Riscograma
Lucian Davidescu

Cum îți deschizi un cont IBAN cu transferuri în euro gratis

Dacă un client din România vrea să trimită euro dintr-un cont în altul, el trebuie să plătească taxa „SWIFT” de 0,1% dar nu mai puțin de 10 euro și ajungând până la 500 de euro. În sens invers, transferul nu costă mai nimic.

De când cu plățile în sistem SEPA, oriunde în Europa este gratis sau aproape gratis să trimiți euro, numai în România băncile încă își jupoaie clienții.

Metoda pe care au găsit-o este la limita dintre dispreț și nesimțire. Regulile SEPA spun că tranzacțiile internaționale nu pot fi mai scumpe decât cele locale. Așa că băncile românești au ales să scumpească și tranzacțiile locale până la nivelul internațional, ca să nu poată fi acuzate formal de nimic.

Chiar și băncile care altfel sunt mai flexibile au ales să participe la acest cartel, astfel că nu prea există opțiuni pentru clienți. Nu în România. Teoretic, conturi se pot deschide oriunde, însă efortul logistic este prea complicat.

Există însă și o soluție simplă. Peste 20 de furnizori internaționali de soluții de plată trimit carduri Visa sau Mastercard prin poștă clienților din România. Dintre aceștia, trei se disting printr-un serviciu ieșit din comun: Îi oferă clientului propriul cont IBAN atașat.

1. Payoneer. Este al doilea cel mai mare intermediar de plăți după Paypal și primul furnizor de carduri preplătite. Cardul este trimis gratis acasă la beneficiar, apoi este oprită o taxă de 25 de dolari pe an. Serviciul de plăți globale, împreună cu care vin conturile bancare, trebuie solicitat și aprobat separat, moment în care clientul primește și un al doilea card, în euro, gratuit. Payoneer îi deschide clientului două conturi bancare – unul în SUA (ABA/ACH) la First Century Bank și unul în Germania (IBAN/SEPA) la Wirecard Bank. Pentru contul în euro, încasările și plățile sunt absolut gratis (atenție, însă, nu oricine poate face plăți în aceste conturi – doar angajatorii autorizați de Payoneer). De asemenea, banii pot fi cheltuiți direct cu cardul, fără comision la magazine și pe internet, sau scoși de la bancomat în schimbul unei taxe fixe de 3,15$. Eventualul schimb valutar e taxat cu 3%. [Citește totul despre Payoneer]

2. Viabuy. Este un jucător nou-intrat pe piață, dar serviciile sale sunt excepționale: cel mai simplu proces de înregistrare și verificare, livrarea cea mai rapidă, cele mai mici și transparente comisioane. În schimb, costul inițial de emitere este ridicat: 70 de euro, iar mentenanța costă 20 de euro pe an. Cardul este trimis acasă la client în timp record și poate fi activat odată cu achitarea taxei, de pe alt card sau prin transfer în cont. Contul SEPA este deschis din oficiu, în Germania, la Sofort Bank iar taxele de încasare sau plată sunt zero. Cardul poate fi alimentat chiar și de pe alt card, pentru un comision de numai 1%. Plata în magazin sau pe internet sunt gratuite, în schimb retragerea de la bancomat costă 5 euro. Schimbul valutar este taxat cu 2,75%. [Citește totul despre Viabuy]

3. Paysera. Oferă cele mai ieftine servicii și cele mai multe opțiuni personalizate. Cardul poate fi obținut pentru doar 8 euro, plătiți în avans, dar apoi există și o taxă de mentenanță de 0,5 euro pe lună. Chiar și așa, costurile fixe sunt undeva la jumătate față de competitorii săi.
Contul IBAN este deschis, automat, la banca lituaniană Lietuvos Banko. Orice încasare în cont este gratuită iar plățile făcute de persoanele fizice sunt gratis în limita a 30 pe lună / restul sunt taxate cu câte 0,15 euro.
Nu costă nimic plata online sau în magazine. Retragerea de la bancomat este cea mai ieftină dintre toate cardurile, doar 1 euro, iar schimbul valutar costă 2,5%. În cazul schimbului valutar făcut la POS sau pe internet, costul este de 0,1 euro + 1%, avantajos pentru toate tranzacțiile de la 7 euro în sus. În plus față de primii doi furnizori, există posibilitatea transferurilor în lei, într-un cont propriu virtual, pentru o taxă de 3,5RON. Cursul valutar nu este însă prea avantajos. [Citește totul despre Paysera]

Un comentariu
aaale

ar mai fi si platforma SVO de la Telekom Banking, direct din Romania. Merita investigat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *