Riscograma

Iată o miză adevărată pentru prezidenţiale: redevenţele petroliere

Anul acesta este ultimul cu redevențe mici pentru petrol și gaze, date la pachet cu privatizarea Petrom acum zece ani. De anul viitor, ar trebui să intre în vigoare noua redevenţă, stabilită unilateral (nu renegociată!) de stat, la nivelul la care crede de cuviință.

Desigur, lobby-ul petrolului și gazelor încearcă să transforme asta într-o renegociere, prezentând la schimb locuri de muncă și investiții. Asta public, pentru că altfel tratativele sunt ținute în cel mai mare secret.

Următoarea pradă a “băieţilor deştepţi”
Următoarea pradă a “băieţilor deştepţi”

“Cu siguranță, raportul pe care îl întocmește Ministerul de Finanțe, cu asistența Băncii Mondiale, va fi discutat la următoarea vizită a delegației Comisiei Europene, Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale la București, vizită care, din câte știu eu, va fi în luna noiembrie”, a spus prim-ministrul Victor Ponta.

Foarte convenabil, de vreme ce alegerile prezidențiale sunt chiar în luna respectivă, iar rezultatul discuțiilor poate fi anunțat imediat după. În realitate, această ancoră este doar un pretext pentru a tărăgăna lucrurile până este prea târziu – nu este nevoie de acordul finanţatorilor internaţionali dacă redevenţele maximizează veniturile la buget. Asta înseamnă că varianta de lucru curentă presupune redevențe mici sau mărite cu foarte puțin, așa cum de altfel au sugerat deja oficiali ai ANRM în vară.

Dacă Guvernul alege să le facă acest cadou companiilor petroliere, este una. Dar ar trebui măcar să îşi asume lucrurile transparent, de la început până la sfârşit, să explice ce face şi de ce. Însă nu este în regulă ca premierul, care din această postură candidează la președinție, să tergiverseze dezbaterea până în momentul în care devine prea târziu să mai poată fi tras la răspundere la vot și prea târziu chiar pentru a se mai putea face ceva.

Iată de ce se umflă factura la curent
Iată de ce se umflă factura la curent

De aceea, redevențele petroliere – mai exact necesitatea discutării urgente a oportunității de-a le mări – ar trebui să devină chiar acum temă de dezbatere publică și electorală.

În capitolul despre energie al Raportului 2014, SAR argumentează că e necesară mărirea redevențelor, atât pentru a mări colectarea la bugetul de stat cât și pentru a tempera ritmul de exploatare a unor resurse pe cale de epuizare.

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou