Riscograma

Ce mai rămâne din educație dacă scoatem plagiatul

Între mafia italiană şi învăţământul românesc există o mare asemănare: în ambele poţi avea surpriza să mai găseşti şi oameni cinstiţi. Dar şi o mare diferenţă: în mafie, ei nu sunt automat luaţi drept proşti.
Oare câte universităţi ar mai rămâne în România dacă toţi profesorii plagiatori, habarnişti sau pur şi simplu inutili ar pleca acasă? Iar dacă miniştrii ar pierde zi şi noapte pentru a descifra criptări pe 1024 de biţi, când ar mai avea timp de politică? Oare chiar vrem o naţiune needucată iar ţara – neguvernată?

Nu sunt cu nimic mai buni decât Ioan Mang cei care pun vreun „sclav” să le scrie lucrările, fac traduceri nici-măcar-bune în româneşte  sau îndeasă aberaţii. Economic, sunt chiar mai dăunători: irosesc resurse. Pe când dl. profesor Mang scurtează suferinţa la forma ei cea mai pură, prin algoritmul de decriptare care nu poate da greş niciodată: Ctrl+C/Ctrl+V.

Consumul BNR de icre negre dăunează grav sațietății
Consumul BNR de icre negre dăunează grav sațietății

Iar cei care reproşează lipsa contribuţiei originale ar trebui să lectureze cu atenţie noul titlu, care vorbeşte despre „cryptanalise”. O disciplină avangardistă faţă de retrograda „cryptanalysis” din text – care ar fi dovedit că profesorul a irosit alte resurse pentru a înţelege ce copiază sau, mai rău, pentru a învăţa limba engleză. E o mare greşeală să trimiţi la muncă un astfel de Ohm.

Cine altcineva este mai potrivit să conducă o educaţie care cheltuie 1500 euro/elev/an pentru a-l scoate analfabet funcţional şi încă 4000 euro/student/an pentru a-i da diploma de analfabet-bun-de-angajat-la-stat…

…şi cine poate conduce mai bine o cercetare care în 60 de ani n-a făcut nimic dar a tocat 30 de miliarde de euro

Și totuşi, elevii de azi sunt mai buni, nu mai proşti decât părinţii lor
Și totuşi, elevii de azi sunt mai buni, nu mai proşti decât părinţii lor

 

…pe ultimul drum?

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou