includerii brokerilor in acest sistem? Cred ca e total nefundamentat.

Steluta Ion

asteptam cu interes un articol-bomba, sau chiar un mare proces, in care sa identificam si bandele de hoti care au „implementat” marea privatizare dar si marea „restitutio in integrum” de dupa decembriada.

Alexandru Narcis

Daca tot au fost evidentiate cauzele care au dus la imposibilitatea statului de a acorda despagubirile atunci sa fie adusi in fata justitiei vinovatii.

tanabe

Asta arata inca o data, daca mai era nevoie de dovezi, poporul asta, e un popor de hoti! Nu sunt un credincios, dar sunt de acord cu invataturile bibliei si una din ele e „sa nu furi!”. Ori daca ceva a fost furat candva si nu e dat inapoi, tot furt se cheama. Si cei care au fost pana in 1990 la putere sa zicem ca au fost adusi de rusi, ca bla-bla-bla etc. Dar dupa 1990 -sunt deja 22 de ani-au venit, mai intai unii mai vopsiti in democrati, dar tot nomeclaturisti, asta la inceput, Sa zicem iar ca naravul comunist nu are lecuire, insa au fost votati de…87% parca, parca cu atat a iesit Iliescu in 1990, ala pt care proprietatea e un moft,si cand ai in spate 87% din voturi, inseamna ca oamenii aia sunt de acord cu tine, deci majoritatea romanilor sunt de acord cu hotia-va place, nu va place , asta este!. Buuuuun! Au mai trecut niste ani buni, deja in 2012 sunt la putere multi tienerei, multi nici macar nu au apucat sa fie nici macar soimi ai patriei si daca si acum, dupa 22 de ani de la iesirea teoretica din comunism sunt elaborate asemenea elucubratii, asta de alesii neamului, ca doar nu i-au adus aici otomanii, austro-ungarii sau mai stiu eu cine, inseamna ca asa vor romanii, sa fie mentinuta hotia! Alta aberatie e aia de sub pulpana Bisericii Ortodoxe Roamane care a luat dupa 1945 multe din lacasurile de cult romano-catolice confiscate abuziv de comunisti si nu este astazi de acord cu retrocedarea catre detinatorii de fapt. Cand te uiti la datele de la ultimul recensamant, 90% din romani sunt ortodocsi. Pai daca ar crede cu adevarat in Dumnezeu, atunci ar urla la popime si la hipermultpreaultrafericitii patriarhi, ortopopi, parapopi, vicari si ce mai sunt ei sa se respecte porunca lui Dumnezeu: sa nu furi! Ati auzit de vreo atitudine in sensul asta ? Eu nu! Ei sunt credinciosi de aia care dau bani pt biserici, care isi dau coate in gura la moaste, se calca in picioare pt agheazma si mai stiu eu ce, pe la manastiri si gata! Sunt crediciosi in rit, nu in fapte! Asa ca si peste 1000 de ani nu va fi nimic retrocedat, ce a fost furat, furat ramane, nu s-a schimbat nimic, pt ca fondul genetic e acelasi si nu se poate schimba!

Florin Diaconu

Mi se pare foarte reuşit motoul.

Cineva

Ideea cu nomenclaturistii /puii de securisti chiriasi care au cumparat si blah blah e fix apa de ploaie. Nu zic ca nu au fost cazuri si cazuri, dar, ca avocat, am vazut oameni saraci care cumparasera apartamente in blocuri nationalizate care au fost dati afara pentru ca stranepotul unui fost proprietar sa dea foc la cladire si sa vanda terenul la rechinii imobiliari.

Ca atare, legea 10/2001 a fost si este una din marile catastrofe ale sistemului legislativ romanesc, care a permis unor lichele sa profite din plin cu titluri false si tot tacamul. O data a furat statul in anii 50, a doua oara acum ca sa dea pagubitilor din anii 50.

Nu zic ca nu au existat si cazuri de nomenclaturisti, pentru ca Romania e plina. Dar si sa afirmi sus si tare ca toti chiriasii care au cumparat erau pui de securisti mi se pare o m.a.g.a.r.i.e lipsita de profesionalism.

Mark

La punctul 1.„statul hoţ” dezvolt:
Lipsa de eficienţă a decidentilor guvernamentali in organizare,implementare,control şi sanctiuni.Legea,in esentă a fost bine concepută,a suferit pe parcurs modificări,dar ca orice obiect sublim a lipsit cu desăvirsire.Sau a ars ca un foc de paie.Pe la mijlocul operatiunii s-a stins.A fumegat doar acolo unde recenta retea mafiotică a permis.Indiferent de domeniu structural si legiferat este imposibil ca noile reglementări să nu avorteze si interese particulare,de jos in sus si viceversa.Comisiile nu au functionat decit săporadic,nu au fost controlate in activitate si frecventa lucrărilor,in rezultate,etc.Prefectii nu s-au preocupat ,in mod direct de reusită,delegind pină la portar atributiile.NU S_A LUCRAT,pe lege!Cu exceptii de la regulă:pentru hotăriri judecătoresti plătite prin avocati cu bani grei,pentru dosare cu adresă scăldate in atentii,pentru dosare cu acte falsificate cu ajutorul arhivarilor,notarilor,functionarilor publici etc.
Asdadar,statul ,bietul,nu poate fi HOT decit cu aportul masiv al unei retele de hoti titularizati!

Liviu Stoian

Din nimic s-a iscat o furtuna. O prostie transformata intr-o fericita ocazie ca sa auzim din nou vechea melodie cu nomenclaturisti, securisti, chiriasi abuzivi, si in final comunisti-uselisti. Ii recomand autorului sa afle cum s-au rezolvat problema retrocedarilor in Ungaria. Toata problema este o noua fumigena lansata de la Cotroceni ca diversiune in incercarea de a muta atentia electoratului si de a salva ce se mai poate. Sigur ca retrocedarile sunt mana cereasca pentru escroci, intre acestia incluzand pe cei care au contribuit la emiterea fiecareia dintre legile retrocedarii. Nu acum s-a produs nenorocirea, ci de la inceput si pana acum, sub toate guvernele si toate parlamentele. Prima hotie a fost una juridica pe care putini au sesizat-o: s-a legiferat o actiune in revendicare in loc de actiune in reparatie. Multi parlamentari ar fi trebuit sa se abtina, fiind in incompatibilitate. Asta a permis legiferarea unui termen de decadere. A doua a fost o hotarare a curtii constitutionale (in care multi judecatori erau in incompatibilitate-chiriasi, prprietari pe locuinte nationalizate). O alta magarie a fost compensarea in natura de genul: ti s-a furat o bicicleta ? Noi am gasit una. Ia-o pe asta in locul celei furate. A mai fost o magarie facuta cu ajutorul juristilor, :s-a permis vanzarea dreptului la restituire inainte de punerea in posesie. Nu in ultim rand a mai fost si magaria compensatiilor in natura cu bunuri obstesti sau ale statului. Singura solutie ar fi o intoarcere a tuturor restituirilor si luat totul de la zero. Are cineva muschii necesari ?

Lucian Davidescu

Păi da, toate ăstea au fost făcute intenţionat. Sigur că era cel mai simplu să repui în drept titlurile de proprietate din 1946.

Iokan Dan

Unde sunt acele frumoase harti pe care LD ne arata cum sta situatia in diverse tari? Vrem sa vedem unde mai este restitutio in integrum? Nu in Ungaria, dar UDMR o vrea aici! Hotii ramaneau aceiasi si daca procentul era de la inceput 15%.As mai adauga a 8-a categorie : administratorii Fondului Proprietatea.Cati bani au primit si ce rezultate au obtinut? Era corect ca guvernul sa justifice scaderea si nivelul ei.Criza si datoriile la care am ajuns ar fi doua dintre motivatii. Nu putem spune : Fiat restitutio in integrum, pereat mundus .

Raul Radu

TOT MA INTREB CINE A PUS MANA PE TERENUL DE PE MALUL DIN SUD ESTUL LACULUI TEI DIN BUCURESTI, ZONA TOBOC TEI, UNDE A FOST STRANDUL POPULAR,A FOST STRANDUL MINISTERULUI ECONOMIEI FORESTIERE, CEL AL ENERGIEI ETC.? ACUM TOATA ZONA E „INTRAREA INTERZISA, PROPRIETATE PRIVATA”. SI NU MAI AU VOIE BUCURESTENII SA MEARGA LA PLAJA ACOLO…! POATE AFLA CINE CINE STA ACOLO, SI MAI ALES CUM A FOST LUAT DIN PATRIMONIUL PRIMARIEI BUCURESTI!?

Dorin Cristian Coita

Hoţie!

Cristian Liviu

Tati ca tot romanul priceput la toate isi da cu parerea ,cum e in ungaria in uganda si in tara de foc . Cetreaba avem noi cu tarile alea . Solutia era simpla restituirearapida atuturot propietatilor confiscate in citiva ani si gata .
Pentru cei impotriva astia ori nu au avut nimic ori sunt beneficiarii hotiei comuniste si nu le comvine treaba asta . Sa ii fi vazut eu cum ar fi fost sa le fi confiscat comunistii un bordei ,cum ar fi urlat din gura de sarpe ca vor restituire si compensatii . Dar asa este romanul ,sa moara capra vecinului. Doar el si vecinul sa moara . Deaia ne o dau toti strainii prin toate partile .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *