Riscograma

Cum să retragi banii din Paypal pe card sau în cont

Paypal are avantajul răspândirii universale ca metodă de plată, însă costurile sunt piperate. Și nu doar atât. Odată încasați banii, opțiunile de cheltuire a lor sunt destul de puține – Paypal încearcă să te determine să-i folosești tot pentru a face plăți prin intermediul lor.

Există însă câteva metode de-a îți vedea banii pe cardul sau în contul tău.

Cum îți deschizi un cont IBAN cu transferuri în euro gratis
Cum îți deschizi un cont IBAN cu transferuri în euro gratis

Card

Una este prin intermediul cardurilor VISA (dar nu toate!). Contra unei taxe de 2 euro, banii pot fi încărcați pe card.

Însă a nu se confunda conectarea cardului cu posibilitatea de retragere! Aproape orice card Visa sau Mastercard poate fi conectat pentru a putea *face plăți* cu Paypal. Este important ca pe el să existe un sold de cel puțin 1,95 dolari sau echivalent pentru a putea fi confirmat. Odată confirmat, cele pe care se pot face și retrageri (VISA) vor apărea în lista de opțiuni aferentă.

În SUA, este posibil să atașezi un card preplătit la balanța Paypal (foto), dar opțiunea NU e disponibilă pentru restul lumii!

Totul despre cardul Paysera
Totul despre cardul Paysera

Dacă aveți card VISA la o bancă românească, puteți încerca să vedeți dacă funcționează. Dacă nu aveți sau nu vreți să îl folosiți în acest scop, variantele care pot fi comandate online în România sunt:
Paysera (Lituania). Serviciu financiar complex care include și conturi bancare individuale.
Spectrocoin (Lituania/UK). Fintech dedicat în principal tranzacțiilor cu Bitcoin.
Loadoo (UK). Card simplu, conceput în principal pentru retragerea prin Paypal. Emitentul pretinde o taxă suplimentară de 5% la încasarea din Paypal.

Cont

Pentru a scăpa și de taxa de doi euro, este nevoie să aveți cont IBAN/SEPA la o bancă acceptată.

Atenție, depunerea respectiv retragerea sunt operațiuni tratate complet diferit! Pentru a depune bani în balanța Paypal, puteți folosi doar serviciul Trustly (din interfața Paypal), care se poate conecta la serviciul de internet banking de la următoarele bănci (lista de bănci este în funcție de țara de origine a titularului): Alpha Bank, Banca Transilvania, BCR, CEC, ING, Raiffeisen, Unicredit. De acolo, pot fi debitate doar conturile în lei iar sumele vor trece prin conversia valutară la cursul Paypal.

Totul despre cardul Viabuy
Totul despre cardul Viabuy

În schimb, nu puteți retrage bani în conturile nici unei bănci din România! Pentru asta aveți nevoie de un cont SEPA la o instituție financiară internațională din următoarea listă:

You can add a bank account from any of these SEPA countries: Austria, Belgium, Cyprus, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Latvia, Luxembourg, Malta, Netherlands, Portugal, Spain, Slovakia, Slovenia, San Marino.

Din România, puteți deschide un astfel de cont în câteva locuri:

Totul despre cardul Payoneer
Totul despre cardul Payoneer

Notă: Avantajul este că scăpați și de taxele uriașe practicate de băncile românești la transferurile SEPA, care în alte părți sunt gratis sau aproape gratis. Atenție, însă, exact din acest motiv trebuie să NU alimentați conturile respective din conturile în euro la băncile românești. Invers se poate.

Payoneer (SUA). Acesta este cel mai potrivit serviciu pentru cei obișnuiți să încaseze prin Paypal și uneori poate înlocui Paypal complet. Permite, de exemplu, încasarea de plăți cu cardul de la terți! După ce vă înscrieți la Payoneer veți primi unul sau mai multe carduri (în dolari, euro etc.) dar vi se vor deschide și conturi în nume propriu – în dolari (la First Century Bank sau Bank of America) respectiv Euro (la Wirecard Germania). Mai sunt disponibile la cerere servicii în Lire sterline, Yeni sau Yuani. Atenție, conturile din SUA deschise de Payoneer NU sunt acceptate de Paypal! În schimb, conturile deschise la Wirecard Germania sunt acceptate, astfel că puteți retrage gratis balanța Paypal pe cardul Payoneer în Euro. Plățile și încasările în contul bancar nu costă nimic.

Riscul principal este ca pe viitor Paypal să nu mai accepte nici conturile Payoneer din Europa, din cauza competiției directe dintre cele două servicii.

Cum să cumperi cu cardul din SUA, mult mai ieftin
Cum să cumperi cu cardul din SUA, mult mai ieftin

Totul despre cardul Payoneer

Viabuy (Germania). Acesta este un serviciu simplu și clar destinat în principal celor care vor să își cheltuiască banii. Taxa inițială este ridicată – 70 de euro, la care se adaugă o taxă de mentenanță de 20 de euro pe an, astfel că merită luat doar dacă chiar aveți de gând să îl folosiți intensiv. Însă în acest caz el devine de-a dreptul ieftin: dacă îl folosiți exclusiv pentru plăți online în euro, plată în magazin în euro respectiv transferuri în alte conturi euro, costurile sunt zero! Cardul Viabuy are atașat un cont IBAN/SEPA unic la Deutsche Kontor Privatbank din Germania. Și în acest cont, toate încasările și toate plățile în Euro sunt absolut gratis.

Neajunsul aici este acela că atunci când faceți plăți din cont către altcineva, la titular va apărea numele „PPRO Financial Ltd.”, nu al titularului.

Carduri virtuale: ce sunt și la ce folosesc
Carduri virtuale: ce sunt și la ce folosesc

Totul despre cardul Viabuy

Paysera (Lituania). Are cele mai mici costuri inițiale, astfel că poate fi util pentru cei care fac doar retrageri ocazionale. Cardul poate fi comandat pentru doar 3 euro, apoi există o taxă de mentenanță de 0,45 de euro pe lună. Titularul primește două conturi IBAN în Lituania, ambele în nume propriu. Transferurile SEPA sunt gratis în limita a 30 pe lună apoi sunt taxate cu 0,15 euro fiecare. Încasările sunt gratis. În schimb, sunt taxate și plățile online, cu 0,1€, cu excepție strictă a celor făcute în euro (și simultan) de la vânzători rezidenți în zona euro.

Lituania nu apare pe lista Paypal de mai sus, însă conectarea contului respectiv ESTE efectiv posibilă, nu-i clar pentru câtă vreme. Însă alternativ este posibilă încărcarea prin numărul de card, contra taxei de 2 euro descrisă mai sus.

Care este diferența dintre Visa și Mastercard
Care este diferența dintre Visa și Mastercard

Totul despre cardul Paysera

Notă: Fără legătură directă cu subiectul atunci când faceți o plată cu un card conectat prin Paypal și este nevoie de conversie (sau uneori chiar și când n-ar trebui să fie cazul!), Paypal oferă din oficiu cursul propriu, care este foarte dezavantajos. Căutați opțiunea de-a face conversia la cursul emitentului cardului – nu este deloc evidentă, dar ea există!

paypal currency options

Pentru detaliile comparative ale cardurilor de mai sus dar și ale altora, consultați exitcard.ro / For English, click exitcard.eu

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou