Riscograma
Lucian Davidescu

Spitale, şcoli, să le privatizăm şi pe ăstea?

Două decizii necesare în serviciile sociale publice şi şapte consecinţe pentru beneficiari.

Cu Casa Poporului, Televiziunea, CEC, CFR, energie, e simplu. Sunt “bunuri ale întregului popor” şi e timpul să producă în sfârşit pentru popor, nu pentru reprezentanţii săi feudali. Un comentator întreba însă dacă e cazul să privatizăm şcolile şi spitalele.

Poate. Dar, deocamdată, decizia nu este unde ar trebui să fie. Ce ar trebui să se întâmple mai întâi.

1. Finanţarea publică să meargă la elev şi pacient, nu la profesor respectiv medic. Beneficiarul decide mai departe pe care prestator de serviciu să îl aleagă, indiferent dacă face parte din sistemul public sau din cel privat.

2. Proprietatea asupra şcoli sau spitalului să fie transferată către cea mai mică zonă administrativă posibilă, beneficiara directă a serviciului: regiune, judeţ, oraş, comună şi, când e cazul, asociaţie de proprietari.

Abia ei, proprietarii reali ai fiecărei şcoli şi ai fiecărui dispensar pot decide ce să facă. În cunoştinţă de cauză şi direct interesaţi.

1. Să-şi aleagă managerii despre care sunt convinşi că sunt în stare să le reprezinte interesele şi să-i concedieze când îi prind la furat.

2. Să-şi motiveze profesorii şi medicii cât de mult pot şi cred de cuviinţă.

3. Să decidă dacă rezultatul e mulţumitor, iar dacă nu e să-şi trimită copiii la o şcoală mai îndepărtată dar mai bună, cu tot cu finanţare.

4. Dacă şcoala sau spitalul prosperă, să extindă modelul de succes prin francizare şi achiziţii.

5. Dacă serviciile nu sunt convingătoare pentru beneficiari să taie cheltuielile la nivelul real sau să cedeze instituţia către o alta, care a demonstrat management performant.

6. Modelul public şi cel privat ar concura pe picior de egalitate. Nici nu mai contează care câştigă, pentru că în ambele variante elevul nu pierde.

7. Evident că cineva trebuie să piardă. Ce se va alege de de meditaţiile prin şantaj şi de şpaga la doctor?

17 comentarii
Dan Selaru

Vise taica, vise.

Andrei

din cele 2 articole publicate pot sa zic Luciane ca esti un "James Cameroun" al Romaniei!!!

nimeni nu va pune in aplicare ideile scrise de tine insa vei fii vizualizat de multi cititori:)

Sarbatori Fericite

dum_dum

LICHEFIEREA AUTORITATII

In construirea (reformarea)unei societati oamenii si structura sufleteasca a comunitatii nu poate fi ignorata.Cand esti contabil sau economist tinzi sa confunzi oamenii si neamul cu simple marfuri….

Descentralizarea in Romania va fi un dezastru mult mai mare decat centralismul.Cel putin in urmatorii 10-20 de ani.Cu o societate civila anemica,fara simt civic,cu adevarate mafii formate in jurul baronilor locali, cu o justitie locala corupta si impotenta,descentralizarea nu va duce decat la o noua hemoragie financiara pentru respectivele comunitati.Nu mai vorbim de posibiltatea instalarii unor adevarate ''dictaturi'' nu neaparat locale .E mai usor sa cumperi sau sa mituiesti un judet decat o tara. …''Divida et impera ''

Lucian Davidescu

@Dan Selaru

Că s-ar putea întâmpla de sus în jos, sunt de acord, sunt vise, dar s-ar putea ca sistemul să colapseze sub propria greutate, iar atunci lucrurile se vor construi de jos în sus.

@Andrei

Păi e un început 🙂

@dum_dum

Lucrurile ăstea se întâmplă deja. România este feudalizată prin lege. Un judeţ ai cărui şefi contribuie cu cotă parte din şpaga încasată primeşte bani de la buget. Altul care a ajuns în "Opoziţie" – nimic. Mai rău nu poate fi decât colapsul, care nu e departe.

Dan Selaru

Nu lasa astia ciolanul. Acum vor o dictatura luminata. 🙂

ionut

DA!

Nickmann

Si eu cred că va intra în colaps sau se întâmpla să intrăm într-o descentralizare forţată. Nervi oamenilor oricum sunt întinşi la maxim de câţiva ani buni şi dacă vor reuşi maghiari să obţină independenţă administrativă, nu va fi mult până când şi celelalte zone ale României vor dori asta. Spre exemplu, transilvăneni de mult tot murmură spre o separare administrativă şi Moldova nu cred că va sta prea mult pe gânduri de se va întâmpla.

Oricum, intervenţia armată nu va avea loc şi va deveni, poate şi ar fi bine, o ţară federativă, dacă nu landuri, mâcar ţinuturi.

Nickmann

PS Şcoala la noi se va transforma peste noapte, vom trece de la un sistem la altul ca de fiecare dată. Nu va fi un proces de ajustare, ci va fi 1 sau 15 septembrie alt sistem de educaţie. Cel mai bun eemplu, porstia, pentru că altceva nu e, a impuneri sistemului Bologna. Cred că e cea mai mare tâmpenie de la reforma comunistă din 1948 încoace.

andu

pai usor usor aici ajungem, s-a inceput deja cu medicii de familie care se pare ca au devenit mai promti si mai atenti pt ca multi asiguratii au inceput sa plece si spre medici de familie de la clinicile private. cand decide beneficiarul cui sa dea banii sai lucrurile intra pe niste principii corecte. la fel ar trebui sa se intample si cu scolile

Razvan

in prezent s-au descentralizat destul de multe. Scolile sunt in subordinea primariilor asa ca primaru' decide ce nepot de-al lui conduce. drumurile sunt in responssabilitatea acelorasi primarii asa ca se simte cand intri in comuna dupa numarul si adancimea gropilor din asfalt.

Oamenii, adevarati strategi care este, inteleg exact beneficiile investitiei in capital uman si isi trimit in continuare copiii sa aibe grija de oi visand la maybachuri.

Ce e normal in cazul unui popor cu obligatii dar fara drepturi? Ce putere pot avea ei pt a-si impune deciziile in fata clanului primar/ politist/ "baron" sau macar conte local?

Eu zic sa le dam oamenilor banii de educatie si sanatate in mana sa decida ei cum isi educa odraslele si ce se intampla cand se imbolnavesc… la fel cum ar decide ei sa-si faca asigurari de raspundere civila sau pentru case!

MeTeo

E fantastic, traiesc zilnic cu impresia vie la iadul e in Romania si nicidecum in alta parte. Bine ca vin sarbatorile pascale….

Lucian Davidescu

@andu

Acum vor să strice jucăria cu medicii de familie. Nişte nemernici!

@Razvan

1. S-a "descentralizat" la mişto. Banii vin tot de la bugetul central doar că mai fac un popas de la primărie

2. Nu daţi informaţii false: nu primarul numeşte directorul şi nici nu s-a pus vreodată problema aşa. E drept, dă un aviz, dar numirea este făcută de inspectorat.

Cealaltă variantă este ca <del datetime="2010-04-05T09:17:01+00:00">primarul</del> directorul să fie numit de Consiliul de Administraţie, adică de PĂRINŢI.

3. Oamenii decid foarte bine cum să-şi aleagă furnizorul şi au făcut-o întotdeauna. Ştiu să caute cel mai bun spital, cel mai bun doctor, cea mai bună şcoală.

Cei care nu ştiu sunt excepţia, nu regula.

John Galt

Baieti, pregatiti-va pentru COLAPS.

Caracatita socialista a ramas fara fonduri, chiar si cu toate privatizarile dedicate, cu toate aranjamentele si licitatiile din spate indiferent ca vorbim de pixuri sau rezerve de petrol.

Va fi haos.

..

Nu uitati ca Arhanghelii mergeau cu SABIA in mana. Cand vine vorba de PACATE, de moralitate, ETICA, baietii sunt ultra capitalisti..

🙂

tibi

misto comentarii – "COLAPS", "Arhangheli" !?? sa fim seriosi

Daca ati studia mai mult ati stii ca societatea, ca si natura, are caile de reglare. Doar ca aceasta reglare dureaza dupa cum se opun sau ajuta oamenii. Nu va fi haos, nu va fi colaps. Lumea se adapteaza, se misca.

Eu astept de mult timp sa se dezvolte scolile private doar ca traditia de sute de ani nu se castiga peste noapte; si la noi la inceput au fost profitorii, cei care au vrut imbogatire peste noapte, nu un sistem stabil care sa castige in timp – vezi universitatile cu diplome date la fiecare lenes sau prost – mai sunt si exceptii dar vor avea nevoie de mai multi ani pentru a se impune.

Am un exemplu in Budapesta cu Universitatea Central Europeana fondata de G. Soros. La ei regulile sunt foarte stricte si cine nu le respecta pleaca, indiferent cine e. Majoritatea studentilor nu sunt extraordinari dar nu exista sau nu e asa vizibila (raspandita) spaga.

@Lucian Davidescu – e o mica greseala la ultimul comentariu punctul 2 – "primarul sa fie numit de Consiliul de Administratie" – e vorba de director, nu ?

Lucian Davidescu

@tibi

da, multumesc

Victor

Splendida analiza! O mare parte dintre aspectele prezentate imi trecuse si mie prin minte, de regula fara sa-mi fi "batut capul" sa si formulez ideile in cuvinte (macar in minte), dar niciodata nu mi se "inchegasera" sub forma unui asemenea sistem de gandire. Multumesc!

In esenta, la baza e TOT pricipiul clasic "interesul poarta fesul", doar ca mai dezvoltat si mai alambicat, si e gandita si modalitatea principiala de punere in practica.

Imi este mai putin clara modalitatea de evolutie a situatiei la nivelele inalte: universitati, si respectiv spitale universitare (centrale, regionale). (O buna parte din activitatea marilor spitale, spre exemplu, consta din prestarea catre urgente/cazuri complicate care nu sunt locale, ci anume transferate de cine-stie-unde, TOCMAI pt ca spitalul in cauza e mare, deci dispune de aparatura corespunzatoare si/sau are specialisti buni.)

@ dum_dum: Ba POATE fi ignorata (dupa cum si arati in urmatoarea fraza), dar (desi) nu e… recomandabil sa fie. Iar societatea civila e nu doar subdezvoltata si lipsita de simt civic, ci si lipsita de baza care ar fi oferita pe de o parte de catre cultura civica si pe de alta parte de… "posibilitati materiale", membrii ei sunt saraciti de fonduri si oarecum in imposibilitate de a face rost (hai sa nu mai vorbim si de creditare, bine?)

@ Nickmann: Transilvania si Banatul (eventual si Bucovina) ar avea psobabil o baza pt a dori descentralizarea, federalizarea. Celelalte regiuni poate ca doresc acum, dar daca ar fi "lasate din mana" pt a se descurca pe cont propriu cred ca s-ar razgandi urgent.

@ Lucian Davidescu: … 3. Poate ca unii nu stiu sa aleaga corect, dar dupa ce ar incepe sa constate efectele greselilor fie ar invata repede, fie ar cauta ei pe cineva mai priceput care sa aleaga in locul lor (odata cu primirea autoritatii se invata si reciproca ei – responsabilitatea; cine nu invata – sufera). ORICUM in acest caz sistemul ar fi mai bun decat in cazul cand deciziile de importanta locala sunt impuse "de la centru".

@ John Galt: CUM sa fi ramas fara fonduri? Da' LA CE servesc zecile de miliarde cu care am fost indatorati noi toti pe cine-stie-cati ani?

John Galt

Tibi, nu uita ca peste 20 de ani vor fi mult mai putin copii insa aproape de 2 3 ori mai multi mosnegi (bolnavi). Si uite cum apare intrebarea: pentru cine sa faci scoli? Are sens?? 😐

Victor, gandeste-te ca noi am trecut razant pe langa incapacitatea de plata CHIAR si in situatia cand am vandut aproape tot ce era valoros, cand ne-am imprumutat pe 20 de ani (public si privat), cand am avut cel mai mare excedent si crestere EVER.

Si tot era sa o luam pe coaja. Banii de la FMI s-au dus pe rostogoliri, pensii (speciale), si licitatii trucate de stat aiurea. Ca o comparatie, Boc nici acum nu stie unde sunt cele 2 mld obtinute din privatizarea BCR. Daca ar fi stiut, prin oct 2008 ar fi fost posibil sa rascumpere intreaga ERSTE inapoi, de pe bursa din Austria. Toate filialele din Europa (inclusiv cele BCR la noi) valorau undeva la 2,6 mld. Ar fi facut si statul roman ceva cu banii aia (in loc de salarii sindicalisti), probabil ar fi fost SINGURA afacere rentabila din ultimii zeci de ani.

In fine, ca sa intelegi cauzele trebuie sa vezi contextul mondial pe ultimii 15-50 de ani. Se vede destul de clar spre ce ne indreptam.