Riscograma
Lucian Davidescu

Dovada că în România toate telefoanele sunt ascultate

Macovei pentru noi este Snowden Doi!

A trecut aproape neobservată declarația șocantă a Monicăi Macovei cum că serverele de interceptări ale SRI au costat un miliard de euro. Cum se justifică cifra? (în imagine, un datacenter google care a costat 1 miliard de dolari) Orice și oricum ai aduna, cu tot cu paraîndărăturile uzuale, suma n-ar putea ajunge nici măcar la 1% din miliardul vânturat pentru cele câteva mii de mandate de interceptare emise în fiecare an. Singura explicație posibilă pentru o sumă atât de mare este că absolut toate convorbirile telefonice ale fiecărui cetățean (și probabil și corespondența electronică) sunt înregistrate și stocate pentru posteritate, ilegal și în disprețul Constituției. Tot scump, dar măcar are sens.

Nu-i chiar surprinzător – o face ditamai NSA-ul, de ce s-ar codi o țară din lumea a (dpdv al culturii politice măcar) treia? Mai ales că există condiții mult mai propice pentru asta. SRI este militarizat, situație unică în NATO, iar întreaga sa activitate este secretă din oficiu (nu doar informațiile clasificate) situație aproape unică.

Tehnic, procedura îi ocolește cu totul pe operatori. Până în 2008, fiecare mandat în parte ajungea la furnizorul de servicii care dădea acces SRI doar la numerele vizate. Apoi, operatorii au fost obligați să asigure accesul complet al serviciului la fluxul de date, fără a mai putea vedea exact ce se ascultă și ce nu.

Practic, nu există nici un filtru extern care să garanteze că ascultările se limitează la mandate iar cele interne – dacă or fi – sunt strict secrete.

Ipotetic vorbind, dacă o grupare mafiotă pune mâine mâna pe conducerea serviciului și începe să-l folosească pentru șantaj și extorcare, nimeni n-o poate opri.

P.S. Pentru replica „n-am nimic de ascuns etc. etc.” este nevoie de detalii de identificare extinse: numele întreg, cnp-ul, adresa de e-mail uzuală și parola de acces.

17 comentarii
Ioan-Victor Dragan

O industrie nationala pierduta la barbut ,
> aparatura de un miliard ,
> bugete necontrolabile de societatea civila ,
> academii pentru furat bani si doctorate,
> foarte multi acoperiti implicati in guvernare si in economia nationala,
> o lege de functionare veche de 25 de ani
In aceste conditii
EFICIENTA SERVICIILOR PRESTATE DE SRI
TINDE SPRE ZERO !

Dan Burcea

dacă o grupare mafiotă pune mâine mâna pe conducerea serviciului și începe să-l folosească pentru șantaj și extorcare, nimeni n-o poate opri. oh wait..

Ștefan Iordăchescu

O grupare mafiota a pus deja mana pe conducerea serviciului, cam de multi ani, nu se stia???

Ovidiu Farcas

nu este nevoie … o grupare mafiota f bine organizata deja a pus mana pe acest sistem si il folosesc doar in interes propriu … NSA..SRI

Istvan Stefankovits

Nu fiti creduli , din miliardul ãla ,75% s-a furat.

Mikael Tincu

Stiu cum este.

Dumitru Georgescu

…foaie verde! E ceva nou? Sictir băieți! Nu ați băgat la bibilică? Sunteți pafarști! Din anul de grație…1990 !

Roke Romy

Ce grupare mafiota sa puna mâna ???
Daca ei sunt cei mai mari mafioti,nu cred ca ar putea sa le faca cineva concurenta

Septimiu Nicolas

Buna dimineata! Despre Mos Craciun ce noutati mai aveti? Exista sau nu? Pt cei care nu stiu, pe toata tehnica de comunicatii militare ale trupelor „Pactului de la Varsovia” scria pana in 1989 „Слушайте Bнимательно Enemy” adica „Atentie Dusmanul Asculta”. Aliantele s-au schimbat, obiceiurile s-au pastrat si tehnologia a evoluat. Acum, ati putea sa va scrijetiti cu un cui pe noul smartphone, „Atentie Dusmanul Inregistreaza (tot) !”, sau „Tot ce vorbiti/scrieti/pozati va fi folosit impotriva voastra (si a altora daca se poate)”. Inca e bine, dar atentie tehnologia evolueaza, capacitatea de analiza a sistemelor creste, se pot analiza si interpreta multe alte aspecte ale traficului de voce in special si de date in general. Daca punem la treaba niste algoritmi bine scrisi, putem sti daca sunteti sau veti fi nervosi, daca sunteti sau veti fi lacomi, nepasatori, obositi, flamanzi etc si in generat cam tot ce ne intereseaza despre voi. Acest lucru se poate pt. ca in primul rand suntem o specie tare guresa si „galagioasa” careia ii place sa comunice, sa dea like-uri, sa posteze, sa „socializeze”. Daca acum 25 de ani v-ar fi spus cineva ca o sa ajungem vremuri in care fiecare individ va putea fi urmarit si ca veti si platii ca sa fiti urmariti, ati fi gandit ca poate e paranoic si ati mai fi gandit ca macar pt. asta a meritat sa se schimbe un regim. Acum stati la coada ca sa cumparati ultimul smartphone (si il preferati pe cel la care nu se poate scoate bateria). Noapte buna dragilor.

Felician Muresan

cam de 50 de ani sunt interceptate… minim. ( dovezi clare )

Adriana Petrisor

Cumplit. Totusi, nu inteleg deloc anumite persoane care daca tot posteaza un comentariu,
de ce folosesc cuvinte foarte urate, injurioase, gretoase chiar. Nu va ganditi ca pot vedea aceste postari fetele dvs.,? colegele dvs. ? mama. bunica ?iubita ?

Sergiu Patriciu

Este bine așa. Dacă nu era SRI era vai de mama noastră.

Nicolaevick Alexander Valentinov

pai mai baieti… cum a fost distrusa economia daca nu acu ajutorul servi-cii-lor,peste 90% din marii patroni din Romania sunt santajati de servicii,astia au minat economia,voi nu vedeti ca dna+sri doar spala pe maini prin pedepse cu suspendare?¿ fura tu o banca sa vedem daca iti da cu suspendare,sau foloseste identitatea unui om mort,si sa-ti dea cu suspendare… nu dau nume actuale..

razvan

Pare ca la bugetul asta se asculta si telefoanele ambiental. Pentru ca US are 300 mil locuitori si patratic mai multe apeluri.