Riscograma

Cât costă educaţia în România: 4000€/student/an, 1500€/elev/an

Singura scuză pe care şi-o găsesc universităţile de stat proaste e că cele particulare sunt şi mai proaste. Însă ştanţa de la stat e de zece ori mai scumpă.

Calitate: cu un miliard de euro, România ar putea să trimită 25.000 de studenţi la universităţile de top ale lumii. Cantitate: cu acelaşi miliard, ar putea ţine 2,5 milioane! de studenţi în făbricuţele locale de diplome. Nici cal nici măgar: miliardul de euro ţine 250.000 de studenţi în fabricile de diplome cu ştaif, de la stat.

10 lucruri pe care profesorul tău nu ţi le-a spus niciodată
10 lucruri pe care profesorul tău nu ţi le-a spus niciodată

Cât costă educaţia „gratuită”? Ministerul Educaţiei ia în calcul doar „finanţarea de bază”, aşa că mediile obţinute par mai mici: 1000 euro/elev respectiv 1200 euro/student.

Însă metoda regresivă, pornind de la întreg, dă cu totul rezultat: cele 4,5% din PIB plătite efectiv în 2009 de la buget (deci excluzând veniturile proprii) înseamnă 5,3 miliarde de euro. Din aceştia, 0,8% din PIB, adică un miliard de euro, reprezintă finanţare pentru educaţia universitară: jumătate salarii, restul investiţii şi „cheltuieli curente”. Împărţiţi la cei 250.000 de studenţi fără taxă (licenţă, master, doctorat) rezultă un cost de 4000 euro/student/an.

Spre comparaţie, taxa anuală pentru o fabrică de diplome privată este de 400 de euro. E drept, educaţia adevărată costă şi 40.000.

Mai moare un mit naţional: Până şi “olimpicii români” sunt mediocri
Mai moare un mit naţional: Până şi “olimpicii români” sunt mediocri

Restul de bani, 4,3 miliarde de euro, se împart la 2,8 milioane de elevi, ceea ce înseamnă un cost mediu de 1500 de euro/elev pe an. Culmea, pe măsură ce finanţarea pentru educaţie s-a multiplicat în doar câţiva ani, chiar şi cele mai bune universităţi româneşti au părăsit top 500 mondial, iar în cazul elevilor performanţa de citire a căzut rapid, până sub media OECD.

Chiar este statul o garanţie a calităţii? Măcar, în ultimă instanţă, un miliard de euro ar fi de ajuns pentru a salva de la tăiere salariile din licee şi şcoli.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou