Riscograma

Totul despre cardul Viabuy

Dacă locuiești sau călătorești des în Europa, dacă ai nevoie să faci încasări în euro din străinătate și plăți în euro cu comision zero sau dacă faci des comenzi online internaționale, probabil că acesta este cardul potrivit pentru tine.

Cum te înscrii

Viabuy este un card britanic, în euro, sub sigla Mastercard și are atașat un cont IBAN în euro la Sofort Bank Germania.

Cum îți deschizi un cont IBAN cu transferuri în euro gratis
Cum îți deschizi un cont IBAN cu transferuri în euro gratis

Cardul se distinge printr-un lucru – viteza și ușurința cu care poate fi obținut. Este valabil pentru trei ani. Sunt necesare și pentru acesta datele uzuale, copie scanată de pe actul de identitate și de pe factura de utilități, însă verificarea este aproape instantanee iar cardul este trimis imediat. Nu trebuie plătit înainte ci doar după activare, în termen de două săptămâni. Taxa de emitere este de 69,9 de euro iar cea de utilizare de 19,9 euro pe an.

Cardul ajunge surpinzător de repede, în maximum o săptămână. Este livrat în cutia poștală într-un plic simplu trimis prin Deutsche Post. Cardul devine funcțional doar după ce este activat online, proces în timpul căruia este generat și PIN-ul.

După activare, cei de la Viabuy sunt foarte stricți în cerința de alimentare a contului cu măcar comisionul datorat în maximum două săptămâni. Spre deosebire de alte carduri, care așteaptă oricât să intre eventuale plăți de la terți, aici alimentarea cade în responsabilitatea titularului. Motivația este aceea că Viabuy este în principal un card personal – pentru călătorii, cumpărături sau transfer de bani.

De unde poți scoate euro la bancomat
De unde poți scoate euro la bancomat

În afară de cardul principal este posibilă comandarea a până la 3 carduri secundare, caz în care comisionul suplimentar este de 14,9 euro pe an pentru fiecare. Acestea pot fi oferite membrilor familiei, inclusiv minori!, dar nu numai. Un astfel de card este printre cele mai ieftine modalități de transfer de bani atât din România în Zona Euro cât și invers, cu avantajul față de toate celelalte că transferul este aproape instantaneu.

Cum folosești cardul

Cardul poate fi încărcat prin transfer bancar în contul IBAN propriu. Este gratis la încasare, dar atenție: băncile românești taxează astfel de transferuri cu câteva zeci de euro. Deci gratis sau aproape gratis este doar dacă aveți alte conturi SEPA în străinătate. În unele țări ale zonei euro este posibilă alimentarea gratuită și direct la bancă.

Mai poate fi încărcat cu alt card, pentru un comision de 1,75% – printre cele mai mici de pe piață. Dacă asta se întâmplă de pe un card în lei, se adaugă costul schimbului valutar, de obicei la cursul emitentului (sub 1%, Mastercard constant mai bun ca Visa).

Cum să retragi banii din Paypal pe card sau în cont
Cum să retragi banii din Paypal pe card sau în cont

Alte variante de încărcare sunt cu Bitcoin (cost de 0,75%) sau prin PaysafeCard (cost de 8,75%).

Când este vorba de retragere, banii pot fi ori transferați gratuit către orice alt cont în Euro, fie cheltuiți de pe card. Taxa de retragere a banilor de la bancomat este destul de mare, 5 euro, iar retragerea maximă este de 800 de euro, de până la trei ori pe zi pentru un total zilnic de 2.400 de euro. Plățile online și în magazin nu au comision, iar limita este de 10.000 de euro pe tranzacție. Dacă plata nu este în euro, se aplică și un comision de 2,75% pentru conversia valutară. Cardul are și opțiunea de plăți contactless, a maximum 25 de euro fiecare.

Consultarea soldului la ATM atunci când este posibilă respectiv tranzacțiile refuzate de bancomat din lipsă de fonduri pe card sunt taxate cu câte 0,5 euro.

Totul despre cardul Payoneer
Totul despre cardul Payoneer

Atenție, chiar dacă documentele sunt acceptate instant, nu înseamnă că verificarea este finalizată. Până când ele sunt confirmate (în mod normal chiar înainte să ajungă cardul), limita de rulaj este de doar 1000 de euro pe an. După confirmare, această limită este ridicată la 15.000 de euro pe an. Pentru ca și acest plafon să fie eliminat, făcând contul practic nelimitat, este nevoie ca titularul să trimită prin poștă o serie de documente autentificate notarial (fluturași de salariu etc.)

Cum folosești contul

Chiar dacă nu este croit special pentru business, contul de la Viabuy este excelent pentru cei care au de făcut plăți și încasări bancare substanțiale exclusiv în euro. Faptul că banii pot fi încărcați de pe un alt card face serviciul extrem de util pentru plăți către furnizori care nu acceptă plata cu cardul ci exclusiv prin virament bancar. Atenție, deși contul IBAN este atribuit individual, titularul este „PPRO Financial Ltd” (emitentul cardului), deci juridic este tratat un „cont terț”. Acesta este numele care apare atunci când trimiteți bani, astfel că e recomandat să vă treceți numele la instrucțiuni.

În schimb, când primiți bani pentru prima dată de la un cont care nu vă aparține există o perioadă de 14 zile de „carantină” în care banii nu pot fi retrași. La alimentările ulterioare sau la oricare alimentare din conturi unde sunteți titular, transferul este instantaneu. Banii ajung în acest cont indiferent de numele pe care expeditorul îl trece în câmpul beneficiarului.

Totul despre cardul Paysera
Totul despre cardul Paysera

Contul este compatibil cu retragerile din Paypal.

Comandă cardul Viabuy

Lucian Davidescu

Caută ce am mai scris

Află când scriem ceva nou